Dr. Fish ne poate îmbolnăvi rău! Atenţie la pedichiura spa cu peştişori Garra Rufa

Curăţarea picioarelor de celule moarte prin intermediul unor peştişori mici, numiţi Garra rufa, care mănâncă resturile de la suprafaţa pielii, a fost interzisă în multe state americane.
  • Publicat:
Dr. Fish ne poate îmbolnăvi rău! Atenţie la pedichiura spa cu peştişori Garra Rufa

Pedichiura cu peşti Garra Rufa este una dintre cele mai în vogă tendinţe spa. Cui nu-i place să stea relaxat, cu picioarele într-un bazin cu apă, în timp ce zeci de peştişori mici îi „gâdilă” picioarele? Ei bine, aflaţi cât de periculos poate fi pentru sănătate!

Curăţarea picioarelor de celule moarte prin intermediul unor peştişori mici, numiţi Garra rufa, care mănâncă resturile de la suprafaţa pielii, a fost interzisă în multe state americane. Această procedură cosmetică este, însă, pe val în multe alte ţări, printre care şi România. În Marea Britanie, de exemplu, unde peştişorii au un mare succes, specialişii au atras în nenumărate rânduri atenţia supra pericolului la care se expun clientele saloanelor spa atunci când îşi vâră picioarele în acvarii.

Peştişorii pot transmite o sumedenie de infecţii, unele invazive, altele rezistente la antibiotice. Într-o scrisoare trasmisă de cercetătorii de la Center for Environment, Fisheries & Aquaculture Science (CEFAS), Marea Britanie, se menţionează că 6.000 de peşti importaţi în 2011 din Indonezia pentru centrele spa erau afectaţi de o epidemie care le provoca sângerări bucale, abdominale şi branhiale, de unde a rezultat moartea a celor mai multe dintre exempare. S-a descoperit că aceştia aveau o infecţie bacteriană, localizată la nivelul ficatului, splinei şi rinichilor.

Specialiştii au analizat apoi apa şi peştii din mai multe spa-uri Dr. Fish şi au observat că acestea sunt infectate cu agenţi rezistenţi la medicamente precum tetracicline, aminoglicozide şi fluorochinolone.

Persoanele cele mai expuse riscului de a contracta o zoonoză în urma unei astfel de tratament cosmetic sunt cele suferind de diabet, boli hepatice şi autoimune.

Nu toate centrele spa sunt periculoase, însă sterilizarea peştilor este o procedură dificilă, atrag atenţia specialiştii. Aceştia mai susţin că, în privinţa apei din acvarii, chiar dacă este schimbată după fiecare client, nu este niciodată perfect curată. Organismele patogene sunt foarte mici şi se ataşează de pereţii acvariului, menţinându-se practic în apă.

Aşadar, dacă vă treziţi cu infecţii grave ale pielii, boli de sânge sau diaree după ce v-aţi făcut o pedichiură la Dr. Fish, ştiţi unde să căutaţi cauza!

Citeşte şi: Atentie la bolile de vacanta: muscaturile de capuse. Vezi ce dezastre provoaca!

Analize necesare pe timpul sarcinii

Probleme de la prietenii cu labute

Sursa: Health24


 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Călcâie frumoase în prag de vară
Călcâie frumoase în prag de vară
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”