Un păr strălucitor e semn de sănătate. Dar ai nevoie de mai mult decât un şampon scump şi de un balsam pentru a-l face să arate cât mai bine.
Din fericire, există câteva lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi menţine scalpul şi părul sănătoase. Unele alimente pot fi adevărate probleme pentru sănătatea părului tău, altele pot să îl facă să strălucească. Iată câteva alimente pe care să le eviţi dacă vrei să ai un păr sănătos, şi ce să alegi în schimb.
Dulciurile
Când mănânci ceva cu mult zahăr sau făcut din făină rafinată, cum ar fi pâine albă, cantitatea de zahăr din sânge va avea o creştere bruscă, urmată de un răspuns insulinic pe măsură. Aceasta din urmă, la rândul său, determină corpul să elibereze mai mulţi androgeni, hormoni care cauzează îngustarea foliculilor şi are ca urmare căderea părului
Proteinele animale în exces
Dieta ketogenică poate că este un succes pentru silueta ta, dar nu şi pentru păr. Proteinele sunt esenţiale pentru un fir de păr rezistent, dar nu dacă proteinele animale sunt consumate în exces, în detrimentul altor nutrienţi esenţiali. Cel mai bine e să-ţi asiguri o parte din proteine din surse vegetale şi să ai o dietă foarte variată, lucru care va fi benefic nu doar pentru sănătatea părului tău ci şi pentru a întregului organism. Asigură-te că ai suficientă cisteină, aminoacidul precursor al keratinei, care este principala proteină structurală a părului. Surse excelente includ broccoli, germeni de grâu şi ardei roşii.
Alcoolul
Berea, vinul, băuturile spirtoase, toate intervin în modul în care organismul tău metabolizează zincul, un mineral crucial pentru sănătatea părului tău. Prea mult alcool te deshidratează şi asta are şi efecte asupra părului, pentru că îl face casant şi mai predispus la cădere. Aşa că, chiar dacă vinul este bun pentru inima ta, nu acelaşi lucru îl poţi spune despre păr.
Mâncarea grasă
Mâncarea bogată în grăsimi saturate şi uleiuri hidrogenate îţi poate bloca porii, chiar şi pe scalp, ceea ce poate duce la căderea părului. Vinovaţii? Orice aliment care conţine grăsimi trans, precum margarina, mâncarea prăjită, şi gustările de genul sticksuri, covrigei etc.
Scorţişoară
Acest condiment dulce îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, inclusiv din scalp. Asta înseamnă că părul va primi mai mulţi nutrienţi, deci va creşte mai repede şi va fi mai sănătos.
Cartof dulce şi dovleac
Fructele şi legumele de culoare portocalie, cum ar fi cartofii dulci, dovleacul, mango au un efect fantastic pentru sănătatea părului tău. Acestea au cantiatăţi mari de beta-caroten, adică vitamina A, care stimulează scalpul să producă sebum, un ulei sănătos, care dă părului strălucire şi îl protejează şi hidratează. Trebuie să ai grijă la cantitate, însă, pentru că excesul de vitamina A duce la căderea părului. Aşa că alege să îţi iei vitaminele din alimente, nu din suplimente.
Migdale
Migdalele sunt fantastice, pentru că au un conţinut bogat de vitamina E. Cu proprietăţi antioxidante, vitamina E contribuie la repararea ţesuturilor, la reducerea inflamaţiilor şi stimulează creşterea părului. Alte surse bune de vitamina E includ seminţele de floarea soarelui, seminţele de pin, spanacul şi avocado.
Năut
Humusul nu este doar o mâncare delicioasă, pentru că năutul este bogat în vitamina B9, sau acid folic, care este un alt element esenţial pentru părul tău. Vegetalele cu frunze verzi sunt o altă sursă importantă de acid folic. Cu cât sunt mai multe frunze de un verde închis în dieta ta, cu atât mai mulţi folaţi vei avea în organism. Acidul folic stimulează producţia de globule roşii, cele care transportă oxigen prin corp şi nutrienţii acolo unde sunt necesari, inclusiv în păr.
Foto:123rf.com