În ciuda faptului că intervenţia de mărire a sânilor este o opţiune sigură şi populară pentru femeile care doresc înfrumuseţarea aspectului bustului, o mare parte dintre acestea se lovesc de aceleaşi întrebări şi preocupări în ceea ce priveşte augmentarea mamară. Iată câteva dintre temerile femeilor care şi-ar dori să recurgă la o astfel de intervenţie. Sunt fondate sau nu au nici un argument ştiinţific?
Este răspândită concepţia conform căreia posesoarele de implante mamare sunt mai predispuse riscului de cancer mamar decât femeile care nu au astfel de implante.
„Nimic mai fals! Cancerul de sân este un motiv serios de îngrijorare pentru multe femei, însă toate studiile şi cercetările în domeniu demontează categoric acest mit, şi acest lucru trebuie explicat foarte clar pacientelor noastre. Implantele mamare nu cresc riscul de cancer mamar! Femeile cu implante mamare sunt supuse aceluiaşi risc de a dezvolta cancer de sân ca şi celelalte femei”, explică chirurgul estetician Vangelis Vasalos, specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă în cadrul Spitalului Medicover.
Unul dintre cele mai comune mituri este cel conform căruia, după intervenţia chirurgicală de mărire a sânilor, femeile nu vor mai putea alăpta atunci când vor decide să devină mame.
„Din nou fals! Femeile care sunt sănătoase şi capabile să alăpteze înaintea intervenţiei de mărire a sânilor, vor putea face asta şi după intervenţie, implantele mamare neafectând în vreun fel glanda mamară. La rândul ei, alăptarea nu afectează implantele mamare. Explicaţia constă în faptul că poziţionarea implantului se face fie subglandular, fie submuscular”, subliniază chirurgul estetician.
Un alt mit legat de intervenţia de mărire a sânilor este că implantele mamare afectează rezultatul mamografiei.
„Acest mit este strâns legat de cel privitor la cancerul mamar şi, de asemenea, vă asigur că este fals. De fapt, femeile cu implante mamare de silicon au tendinţa de a obţine rezultate mai concise la mamografie, deoarece tehnica presupune raze X”, afirmă chirurgul estetician Vangelis Vasalos.
Există acestă temere a femeilor cum că, după o anumită vârstă, intervenţia de mărire a sânilor trebuie evitată.
„Singurul factor de care depinde intervenţia de mărire a sânilor este starea generală de sănătate a pacientei. În cazul în care pacientele sunt suficient de sănătoase pentru o intervenţie chirurgicală, atunci nu contează că acestea au vârsta de 20 de ani sau vârsta de 50 de ani. Se pot obţine rezultate foarte bune la orice vârstă”, explică Vangelis Vasalos.
Adevărul este că tehnicile de plasare a implantelor şi avansul tehnologic în ceea ce priveşte tipurile de implant au făcut intervenţiile chirurgicale de mărire a sânilor mai sigure, mai uşoare şi mai populare decât au fost vreodată. Medicul estetician, ca specialist în domeniu, trebuie să corecteze concepţiile comune eronate ale femeilor care doresc sau au nevoie de o astfel de intervenţie, însă se tem, după cum am văzut, din motive nefondate.