Cum scapi de pielea lăsată după ce ai slăbit

  • Publicat:
Cum scapi de pielea lăsată după ce ai slăbit

Poți ajuta la întărirea pielii după pierderea în greutate prin consumul unor nutrienți precum colagenul, efectuarea antrenamentelor de rezistență și apelând la proceduri medicale.

Pierderea în greutate pentru a gestiona supraponderabilitatea sau obezitatea poate reduce semnificativ riscul de boli. Totuși, pierderea masivă în greutate poate duce uneori la piele lăsată. Pentru unele persoane, acest lucru poate cauza sentimente de jenă și disconfort, care pot afecta calitatea vieții.

Ce cauzează pielea lăsată după pierderea în greutate?

Pielea este cel mai mare organ al corpului tău. Ea formează o barieră protectoare împotriva mediului înconjurător.

Stratul cel mai profund al pielii este alcătuit din proteine, inclusiv colagen și elastină. Colagenul, care constituie 80% din structura pielii, oferă fermitate și rezistență. Elastina asigură elasticitatea și ajută pielea să rămână fermă.

În timpul creșterii în greutate, pielea se extinde pentru a face loc creșterii corporale. Sarcina este un exemplu de astfel de expansiune.

Extinderea pielii în timpul sarcinii are loc pe parcursul a câteva luni. De obicei, pielea extinsă revine la normal în câteva luni de la naștere.

Prin contrast, atunci când pielea a fost întinsă semnificativ și rămâne astfel pentru o perioadă lungă de timp, fibrele de colagen și elastină se deteriorează. Drept urmare, acestea își pierd o parte din capacitatea de a reveni la forma inițială.

Astfel, atunci când pierzi mult în greutate, pielea în exces poate atârna de corp. În general, cu cât pierderea în greutate este mai mare, cu atât efectul pielii lăsate este mai pronunțat.

În plus, cercetătorii raportează că persoanele care trec prin operații de pierdere în greutate formează mai puțin colagen, iar compoziția acestuia nu este la fel de puternică precum cea a colagenului din pielea tânără și sănătoasă.

Factori care influențează pierderea elasticității pielii

Mai mulți factori contribuie la apariția pielii lăsate după pierderea în greutate:

  • Durata timpului: Cu cât o persoană a avut supraponderabilitate sau obezitate pentru mai mult timp, cu atât pielea va fi mai lăsată după pierderea în greutate, din cauza pierderii de elastină și colagen.
  • Cantitatea de greutate pierdută: Pierderea rapidă a unei cantități semnificative de greutate corporală duce, de obicei, la o piele mai lăsată decât o pierdere de greutate mai moderată.
  • Vârsta: Pielea mai în vârstă conține mai puțin colagen decât pielea tânără, ceea ce o face să fie mai lăsată după pierderea în greutate.
  • Genetica: Genele pot influența modul în care pielea reacționează la creșterea și pierderea în greutate.
  • Expunerea la soare: Expunerea cronică la soare reduce producția de colagen și elastină a pielii, ceea ce poate contribui la lăsarea pielii.
  • Fumatul: Fumatul reduce producția de colagen și deteriorează colagenul existent, ceea ce duce la piele lăsată și flască.

Remedii naturale pentru a întări pielea lăsată

Următoarele remedii naturale pot îmbunătăți, într-o anumită măsură, rezistența și elasticitatea pielii la persoanele care au pierdut o cantitate mică sau moderată de greutate.

Practică antrenamente de rezistență

Exercițiile regulate de forță sunt una dintre cele mai eficiente metode de a crește masa musculară atât la tineri, cât și la persoanele în vârstă. Ghidul de activitate fizică pentru americani recomandă efectuarea antrenamentelor de forță de două ori pe săptămână.

Deși cercetările pe acest subiect nu sunt încă disponibile, creșterea masei musculare ar putea contribui la îmbunătățirea aspectului pielii lăsate.

Consumă colagen

Colagenul hidrolizat este foarte asemănător cu gelatina. Este o formă procesată a colagenului găsit în țesutul conjunctiv al animalelor.

Deși nu a fost testat în mod specific pe persoane cu piele lăsată în urma pierderii majore în greutate, un studiu mai vechi sugerează că și colagenul hidrolizat ar putea avea un efect protector asupra colagenului pielii.

Într-un studiu controlat din 2019, elasticitatea pielii, alături de textură și hidratare, s-au îmbunătățit semnificativ după 12 săptămâni de administrare a unui supliment lichid cu colagen. Băutura conținea, de asemenea, vitaminele C și E, biotină și zinc.

Colagenul hidrolizat este disponibil sub formă de pulbere și poate fi achiziționat din magazinele de produse naturale sau online.

O altă sursă populară de colagen este supa de oase, care poate oferi și alte beneficii pentru sănătate.

Consumă anumiți nutrienți și menține hidratarea

Anumiți nutrienți sunt esențiali pentru producția de colagen și alte componente ale pielii sănătoase:

  • Proteine: Un aport adecvat de proteine este vital pentru sănătatea pielii. Aminoacizii precum prolina, hidroxiprolina și glicina joacă un rol direct în producția de colagen.
  • Vitamina C: Vitamina C este necesară pentru sinteza colagenului și ajută la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de soare.
  • Acizi grași omega-3: Acizii grași omega-3, găsiți în peștele gras și sursele vegetale precum nucile, semințele de chia și de in, pot contribui la creșterea elasticității pielii și au efecte anti-îmbătrânire.
  • Apă: Menținerea hidratării adecvate poate îmbunătăți aspectul pielii. Un studiu mai vechi din 2015 a arătat că femeile care și-au crescut aportul zilnic de apă au avut îmbunătățiri semnificative în hidratarea și funcționarea pielii.

Sursă foto: envato

Sursa: www.healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult