Pentru a te ajuta să obţii un rezultat bun atunci când îţi usuci părul, am selectat cele mai frecvente greşeli ce pot îngreuna procesul de uscare sau chiar deteriora părul.
Iată 10 greşeli frecvente pe care ar trebui să înveţi să le eviţi la capitolul “îngrijirea părului”!
Ştim că este greu de crezut, dar părul tău ar trebuie să fie uscat în proporţie de 80% înainte de a folosi peria rotundă şi a începe să-l usuci cu foehnul. Dacă încerci să-l coafezi când încă nu este uscat îţi va luat de două ori mai mult timp şi îţi va afecta şi părul. Pentru a reduce expunerea la căldură pe cât posibil, începe prin a-ţi usca părul mai întâi cu un prosop. Îţi va fi mult mai uşor să îndepărtezi excesul de apă în acest fel. Alege un prosop din microfibre, care absoarbe apa mult mai bine şi este mai moale. Dacă ai timp, lasă părul să se usuce în mod natural înainte de începe sa-l coafezi. Nu apropria prea mult uscătorul de păr de păr pentru a nu-l arde.
Nu contează ce tip de păr ai – drept sau bucle – ar trebui să foloseşti întotdeauna un produs de protecţie termică înainte de a-ţi expune părul la căldura uscătorului. Cu cât părul tău este mai afectat (combinaţie de căldură şi produse de styling are efecte dăunătoare asupra părului tău!) cu atât se va electriza mai uşor. Foloseşte loţiuni şi spray-uri de protecţie de fiecare dată – aceste produse previn distrugerea părului şi îl hidratează foarte bine. Se aplică pe părul uscat, începând de la 3-5 centimetri distanţă de la rădăcini.
În funcţie de tipul de păr, folosirea produselor de styling nepotrivie îţi pot încărca părul. Pentrul părul fin, o coafură realizată foehnul şi peria (blow out) creează foarte mult volum. Pentru a maximiza efectul şi a dura pentru mai mult timp, foloseşte un spray pentr volum. Asigură-te că împarţi părul pe secţiuni şi, neapărat, pulverizează de la distanţă!
Un uscător de păr prea vechi sau de o calitate inferioară îţi poate distruge părul. Uscătorul de păr poate fi folosit în medie timp de 600- 800 de ore. Un uscător de păr de bună calitate va face întotdeauna diferenta între o coafură impecabilă si una mai puţin reuşită. Dacă uscătorul nu funcţionează bine se poate supraîncălzi şi distruge părul.
Renunţă la periile de metale, se pot încălzi prea repede şi îţi pot afecta sănătatea părului. În schimb, optează pentru o perie cu păr de porc mistreţ, nylon, ceramică sau o combinaţie din aceste trei materiale. Dacă părul tău este aspru sau tratat chimic, foloseşte o perie naturală din păr de porc. Asigură aderenţa, evită supraîncălzirea şi previne uscarea şi ruperea firului de păr. Asigură-te că peria pe care o foloseşti are mărimea şi forma potrivită. Cu o perie prea mare, îţi va fi imposibil să creezi volum. Alege o perie rotundă, cu un diametru de 5-6 centimetri.
Cele mai multe uscătoare de păr au trei trepte de temperatură: ridicat, jos şi rece. Dacă nu ai părul foarte aspru şi des, ar trebui să foloseşti întotdeauna cea mai mică temperatură. Foloseşte aerul rece la final, pentru ultimele retuşuri.
Nu există o singură regulă generală pentru a-ţi secţiona părul, dar trebuie să iei în considerare aceste două lucruri. 1) Secţiunile trebuie să fie suficient de mici pentru a le putea controla cu uşurinţă. 2) Ar trebuie să te concentrezi prima dată pe secţiunile din faşă, pentru că acestea sunt cele mai vizibile şi de impact. Este recomandat să-ţi secţionezi părul atât orizontal, cât şi vertical. Organizarea părului în secţiuni mai mici te poate ajuta foarte mult. Poţi utiliza clipsuri pentru a susţine secţiunile care urmează să fie uscate. Astfel vei obţine un rezultat bun şi rapid.
Trebuie să foloseşti două tehnici diferite când îţi usuci părul cu peria. La rădăcini, trebuie să foloseşti uscătorul în direcţia opusă modului în care se aşează părul tău, pentru a crea volum. La vârfuri trebuie să foloseşti direcţia opusă şi concentrează uscătorul în jos pe lungimea firului de păr.
Foloseşte de fiecare difuzorul sau dispozitivul de concentrare a aerului. Acestea orientează sau concentrează aerul cald spre direcţiile de care ai nevoie cel mai mult. Astfel, eviţi fenomenul neplăcut, în care şuviţele zboară în toate părţile şi se încâlcesc. Un dispozitiv de difuzare va usca părul mult mai rapid decât unul de concentrare.
Produsele de finisare previn încreţirea părului şi redau strălucirea firului. Pentru un finisaj elegant foloseşte spary de finisare sau ulei de păr, care conferă strălucire şi netezesc firele rebele. Acestea se aplică la final, obligatoriu pe părul uscat.