Alege protectia solara potrivita

Inca te mai intrebi ce inseamna mai exact SPF si daca lotiunea dupa plaja este in vreun fel diferita de o lotiune normala de corp? Indiferent daca esti o persoana care iubeste soarele sau una care este mereu in cautarea umbrei, protejarea pielii de razele
  • Publicat:
Alege protectia solara potrivita
Alege protectia solara potrivita

Deci ce inseamna SPF? Factorul de protectie solara, sau SPF, se refera la protejarea pielii de razele ultraviolete de tip B (UVB). Aceste raze sunt nocive si pot provoca arsuri si alte afectiuni ale pielii, printre care si cancerul de piele. Daca fara protectie te arzi la soare in cinci minute, cu ajutorul unei creme cu SPF30 poti sta la soare de 30 de ori mai mult, adica 150 de minute. In tot acest timp, crema, lotiunea sau uleiul cu SPF pe care il folosesti trebuie reaplicat de cateva ori pe piele pentru ca apa, transpiratia sau utilizarea prosopului il pot indeparta.

Razele ultraviolete de tip A (UVA) dauneaza pielii, provocand imbatranirea prematura a acesteia. Produsele care ofera protectie UVB, contin de cele mai multe ori si substante care protejeaza impotriva UVA. Pe ambalajele acestor produse este mentionat nivelul de protectie oferit, masurat cu ajutorul stelutelor. Nivelul maxim de protectie impotriva UVA este reprezentat prin cinci stelute.

Daca ai pielea alba, pistrui, parul blond, roscat sau saten deschis, esti foarte predispusa la arsurile provocate de razele ultraviolete. Din aceasta cauza trebuie sa alegi o crema cu un factor de protectie destul de mare, de preferat SPF25 sau 30.

Cei cu o piele mai inchisa la culoare, care se bronzeaza mai repede, trebuie sa aleaga SPF de la 15 pana la 30. Cel mai important lucru este sa poti preveni arsurile provocate de soare, dar putini stiu ca pielea bronzata este rezultatul unor leziuni produse de razele nocive ale soarelui la nivelul celulelor pielii. Desi celulele pielii au propriul mecanism de reparare a leziunilor produse de soare, intr-o vacanta obisnuita de una, doua saptamani de expunere intensa la soare,  sistemul de autorefacere al celulelor este depasit. Pe termen lung, acest lucru conduce la toate semnele vizibile ale imbatranirii pielii, precum ridurile, petele si exfolierea straturilor superioare ale pielii.

Regula de baza a protectiei impotriva razelor nocive este aceea de a aplica regulat produsul pentru protectie solara. Daca nu faci acest lucru, nivelul protectiei SPF se poate reduce destul de mult. In medie, ar trebui sa consumi in vacanta 200ml de lotiune pentru protectie solara pe saptamana, folosind-o in fiecare zi.

Dar dupa plaja? Orice lotiune de corp poate preveni uscarea pielii, dar lotiunile sau cremele special concepute pentru a fi folosite dupa plaja contin si alte ingrediente precum cele care iti racoresc pielea, cele care te ajuta sa-ti mentii bronzul pentru o perioada mai indelungata sau cu ingrediente anti-ageing.

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News