“Fără parfum” este una dintre cerinţele cosmeticelor naturale. Însă ce-ar fi să trecem graniţa inodorului şi să respectăm totuşi regulile îngrijirii cu cât mai puţine substanţe sintetizate în laborator? Tot ce avem de făcut este să inspectăm puţin indexul alfabetic al plantelor benefice şi să ne oprim asupra literelor A, C, N, M şi V, care ascund cocteiluri şi arome irezistibile!
Peste cocos nu avem cum să trecem!
Poate că aroma sa nu este pe placul tuturor, poate că atunci când ne gândim la dulciuri, ne depărtăm prea mult de noţiunea de “prăjitură făcută de mama acasă”, când ingredientele exotice erau doar în poveşti. Însă trebuie să treceţi peste toate mofturile dacă vreţi să faceţi faţă cu brio agresiunilor de tot felul din mediu. Uleiul de cocos bogat în antioxidanţi îşi face treaba cu succes împotriva factorilor poluanţi care ni se lipesc de piele şi sapă cu sârg la temelia frumuseţii.
Grăsimea bună din nuca lemnoasă, bogată în vitamina E, reface tegumentele după arsurile de peste vară şi ne protejează de invazia microbilor prin agenţii antibacterieni. Dacă la beneficiile cocosului, le adăugăm pe cele ale uleiului de gălbenele şi pe cele ale untului de karite, rezultă un adevărat balsam cosmetic pentru pielea chinuită de soare. Cât despre fulgii de cocos, pot sta la baza unui ritual de exfoliere delicios în combinaţie cu praful de ovăz, uleiul esenţial de lămâie, toate încorporate într-un lapte de corp cât mai fluid şi mai hidratant.
Aloe vera nu are nevoie de nici un comentariu!
Doar de ovaţii care se aud cu siguranţă din rândul celor care s-au confruntat cu arsuri, acnee, deshidratare a pielii sau probleme digestive. Sucul plantei care creşte cu generozitate în zone aride este de departe un adevărat panaceu. O dată descoperit în produsele cosmetice, veţi vedea că îl veţi folosi şi ca demachiant şi ca mască de îngrijire, dar şi ca rezolvare pentru orice semn inestetic de pe faţă. Toamna, este momentul să “culegeţi” roadele naturii întruchipate de aloe vera, mai ales după un bronz agresiv.
Mirosul fin de iarbă însoţeşte procedurile de curăţare ale feţei înainte şi după aplicarea machiajului de către femei sau după bărbierit de către bărbaţi. După soare, erupţiile acneei devin mai mult decât agresive aşa că intră în scenă tot aloe vera. Se ştie că soarele accelerează îmbătrânirea dacă îi oferim cu generozitate ore şi zile în şir tenul spre bronzare. Ne dă o şansă în plus ca să descoperim cât mai târziu pe chip ridurile fine tot aloe vera, prin conţinutul bogat în vitaminele C şi E. Cât despre temutele vergeturi, aloe vera are un ac de cojocul lor, însă nu vă aşteptaţi la miracole acolo unde fibrele din piele sunt compromise în profunzime.
Uleiul de migdale are un preţ pe măsura beneficiilor!
Esenţele preţioase în sticluţe mici se păstrează. Zicala este perfect adevărată în cazul uleiului de migdale care are un preţ piperat: în jur de 7 lei 10 ml. Dacă ţineţi la sănătate şi aveţi bugete generoase, îl puteţi adăuga în tot felul de salate. Dacă însă vă doriţi efecte benefice la nivelul pielii, cu un cost acceptabil, puteţi să vă rezumaţi la aplicări faciale în zonele cu riduri sau cu arsuri, pentru că uleiul de migdale are un puternic efect regenerant.
În plus, combate inflamaţia şi cicatrizează cu succes tegumentele care cad pradă abuzului de soare la ore nepotrivite. Nici pudra de midgale nu se lasă mai prejos în ceea ce priveşte utilizarea inteligentă în ritualurile de îngrijire. În combinaţie cu gelurile de aloe vera şi puţină miere, rezultă un produs de gomaj care îndepărtează delicat celulele moarte de la suprafaţa pielii. Îl puteţi încerca şi dacă bronzul de peste vară se traduce în neplăcutele fâşii fine albe care se exfoliază inestetic de pe zonele vizibile de piele.
Neroli sau beneficiile aromate ale portocalului
Uleiurile esenţiale sunt comoara oricărei fabrici de produse naturiste. Iar dacă intri într-un astfel de depozit, mirosul de portocal se remarcă în paleta de arome diverse. Este adevărat că aerul emanat dinspre un bidon de ulei esenţial pur este greu de suportat de stomac. Însă în anumite diluţii, esenţele de portocal fac minuni. În primul rând, relaxarea este un bun obţinut fără prea mult efort după îmbăierea într-o cadă unde au fost picuraţi câţiva stropi de ulei esenţial.
Apoi, pielea devine catifelată, iar simţurile sunt răsfăţate dacă nu ezitaţi să inovaţi în ceea ce priveşte îngrijirea corporală. Oricând, un lapte de corp simplu, precum cel folosit pe vremuri de mame şi bunici, celebrul “Doina”, se poate transforma într-un produs cosmetic delicios dacă i se strecoară în sticlă doar câteva picături din ulei esenţial de flori de portocal. Masaţi pielea până când aceasta încorporează produsul şi adulmecaţi aerul care vă înconjoară. Este posibil ca aroma subtilă să fie de ajuns pentru a renunţa să mai apelaţi şi la parfum.
Vanilia pentru pofticioasele de piele sănătoasă
Este incontestabil vedeta în bucătărie, dar şi industria cosmetică se foloseşte din plin de aroma exotică inconfundabilă. Pe mulţi îi seduce şi pentru că înglobează o moleculă similară celei din laptele matern. Pentru unii este poate prea dulce, însă chiar şi cele mai pretenţioase nasuri ar trebui să strângă din dinţi şi să-i accepte beneficiile.
Unul dintre ele este conţinutul crescut de substanţe care favorizează cicatrizarea. Aplicate pe piele, stimulează dezvoltarea factorilor de creştere, atât de importanţi pentru piele după vara toridă. Ca să nu mai spunem că şi hidratarea este una la cote optime dacă pe piele se aplică un amestec de uleiuri bio-măsline sau floarea-soarelui şi praf din baton de vanilie. Dar specialiştii vă încurajează să folosiţi acest macerat şi pentru părul degradat, ca ulei de masaj sau de baie. Nu ar strica nici să vă răsfăţaţi buzele cu puţină vanilie încorporată în ulei.
Iar dacă vă pregătiţi pentru o noapte fierbinte, virtuţile afrodisiace ale vaniliei vin la pachet cu beneficiile pentru păr, corp şi faţă. O altă combinaţie de arome şi texturi, de data aceasta destinată persoanelor care se confruntă cu insuliţe de piele uscată pe coate, călcâie şi alte zone, este aceea dintre untul de karite şi uleiul esenţial de vanilie. Acestea formează o peliculă fină care poate fi rezolvarea la neajunsurile pe care soarele le-a creat din plin pentru toţi amatorii de plajă, care şi-au neglijat tegumentele.
Coada calului, ultima dar nu cea din urmă
Poate nu e la fel de delicata ca florile de portocal, nici la fel de aromată ca vanilia şi nu se regăseşte atât de des precum aloe vera pe lista ingredientelor minune din cosmetice. Însă experţii în îngrijire naturală spun că ar trebui să profităm mai mult de beneficiile acestei plante care abundă în elemente vitale pentru piele şi organism. Dacă-i facem o scurtă biografie, aflăm că romanii îi foloseau din plin calităţile pentru a se energiza. Iar peste sute şi chiar mii de ani, chimiştii au realizat profilul plantei din care nu lipsesc vitaminele C şi E, siliciul, acidul salicilic, acizii graşi, calciul, potasiul şi fierul, alături de alte componente.
De aici tragem concluzia: coada calului sau Equisetum arvense este o plantă norocoasă, una dintre minunile naturii. Iar ca să fim la fel de norocoşi, de data asta la capitolele frumuseţe şi sănătate, ar trebui să apelăm la produsele care o conţin pentru a combate excesul de sebum, pentru a tonifia pielea şi de ce nu, pe cale orală, pentru a combate aciditatea şi a alcaliniza organismul. Se ştie că aciditatea crescută din corp stă la baza multor afecţiuni. Trebuie să ştim că siliciul prezent în cantităţi importante în coada calului întră în componenţa fiecărei celule.
De aici, şi impactul important în menţinerea funcţionării organelor interne, dar şi a integrităţii şi aspectului frumos al pielii, părului şi unghiilor. La ora actuală, tot mai multe produse cosmetice naturale destinate îngrijirii feţei şi corpului încorporează extracte de coada calului. Aşadar, citiţi cu atenţie şi maximum de interes etichetele!