10 utilizări neobișnuite ale amidonului alimentar

  • Publicat:
  • Actualizat:
10 utilizări neobișnuite ale amidonului alimentar
10 utilizări neobișnuite ale amidonului alimentar. Foto: shutterstock

Amidonul alimentar se foloseşte de regulă în patiserie, pentru îngroşarea cremelor sau sosurilor folosite pentru diverse prăjituri. Însă acest ingredient banal poate fi folosit pentru numeroase alte întrebuinţări, în special pentru curăţenia casei şi îngrijirea pielii. 

De la părul gras, iritaţiile pielii, mirosul neplăcut al încălţămintei sau eliminarea petelor de pe covor, amidonul alimentar le rezolvă pe toate. Şi totul la un preţ atât de mic în comparaţie cu produsele cosmetice sau detergenţii scumpi din comerţ.

Să descoperim împreună care sunt utilizările mai puţin cunoscute ale amidonului alimentar:

Te scapă de iritaţiile pielii

Amestecă trei linguriţe de amidon cu apă rece, până când compoziţia capătă consistenţa untului de arahide, un pic lipicioasă. Foloseşte o dischetă demachiantă pentru a aplica pe zonele cu probleme şi lasă până se usucă, apoi spală cu apă călduţă. Iritaţiile, arsurile solare, înţepăturile de insecte  şi iritaţia de scutec vor dispărea ca prin minune.

Previne infecţiile fungice ale piciorului

Ciuperca piciorului, numită şi piciorul atletului, este o afecţiune care se manifestă prin apariţia mirosului neplăcut la nivelul degetelor de la membrele inferioare, mâncărime, unghii albicioase şi, în cazurile grave, prin vezicule care se pot infecta. Pentru a preveni această problemă, este indicat să presărăm praf de amidon alimentar pe talpa piciorului şi între degete, pentru a preveni umezeala şi pentru a menţine uscat piciorul. Astfel, este creat un mediu nefavorabil dezvoltării ciupercilor la nivelul picioarelor.

Fă-ţi un deodorant natural cu amidon şi bicarbonat!

Având proprietatea de a absorbi umezeala, amidonul alimentar este o bază excelentă pentru deodorantele antiperspirante. Amestecă trei linguriţe de amidon cu patru linguriţe de bicarbonat de sodiu (vezi aici mai multe utilizări ale bicarbonatului de sodiu)  şi cinci linguriţe de ulei de cocos (încălzeşte-l puţin înainte). Adaugă cinci picături de ulei din arbore ce ceai pentru un plus de parfum. Mixează toate ingredientele până se formează o pastă şi lasă să se întărească într-un borcan. Îl poţi folosi în locul deodorantului clasic împotriva transpiraţiei sau ca alternativă la piatra de alaun.

Scoate petele de pe ţesături

Deşi există numeroase produse destinate îndepărtării petelor de pe haine, nimeni nu s-a gândit vreodată că banalul amidon alimentar ar putea funcţiona de zece ori mai bine şi mai rapid. Presară amidon peste petele de ulei şi grăsime şi lasă să acţioneze. În tot acest timp, amidonul va absorbi umezeala din ţesătură, după care poţi continua procedeul obişnuit (la maşina de spălat).

În plus, dacă presari puţin amidon alimentar peste covoarele învechite şi aspiri după 30 de minute, mirosul neplăcut va dispărea iar covorul va fi mai moale şi fresh. Dizolvat cu puţină apă şi adăugat în ciclul de clătire al maşinii de spălat, amidonul va acţiona ca un balsam pentru rufe, în special pentru cele din bumbac, cum sunt prosoapele, eliminând mirosurile neplăcute şi aspectul aspru al acestora.

Foloseşte-l ca şampon uscat

Amidonul este excelent dacă şi tu te numeri printre femeile care au probleme cu părul gras, care miroase urât. Periază-ţi părul după ce ai presărat  puţin amidon pe suprafaţa părului şi masează cu degetele pe suprafaţa scalpului iar părul tău îşi va recăpăta aspectul de proaspăt spălat. Desigur, amidonul fiind alb, soluţia va fi mai viabilă pentru blonde, pe al căror păr nu se va vedea praful alb.

Scoate mirosul neplăcut din încălţăminte

Că recunoaştem sau nu, cu toţii avem o pereche de pantofi sport pe care îi evităm din cauza mirosului respingător. Transpiraţia în combinaţie cu bacteriile iar, în unele cazuri, materialul de proastă calitate din care sunt confecţionate încălţările duc la apariţia mirosului neplăcut, de care putem scăpa cu ajutorul amidonului. Presară pe suprafaţa interioară a pantofilor puţin praf de amidon şi lasă peste noapte, apoi bagă-i la maşina de spălat, la temperatură mică (altfel  te vei trezi cu încălţări de copii).

Spune adio hainelor şifonate!

Ţineţi minte mirosul acela al copilăriei, când mamele călcau cămăşile soţilor dar, înainte de a pune fierul de călcat pe rufe, pulverizau o soluţie pe ele? Ei bine, acel miros era de apret, pe româneşte apă cu amidon. Se pare că această combinaţie ajută la scrobirea (rigidizarea) fibrei textile, menţinând-o în această formă un timp cât mai îndelungat.

Redă strălucirea ferestrelor

Uită de produsele de curăţenie! Îţi poţi face propriul detergent de geamuri amestecând amidon, oţet alb, suc de lămâie şi apă. Rezultatul: ferestre curate, fără urme de grăsime, strălucitoare!

Descâlceşte şireturile încurcate

Dacă şireturile tale sunt tot mai timpul înnodate, aplică puţin amidon în zona problematică, iar acesta va acţiona ca un lubrifiant uscat, permiţând descurcarea cu uşurinţă a acestora.

Transformă oja sidefată într-una mată

Suntem femei, iubim lacul de unghii, dar ce ne facem dacă bugetul nu ne permite ultimul model în tendinţe, respectiv cel cu aspect mat? Ne folosim de amidon! Pune puţin amidon în oja ta sidefată iar aceasta va căpăta o textură mată. Simplu, nu-i aşa? Şi ieftin!

Urmărește CSID.ro pe Google News