Efectul injecțiilor cu botox depinde de mai mulți factori, spun specialiștii. Multă lume apelează la Botox, dar foarte puțini recunosc acest lucru. Până la urmă, de ce ai spune tuturor că fața întinsă pe care o afișezi nu se datorează unui somn odihnitor, ci unor injecții care te întineresc cu aproape 10 ani în câteva minute? Singurul dezavantaj pe care îl are toxina botulinică administrată pentru a scăpa de riduri este faptul că efectul durează până la 6 luni sau chiar mai puțin. Am discutat cu Dr. Răzvan Teodoreanu, medic primar chirurgie plastică și doctor în științe medicale, de ce trece uneori atât de rapid efectul botoxului.
CSID: Ce este și cum funcționează Botoxul?
Dr. Răzvan Teodoreanu: Procedura injectării cu Botox se numără printre cele mai populare tratamente cosmetice non-invazive la care apelează milioane de oameni, pentru a încetini procesul de îmbătrânire și pentru a conferi pielii de pe frunte și din jurul ochilor un aspect mai neted și mai ferm.
Botoxul este o neurotoxină de natură proteică, produsă de bacteria Clostridium botulinum. Toxina botulinică (Botox), utilizată în scopuri cosmetice, are rolul de a relaxa mușchii faciali prin blocarea neurotransmițătorilor care stimulează contracția musculară. Prin blocarea acestor stimuli nervoși, activitatea mușchilor faciali este limitată, așadar este eliminată principala cauză a apariției ridurilor dinamice, adică a acelor riduri care apar din cauza expresiilor faciale.
Botoxul se injectează la nivelul frunții și în jurul ochilor, deși se poate folosi, pentru a ridica colțurile gurii, pentru a corecta zâmbetul gingival sau pentru a trata transpirația excesivă, iar în cantități mici, pentru ridurile de sub ochi, pori dilatați sau ten gras.
CSID: Din experiența dumneavoastră, cât durează efectul pe care îl provoacă Botox-ul?
Dr. R.T.: Durata rezultatelor obținute de injectarea cu Botox diferă de la persoană la persoană, deoarece fiecare organism reacționează în mod diferit la toxina botulinică, dar și pentru că obiceiurile și stilurile de viață variază.
În general, neurotoxina rezistă în corp de la 3 până la 6 luni. În cazul Botoxului, media în ceea ce privește durata efectului, este de la 4 până la 6 luni. Substanța nu dispare din corp ca prin minune. Organismul uman se regenerează constant, astfel că neurotransmițătorii blocați de toxina botulinică sunt înlocuiți treptat de alții noi, capabili să stimuleze contracția musculaturii din nou.
Efectele injectării cu Botox nu sunt imediate. Acestea devin vizibile după 7 – 8 zile de la tratament și își ating potențialul maxim după 14 zile. În cazul în care constați că injectarea cu Botox nu și-au făcut efectul complet după această perioadă, este necesar să revii la medicul care a efectuat injectarea, pentru completarea cantității potrivite musculaturii tale. La noi, retușul este gratuit și se face exact la 2 săptămâni după injectare.
Este important să ai în vedere atunci când începi tratamentul pentru riduri cu toxina botulinică, că rezultatele primei ședințe nu vor fi cele la care toată lumea aspiră. Pentru ca rezultatele să fie cele dorite, și ca mușchii vizați de procedură să învețe să răspundă la această neurotoxină, este necesar ca la început, ședințele să fie mai frecvente. Rezultatele încep să se îmbunătățească după mai multe tratamente, deoarece pielea are mai mult timp să producă colagenul de care are nevoie pentru a umple ridurile și liniile fine.
Studiile arată că, dacă administrarea cu toxina botulinică se repetă imediat ce apar primele semne de reluare a activității musculare, beneficiul fiecărei injectări va fi mai mare, și ca durată de timp, și în ceea ce privește aspectul feței, deoarece aceasta va rămâne netedă în continuare.
Mulți pacienți ajung să crească perioada dintre ședințele de întreținere a rezultatelor la 6 – 8 luni pentru ridurile din zona frunții și de 2 – 3 ori pe an la ridurile din zona ochilor. Așadar, pentru un efect de lungă durată, și implicit costuri mai mici, este necesar ca la începutul tratamentului cu Botox, să respecți indicațiile medicului în ceea ce privește frecvența vizitelor pentru injectare.
Intervalul de timp dintre ședințe va fi stabilit de medicul tău, care îți va planifica data următoarei ședințe în funcție de nevoile pielii și de rezultatele dorite. Acest interval de repetare a tratamentului nu trebuie să fie mai mic de 3 luni între ședințe, întrucât rezultatele sunt cumulative, și nici pentru a cauza alte complicații, precum migrarea Botoxului în zonele nedorite.