După ce decizi să introduci un nou cercel în urechea ta, este important de știut modul în care zona trebuie îngrijiță și curățată. Perforarea urechilor este, în esență, o rănire. Urechea are straturi de piele, iar sub ea, în lobul urechii, există doar grăsime. În ceea ce privește urechea superioară, aici găsim doar cartilaj.
Practic, îți creezi o tăietură mică în ureche și piele, care trebuie să se regenereze în jurul noului tău cercel – motiv pentru care va trebui să ai grijă de zonă pentru a o ajuta să se vindece. Indiferent dacă ești la primul piercing sau ai mai multe, ar trebuie să știi că se vindecă la ritmuri diferite. Dar indiferent de cât timp durează procesul, există reguli simple pentru a preveni iritația ulterioară și potențiala infecție.
Iată cum ar trebui să-ți tratezi corect zona, la ce să te aștepți în timpul procesului de vindecare și ce să faci în cazul în care prezinți semne ale unei infecții.
Procesul de vindecare este diferit, în funcție de zona în care alegi să introduci cercelul. Dacă optezi pentru un pierce în lob, atunci durata de vindecare a acestuia este de aproximativ 6 săptămâni. În ceea ce privește pierce-ul în cartilaj, acesta are nevoie de un timp de vindecare dublu, de 12 săptămâni.
Experții spun că ar trebui să urmezi câțiva pași simpli pentru a menține zona curată și departe de o posibilă infecție.
Înainte de a spăla zona pierce-ului, spală-ți mâinile cu apă și săpun, de fiecare dată înainte de a ăți atinge urechea sau pierce-ul urechii. Astfel vei evita contaminarea zonei cu bacterii potențial dăunătoare. Este recomandat să îți speli zona cu piercing și pe cea din jurul acesteia o dată pe zi, pe parcursul întregului proces de vindecare de 6 sau respectiv 12 săptămâni, cu un săpun antibacterian blând și apă caldă. După spălare, șterge zona cu un șervețel curat sau cu un prosop de hârtie.
În afară de curățarea zilnică cu apă și săpun, vei dori, de asemenea, să cureți în continuare zona de 2 până la 3 ori pe zi în primele 6 sau 12 săptămâni, folosind o soluție antibacteriană pentru a reduce la minim riscurile de infecție. Poți folosi un tampon de bumbac înmuiat în puțin alcool pentru a curăța zona. Reține însă că alcoolul poate fi destul de dur, mai ales dacă ai pielea sensibilă. Alcoolul, deși este excelent pentru a ucide temporar bacteriile, este foarte dur pentru piele atunci când este utilizat în mod repetat, ceea ce poate provoca iritații și întârzieri în vindecare.
În schimb, poți folosi o soluție salină sau un produs destinat acestei proceduri de găurire a urechii care conține clorură de benzalconiu, care oferă protecție antibacteriană.
Rotește bijuteria din ureche ori de câte ori cureți zona, astfel încât să diminuezi riscul ca orificiul să se închidă.
Dacă pielea din jurul piercing-ului tău se simte puțin uscată sau simți o senzație de mâncărime, poți adăuga o picătură de produs pe bază de petrolat pentru a menține pielea hidratată și protejată. Dacă ai pielea deosebit de uscată sau sensibilă, ia în considerare o discuție cu un medicul despre un antibiotic topic eliberat pe bază de rețetă, care poate ajuta la calmarea situației și la prevenirea infecției.
Surse: self.com, aad.org, invernesscorp.com