Când se transformă coşurile din adolescenţă în acnee adultă? Poţi da vina pe dietă, stil de viaţă sau moştenirea genetică? Machiajul este prietenul sau duşmaul tău? Şi până la urmă cum poţi scăpa de acnee? În loc să primeşti răspunsuri contradictorii de pe Google, iată tot ce trebuie să ştii despre această afecţiune a pielii.
Acneea poate apărea în timpul adolescenţei, dar şi la maturitate. La adulţi, această afecţiune are două subtipuri: acnee persistenă –care continuă din anii adolescenţei şi nu dispare până la 25 de ani şi acneea care apare mai târziu – începând cu vârsta de 25 de ani
Acneea la adulţi este mult mai des întâlnită la femei decât la bărbaţi. Undeva între 12-22% dintre femei suferă de acne la maturitate faţă de 3% dintre barbaţi. Asta se întâmplă pentru că femeile sunt mai sensibile la schimbările hormonale, de exemplu în perioada ciclului menstrual, şi multe dintre ele observă că starea pielii li se înrăutăţeşte înainte de menstruaţie.
Moştenirea genetică are un rol important în evoluţia acneei. Unele studii sugerează că 80% din cazurile de acnee se datorează prezenţei anumitor gene moştenite. Cu toate acestea, dermatologii nu cunosc încă toate cauzele aceste afecţiuni şi o cale de vindecare sigură.
Evoluţia acneei este un proces care se datorează mai multor factori. Doctorii descriu acneea ca o afecţiune a unităţii pilosebacee (PSUs). Regăsite pe tot corpul, unităţile pilosebacee sunt compuse din glande sebacee conectate la un canal, numit folicul, ce conţine un fir de păr mic. Acestea produc sebumul, o substanţă uleioasă care este exteriorizată la suprafraţa pielii prin pori.
Mărimea şi activitatea glandei care produce sebumul este afectată de nivelul hormonilor. În anumite circumstanţe, glanda creşte în mărime şi produce mai mult sebum. Acest mediu face ca o bacterie prezentă în mode normal sub piele să se dezvolte mai mult decât în mod normal, în interiorul folicului blocat. În acest fel se produce inflamaţia.
Există dovezi clare că produsele lactate şi alimentele cu un index glicemic ridicat pot agrava acneea, aşa că este de preferrat limitarea consumului de astfel de produse şi un stil de viaţă sănătos. Şi stresul poate agrava multe afecţiuni ale pielii, inclusiv acneea, aşa că găsiţi metode de a-l reduce pe cât posibil – prin exerciţii sau meditaţie.
Rolul ciocolatei şi efectele asupra acneei rămân un subiect controversat. Există studii care arată că un consum ridicat de ciocolată poate duce la eliberarea unor substanţe care favorizează inflamaţiile. Cu toate acestea, trebuie menţionat că legătura s-ar putea datora şi unor ingrediente prezente în ciocolată precm laptele de vacă şi zahărul. În concluzie, nu trebuie să eliminaţi complet ciocolata din dietă, dar consumaţi-o cu moderaţie.
Hidratarea pielii este vitală pentru o un ten sănătos. Indiferent de cât de gras este tenul, nu trebuie renunţat la hidratare. Este foarte important să urmaţi o rutină zilnică de îngrijire – curăţarea tenului dimineaţa şi seara cu un produs special (pe bază de acid salicilic sau benzoil peroxid), un toner revigorand şi o cremă hidratantă pe bază de gel care să prevină formarea punctelor negre.
Acneea nu este contagioasă şi nu se poate răspândi de la o persoană la alta. Deşi bacteria P are un rol important în dezvoltarea acestei afecţiuni, acneea este o boală dermatologică ce are cauze hormonale, nu infecţioase, aşa că nu este transmisibilă. Totuşi, este bine să nu folosiţi prosoape şi perne pe care le-a folosit o altă persoană din motive de igienă personală.
Dacă suferiţi de acne adultă nu este necesar să evitaţi complet machiajul, ci să alegeţi produsele potrivite pentru un ten cu probleme. Optaţi pentru un fon de ten care va oferi tenului un aspect uniform Ai grijă, însă, ca atunci când aplici fondul de ten pentru acnee să foloseşti o bază hidratantă potrivita tipului tău de piele, pentru că este posibil să te confrunţi apoi cu o uscăciune sau o exfoliere evidentă.
Există prea puţine dovezi care să demonstreze că anumite zone ale tenului afectate de acnee pot indica intoleraţa la gluten, produse lactate sau o probleme cu digestia. Acneea în anumite zone ale feţei poate fi cauzată de câţiva factori specifici :
Acneea de pe frunte poate fi cauzată de anumite produse de syling cum ar fi ceara sau uleiurile de păr, care blochează porii. Dacă aveţi acnee ar fi bine să renunţaţi un timp la coafurile cu breton sau la pălării şi căciuli care se ating de pielea frunţii.
Acneea în zona obrajilor poate fi cauzată de folosirea telefonului mobil. Ecranele conţin un număr mare de bacterii, iar în contact cu tenul tău pot activa glandele sebacee. Dezinfectează-ţi telefonul în mod constant şi ai grijă să nu îl mai ţii lipit de obraz.
Acnee în zona bărbiei – de cele mai multe ori acneea în această zonă apare ca urmare a unei dereglări hormonale, în special la persoanele care dezvoltă această afecţiune mai târziu în viaţă. Cel mai bine ar fi să discuţi cu un medic de specialitate care îţi va recomanda să faci un set de analize hormonale.