10 soluţii pentru problemele tenului!

Un ten perfect este dorinţa oricărei femei. “Numai că perfecţiunea este rară”, spune medicul dermatolog colaborator Avon, Ioana Silvia Simian, cea care ne-a oferit soluţii pentru cele mai importante şi frecvente probleme ale tenului nostru.
  • Publicat:
10 soluţii pentru problemele tenului!

Un ten perfect este dorinţa oricărei femei. “Numai că perfecţiunea este rară”, spune medicul dermatolog colaborator Avon, Ioana Silvia Simian, cea care ne-a oferit soluţii pentru cele mai importante şi frecvente probleme ale tenului nostru.

Acneea

Este o afecţiune inflamatorie, nu infecţioasă, în care sunt implicaţi următorii factori: secreţia crescută de sebum determinată de componenţa hormonală şi blocarea orificiilor de deschidere ale glandelor sebacee cu intervenţia unei bacterii de la nivelul pielii. Propionobacterium acnes este o bacterie nocivă pentru persoanele predispuse la acnee, care cauzează inflamaţie.

Tratamentul se stabileşte în funcţie de severitatea acneei şi constă fie într-un tratament local cu derivaţi de vitamina A, acid azelaic, antibiotice, peroxid de benzoil, dapsonă, fie pe cale sistemică cu antibiotice în doză mică, preparate hormonale sau derivaţi de vitamina A. Atenţie, însă, ce produse de îngrijire şi machiaj folosiţi, pentru că unele pot genera leziuni de acnee! Şi, nu în ultimul rând, renunţaţi la produsele alimentare cu index glicemic crescut. Există dovezi că ar agrava acneea.

Pătarea feţei

Poate fi cauzată de melasmă, lentigo sau cicatrice rămase de la acnee ori varicelă. În melasmă trebuie blocată producţia de pigment şi îndepărtat cel deja acumulat în piele. Sunt utile produsele pe bază de acid azelaic, hidroquinonă, acid kojic, ascorbic, tretinoin, peelingurile şi intervenţia laser, dermabraziunea sau crioterapia. Cheia tratamentului este fotoprotecţia în orice perioadă a anului. Aceleaşi soluţii de tratament se pot aplica şi pentru lentigo sau cicatricele pigmentate.

Punctele albe de grăsime

Se distribuie mai ales în jurul ochilor şi sunt, de fapt, acumulări de keratină acoperite de un epiderm subţire. Cel mai uşor se intervine direct, prin eliminarea lor, după înţeparea cu un ac gros de către medicul dermatolog.

Punctele negre

Sunt acumulări de keratină la nivelul deschiderii glandelor sebacee, culoarea fiind cauzată de oxidarea acesteia şi acumularea de melanină. Nu le manipulaţi, puteţi genera leziuni severe. Pot fi reduse cu derivaţi de vitamina A local, peroxid de benzoil, preparate sau peelinguri pe bază de acid acid salicilic, glicolic sau microdermabraziune.

Excesul de sebum

Este dificil de redus; este controlat de hormonii sexuali, dar are legătură cu stresul şi emoţiile. Produsele iritante, agresive cu tenul, gomajul excesiv stimulează glandele să producă şi mai mult sebum. Optaţi pentru produse de curăţare delicate, cu pH scăzut, geluri de spălare “fără săpun”. Derivaţii de vitamina A, produsele pe bază de acizi de fructe (beta, alfa hidroxi acizi) şi nu în ultimul rând anticoncepţionalele prescrise de medic reduc “strălucirea” grasă a feţei.

Porii dilataţi

Nu-s nicidecum căştigători la capitolul remedii. Nu avem arme magice să-i ştergem complet de pe faţă. Ei reprezintă deschideri ale glandelor sebacee la piele şi devin vizibili cu înaintarea în pubertate din cauza activităţii crescute a acestora. Peelingurile cu acizi de fructe, dermabraziunea le pot îmbunătăţi aspectul.

Folosiţi un gel de curăţare a pielii pe bază de acid salicilic pentru a împidica obstrucţia lor cu keratina. Nu au muşchi care să se contracte şi să-i micşoreze. Totuşi, scăderea fibrelor de colagen şi elastină care ancorează tot tegumentul, îi poate accentua. Mizaţi pe vitamina C care stimulează refacerea celulară şi reface structurile care dau densitate pielii.

Deshidratarea feţei

Este determinată de pierderile de apă prin piele. Lipsa “cimentului” care uneşte celulele din piele creşte gradul de deshidratare. În plus, se accentuează aspectul ridat al pielii. Şi culmea, nu contează câtă apă bem. Folosiţi produse de spălare a feţei aşa-zise fără săpun, spălaţi-vă de două ori pe zi cu apă călduţă şi tamponaţi pielea uşor cu prosopul. Renunţaţi la produsele pe bază de alcool.

Aplicaţi o cremă hidratantă imediat pe piele. De obicei, ea are funcţie dublă: constituie un aport de apă şi creează o barieră care împiedică pierderile în exterior. Bazaţi-vă pe cremele cu uree în concentraţie mică sau alfa hidroxi acizi. Aplicaţi de 2-3 ori pe săptămână măşti hidratante. Evitaţi temperaturile extreme şi aerul uscat.

Pungile de sub ochi

Sunt urmarea scăderii elasticităţii pielii şi a acumulării de lichide la acest nivel. Dormiţi pe spate pentru a drena lichidul acumulat şi aplicaţi comprese reci. Evitaţi sarea şi vizitaţi medicul dacă acestea ar putea avea o cauză internă. Nu vă frecaţi la ochi, pentru că iritaţia locală accentuează retenţia de apă.

Ridurile

Antrenează cele mai mari suferinţe. Multe produse promit miracole, însă până la urmă trebuie să fim bine informaţi şi să ştim ce alegem, adică acele produse care şi-au dovedit eficacitatea. Avem două cuvinte magice în reţeta antirid: fotoprotecţie şi hidratare. Ultravioletele sunt inamicul numărul unu, aşa că nu ieşiţi din casă fără să aplicaţi o cremă care să le blocheze.

Hidrataţi faţa şi optaţi pentru formule cu substanţe antirid active: retinol (derivat de vitamina A), alfa şi beta hidroxiacizi, coenzima Q10, vitamina C, resveratrol, cupru sau extract de ceai verde. Nu preţul produselor contează, ci eficacitatea. Apoi trecem la intervenţiile directe. Paralizia musculaturii prin injectarea de toxina botulinică ameliorează temporar aspectul, mai ales dacă ridurile nu sunt adânci. Fillerele umplu şanţurile lăsate de riduri, iar laserul, dermabraziunea, peelingurile chimice aduc îmbunătăţiri evidente.

Pielea ternă, fără strălucire

Este cauzată de foarte multe probleme: deshidratare, oxigenare deficitară, pătare, îngroşare ca urmare a expunerii neprotejate la soare. Pentru a reda tegumentului luminozitatea şi tonusul, renunţaţi la fumat, hidrataţi-o cum am spus mai sus şi folosiţi măşti, peelinguri care exfoliază blând pielea şi o tonifică, crescându-i luminozitatea. Acidul glicolic face minuni în acest sens. Optaţi pentru o îngrijire intensă cu vitamina C, E sub formula serului de faţă pentru a fi mai active.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult