13 uleiuri naturale benefice pentru pielea şi părul tău

Iată 13 uleiuri naturale extrem de eficiente pentru mai multe probleme ale pielii, părului, scalpului sau gingiilor. Fiecare dintre noi ar trebui să le avem la îndemână.
  • Publicat:
13 uleiuri naturale benefice pentru pielea şi părul tău

Uleiurile naturale sunt un ajutor de nelipsit în viaţa noastră, fie folosite singure sau în combinaţie cu alte tratamente.  Ele au puţine efecte secundare şi pot o serie de afecţiuni ale părului şi pielii de care suferă o mare parte dintre noi.

Uleiurile naturale sunt extrem de hidratante şi de mare folos pentru pielea uscată. Noi am făcut o selecţie cu  uleiurile care nu ar trebue să-ţi lipsească din casă:

Uleiul de marula

Fabricat din fructul arborelui marula, originar din Africa de Sud, acest ulei este onctuos şi hidratant. Conţine acizi graşi, despre care dermatologii spun că ar fi de mare ajutor în calmarea pielii uscate. Se absoarbe rapid şi nu lasă un strat strălucitor sau gras pe piele.

Uleiul de arbore de ceai

Coşurile inflamate şi roşii apar atunci când ai prea multe bacterii pe piele. Cercetările arată că uleiul de arbore de ceai ajută la eliminarea acestora. Un studiu amplu a demonstrat faptul că uleiul de tea trea a avut rezultate semnificativ remarcante în comparaţie cu utilizarea unui gel placebo (care nu are ingrediente active) pentru tratarea acneei şi calmarea inflamaţiei. Un alt studiu a descoperit că a fost la fel de eficient precum peroxidul de benzoil, un ingredient obişnuit în remediile antiacneice.

Uleiul de argan

Uneori supranumit şi „aur lichid”, uleiul de argan este bogat în antioxidanţi numiţi polifenoli, care pot combate efectele îmbătrânirii. De asemenea dermatologii afirmă faptul că acizii graşi omega-3 stimulează producţia colagenului.

Uleiul de argan este minunat şi pentru hidratarea părului, fără însă a-l încărca sau a-l face să se simtă mult prea gras. Îl poţi folosi împreună cu alte produse de îngrijire a părului.

Uleiul de muşeţel şi mentă

Probabil că atunci când te gândeşti la muşeţel îl asociezi automat cu un ceai relaxant, dar uleiul din această plantă asemănătoare cu margaretele îţi poate calma pielea. Dermatologii spun despre el că ar fi antiinflamator şi antiseptic, reuşind să reducă în cele din urmă roşeaţa, iritaţiile şi şansele de infecţie. Uleiul de mentă are o multitudine de proprietăţi liniştitoare.

Ulei de nucă de cocos

Pielea uscată, crăpată şi deshidratată are şanse mult mai mari să se infecteze, să fie iritată şi să aibă reacţii alergice. Uleiul de nucă de cocos o protejează şi o hidratează, calmând totodată petele solide, dure, care vin la pachet cu o serie de afecţiuni comune, precum eczema.

Ulei de trandafir şi morcov

Vei găsi vitamina A în multe produse de îngrijire a pielii. Ea este un „retinoid”, un produs chimic care ajută la înlocuirea celulelor vechi ale pielii cu altele noi şi la producerea de colagen, având abilitatea de a uşura schimbările de culoare cauzate de cicatrici şi vergeturi. Două uleiuri care sunt deosebit de bogate în vitamina A: uleiul de trandafir şi morcov. Unii dermatologi spun că sunt de asemenea bune ca tratament anti-acnee şi tratament anti-îmbătrânire.

Ulei de rozmarin şi ricin

Vrei să-ţi prinzi părul într-o coadă însă ştii că în ultima vreme părul tău nu mai e la fel de bogat şi se vede scalpul? Uleiul de rozmarin te poate ajuta să obţii un păr mai bogat şi mai strălucitor. Într-un studiu a fost demonstrat faptul că 6 luni de tratament zilnic cu acest ulei a dus la îndesirea părului. De asemenea, a oferit o mână de ajutor substanţială chiar şi pentru mâncărimile scalpului!

Uleiul de ricin este de asemenea un remediu grozav pentru a îndesi sprâncenele şi genele. Înainte de a-l încerca, asigură-te că medicul îţi spune că îl poţi folosi, deoarece va fi în apropierea ochilor.

Uleiul de măsline şi avocado

Ai unghii subţiri sau fragile? O soluţie simplă şi naturală o reprezintă aplicarea unei cantităţi mici de ulei de măsline sau avocado pe ele înainte de culcare. Uleiurile vor înmuia unghiile peste noapte şi se vor hrăni cu acizii graşi esenţiali. Poţi utiliza şi alte tipuri de ulei pentru acest lucru.

Uleiul de susan

Aţi putea înlocui apa de gură cu uleiul? Acum este ultimul trend să clăteşti gura cu ulei, fiind un remediu vechi de generaţii pentru dinţi şi gingii sănătoase. Cercetările arată că această practică ar putea ajuta semnificativ gingiile şi dinţii. Studii internaţionale recente au descoperit că dacă ne clătim gura cu ulei de susan (uleiul de nucă de cocos şi floarea-soarelui pot fi de asemenea foarte bune) se poate reduce semnificativ placa şi gingivita. De asemenea, poate reduce microorganismele care provoacă respiraţia urât mirositoare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult