16 trucuri pentru garderoba ta

Trucuri şi soluţii experte pentru ca hainele şi accesoriile pe care le porţi acum să reziste şi să arate superb!
  • Publicat:
16 trucuri pentru garderoba ta

Trucuri şi soluţii experte pentru ca hainele şi accesoriile pe care le porţi acum să reziste şi să arate superb!

1 – REDĂ STRĂLUCIREA HAINELOR ALBE

Gulerele îngălbenite şi petele de la subsuoară dau impresia că apar ca din senin, dar adevărul este că, ceva timp să se dezvolte. Aşa că, vorba paza bună trece primejdia rea. Înainte aplică pe zonele menţionate suc de lămâie alb. Aşteaptă 15 minute, abia apoi pune hainele

Aceşti acizi naturali dizolvă reziduurile alcaline transpiraţiei care cauzează petele acelea respingătoare.

2 – PĂSTREAZĂ FORMA OCHELARILOR

Opticienii folosesc căldura ca să modeleze ramele ochelarilor. Mama Natură, prin fluctuaţiile termice şi umiditate, poate face acelaşi lucru, lăsându-ţi-i deformaţi. Aşadar, nu-i ţine în maşină, pe bord, sau direct sub razele soarelui. Când nu-i porţi, pune-i în tocul de ochelari, în loc să ţi-i ridici pe cap, acolo unde căldura emisă de corpul tău îi poate deforma iremediabil.

3 – ÎNTREŢINE BLĂNIŢA

PUFOASĂ Ca să re-pufoşeşti blăniţa pleoştită de la atâta purtat (fi e ea adevărată sau
falsă), „abureşte-o“ de la distanţă cu un fi er de călcat, apoi ciufuleşte-o cu degetele.

4 – PROTEJEAZĂ-ŢI TOCURILE

Pantofi i cu talpă interioară din piele absorb umezeala ca un burete. Ca să-ţi protejezi investiţia, poartă de trei ori o pereche nouă (ca săn ia forma picioarelor tale), apoi aplică un branţ de cauciuc peste cel din piele.

Pe lângă faptul că este rezistentă la apă, această nouă piesă îţi asigură şi aderenţă.

5. FOLOSEŞTE ABURUL, CALCĂ

Cea mai sigură metodă de a scoate cutele de pe ţesături este aburul. Metalul fi erbinte nu ar trebui niciodată să atingă lâna, catifeaua sau mătasea. Poate să ardă materialul, să lase urme de rugină şi să topească paietele şi mărgelele. În plus, aparatele cu abur cu mâner ocupă mai puţin spaţiu decât un fi er şi o masă de călcat.

6. LUSTRUIEŞTE PIELEA LĂCUITĂ

Chiar dacă n-o foloseşti pe geamuri, ţine aproape o sticlă de Cif sau alt produs de curăţat corespunzător. Ajută la a reda aspectul lucios al pielii lăcuite fără să o păteze sau să o zgârie.

7. SALVEAZĂ ORNAMENTELE

Paietele sau mărgelele se pierd foarte uşor. Dacă un ornament sclipicios a căzut, atunci un ac de siguranţă sau o mică bandă adezivă la faţa locului va împiedica (pe moment) restul ansamblului să se deşire. Apoi intră pe site-uri precum margele-bijuterii.com, margelatu.ro sau zana-margeluta.ro pentru a găsi înlocuitoarele potrivite, pe care tu sau un croitor le puteţi coase acolo unde lipsesc.

8. PUNE BLUGII LA GHEAŢĂ

Vrei să păstrezi mai mult culoarea jeanşilor tăi? Ca să scoţi mirosul (de fum de ţigară, de exemplu) din denim fără să-l speli prea des, ca să nu-l decolorezi, pune-ţi din când în când blugii într-o pungă de plastic şi ţine-i în congelator vreo două zile.

9. MENŢINE STRĂLUCIREA LENTILELOR

Când rămâi fără şerveţele pentru ochelari, spală-i pe cei cu rame din metal sau acetat cu săpun lichid diluat în apă (produsele de curăţat geamuri afectează lentilele, „furându-le“ straturile anti-refl ectorizante şi UV). Şterge cu un prosop de hârtie non-abraziv.

10. SCOATE URMELE DE SARE

Ca să scapi de urmele albe de sare sau de petele de apă de pe încălţăminte, freacă bucata ofensatoare cu o cârpă, cu mişcări circulare.

Aplică apoi un gel hidratant. Ca să fi i sigură, foloseşte un produs transparent pe obiectele de altă culoare.

11. PRELUNGEŞTE VIAŢA PANTOFILOR CARE MERITĂ VĂZUŢI

Picioarele transpirate eliberează un acid care poate usca pielea pantofi lor. Dacă pui în interior cârpe curate sau şerveţele, ele absorb umezeala şi menţin forma pantofului. Te-a prins ploaia? Pantofi i umezi trebuie ţinuţi la distanţă de calorifere, ventilatoare şi în niciun caz
uscaţi cu foenul – materialele se pot întări sau să intra la apă.

12. PALTOANELE

Moliilor le place să se înfrupte din urmele de parfum, mâncare şi chiar de transpiraţie existente pe haine. Lâna este, ştii bine, suprafaţa
deală pe care îşi depun ouăle. De aceea, a-ţi curăţa hainele profesionist înainte de a le pune la păstrare când se încheie sezonul este o chestie la mintea cocoşului.

Apoi „arhivează-le“ pe umeraşe de lemn, în saci pentru haine, ca să le oferi încă un strat protector.

13. ÎNDEPĂRTEAZĂ PETELE DE ULEI DE PE MĂTASE

Ţi-ai turnat din greşeală oliviera pe bluză? În loc să te întinzi după sifon şi un şerveţel, mai bine pune pe pată pudră de talc şi amidon de porumb. Lasă amestecul să acţioneze 15-20 de minute, apoi curăţă-l prin periere. Asta va scoate uleiul din ţesătură, micşorând dimensiunea petei.

14. STOCHEAZĂ BIJUTERIILE ÎN PLASTIC

Îţi imaginezi, probabil, că bijutierii profesionişti îşi ţin valoroasele creaţii în săculeţi de catifea cu căptuşeală din mătase. Greşit! Aceşti experţi îşi stochează inelele, brăţările şi alte gablonţuri în pungi transparente – este mai uşor să identifi ci ce-i înăuntru şi fi nisajele nu se freacă de cusături. Din moment ce cerceii se pot zgâria unul pe celălalt, pune-l pe fi ecare în punguţa lui.

15. SPALĂ DENIMUL FĂRĂ A-L DECOLORA

Jeanşii obişnuiţi, indiferent de culoare, sunt vopsiţi cu indigo. Precum vopseaua de pe pânze, şi culoarea jeanşilor se cojeşte în timp. Ca să minimizezi procesul, întodeauna întoarce-ţi blugii pe dos înainte de a-i pune la spălat. Excepţie fac jeanşii metalizaţi sau peliculizaţi, care nu ar trebui să se afl e niciodată în apropierea unei maşini de spălat (se crapă ţesătura, se scămoşează fi nisajul). Pe aceştia trebuie să-i înmoi în apă călduţă; apoi pune câteva picături de săpun lichid, clăteşte şi pune-i la uscat.

16. GARANTEAZĂ FRUMUSEŢEA PANTALONILOR DIN PIELE

Cumpără-ţi o pereche cu căptuşeală, care nu se va deforma atât de repede ca varianta necăptuşită. Tratea-ză-i cu un produs anti-pete şi rezistent la apă. Prinde-i cu clipsuri, pe umeraş.

Dacă-i împătureşti, pielea poate căpăta riduri. Dacă încep să miroasă, aeriseşte-i pe dos, o zi, două.
 

Sursă: Revista InStyle Romania

Urmărește CSID.ro pe Google News