În căutarea produsului de îngrijire perfect

Să aleg un produs pe care l-am văzut la televizor? Sau poate unul dintr-un catalog de cosmetice? Să merg la farmacie sau să-mi fac singură acasă o poţiune hidratantă? Dar dacă n-o să-mi iasă? Şi atunci eu cu ce produse cosmetice mă îngrijesc? Celor care îşi pun astfel de întrebări, le prezentăm soluţiile!
  • Publicat:
În căutarea produsului de îngrijire perfect

Să aleg un produs pe care l-am văzut la televizor? Sau poate unul dintr-un catalog de cosmetice? Să merg la farmacie sau să-mi fac singură acasă o poţiune hidratantă? Dar dacă n-o să-mi iasă? Şi atunci eu cu ce produse cosmetice mă îngrijesc? Celor care îşi pun astfel de întrebări, le prezentăm soluţiile!

Pe cei 2 metri de piele pe care îi avem, o femeie îşi pune anual 20 de kilograme de cosmetice! Acestea trec de bariera cutanată şi ajung în straturile profunde, deci intră în corp. Iar substanţele din cosmetice (ca şi cele prezente în alimente) sunt metabolizate de ficat! Aşa că, în aceste condiţii, ar fi ideal să fim tot timpul la curent cu inovaţiile din industrie, mai ales cele sigure pentru tegument. Aşadar, cum ar trebui să alegem cosmeticele potrivite?

Spre exemplu, dermatocosmeticele pe care le găsiţi de obicei în farmacie au până la 20% ingrediente active, în timp ce produsele de masă conţin până la 5%. Mai aveţi alternativa cosmeticelor de catalog. Acestea atrag mai ales dacă sunt fabricate cu extracte naturale, care sunt utile pentru orice fel de ten. Distribuitorii mai mici au de obicei şi oferte 100% naturale, dar producţia e limitată.

Totul ţine de ten

În primul rând, dermatologul trebuie să vă identifice tipul de piele şi să vă indice o anumită categorie de produse. Apoi mizaţi pe ingredientele active care s-au dovedit cu adevărat benefice. Iată exemplul apei termale folosite de multe companii. Este bogată în minerale şi oligoelemente, imposbil de reprodus în laborator. Aceasta decongestionează pielea şi are efect regenerant. Dacă aveţi pielea sensibilă, este un compus ideal atât vara, cât şi iarna. Pentru că oxigenează celulele prin conţinutul bogat în fier, apa termală e ideală ca terapie antiageing. Ideal ar fi ca un produs cosmetic să aibă cel puţin 20% apă termală.

Aloe Vera este un alt compus activ din cosmetice pe care ar trebui să mizaţi în ritualurile de înfrumuseţare. Toţi nutrienţii din această plantă combat efectele îmbătrânirii. De asemenea, gelul reduce inflamaţiile locale, dar şi rănile.

Retinoizii pe care îi găsiţi în componenţa cosmeticelor scad la minimum riscurile apariţiei petelor care sunt primul semn al îmbătrânirii. Sunt cea mai bună metodă de a opri timpul în loc cu ajutorul unei simple creme, dacă au o concentraţie mai mare de 5%.

Vitamina C este un conservant natural, dar şi un antioxidant puternic. Concentraţia optimă de vitamina C este 20% într-un produs cosmetic. Vitamina C şi vitamina E (dacă este în concentraţie de peste 5%) formează sistemul antioxidant al pielii. Neutralizează radicalii liberi care îmbătrânesc pielea şi stimulează sinteza colagenului, prevenind apariţia ridurilor.

Cosmetice naturale?

Dar toate produsele cosmetice de masă conţin şi conservanţi, aşa că din când în când alternaţi-le şi cu alte produse naturale, de la distribuitorii care le comercializează. De fapt, multe dintre acestea au conservanţi naturali de genul vitaminei C. De asemenea, conţin cantităţi mari de extracte de plante. De fapt, sunt importante atât numărul extractelor, cât şi procentul din produsul cosmetic. Căutaţi ca extractul natural să fie mai mult de 10% în compoziţie. Un alt aspect important este lipsa parfumului.

Orice produs cosmetic care are miros frumos poate deveni, în timp, dăunător. Reţineţi acest aspect! Parfurmurile au cele mai multe şi mai puternice substanţe chimice periculoase. Cum arată totuşi cremele sută la sută naturale? Acestea au drept conservant propolisul sau ceara. Produsele apicole se combină cu extracte naturale din plante. Se mai adaugă răşină naturală de brad şi un ulei natural, de obicei cel defloarea-soarelui. Şi gata crema. Însă aceste cosmetice nu se găsesc în producţia de masă. Motivul e destul de simplu. Ingredientele naturale, oricare ar fi acestea, nu au cum să existe pe pământ în cantităţi nelimitate.

În antiteză, produsele cosmetice de sinteză se pot produce în absolut orice cantitate, iar costurile ingredientelor sunt mici. Iar dacă puneţi sub semnul întrebării orice proces de prelucrare, apelaţi la o reţetă simplă: combinaţi uleiul de cocos sau de palmier cu cătină zdrobită şi puţină miere. E o cremă bună pentru toată suprafaţa corpului. Dar după ce acţionează – 15 minute – aveţi nevoie de un duş. Însă aceste produse 100% naturale se referă doar la creme. Din păcate, nu aveţi cum să cumpăraţi un deodorant sau un şampon integral naturale. De aceea, regula cea mai bună este să alternaţi cosmeticele cât mai des.  

 

Orice produs cosmetic care are miros frumos poate deveni, în timp, dăunător. Reţineţi acest aspect! Parfumurile au cele mai multe şi mai puternice substanţe chimice periculoase. De aceea, încercaţi să le evitaţi din când în când!

 

Dacă vă fabricaţi  cosmetice acasă, utilizaţi ulei de palmier, miere şi cătină. Se amestecă şi se dă compoziţia la rece şi gata crema de faţă perfectă!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Încetineşte procesul de îmbătrânire
Încetineşte procesul de îmbătrânire