Vergeturile sunt linii vizibile pe suprafaţa pielii cu o nuanţă uşor mai deschisă decât pigmenul natural al pielii. Vergeturile se găsesc în principal pe peretele abdominal, dar pot apărea şi pe coapse, braţe superioare, fese şi sâni. Uneori, vergeturile pot acoperi suprafeţe mari ale corpului. În timp ce sarcina este cauza principală din spatele vergeturile, alte motive pot fi: câştigul sau pierderea bruscă în greutate, o creştere rapidă, factorii ereditari, stresul şi modificări ale condiţiilor fizice. Iată 4 remedii naturale care pot îmbunătăţi aspectul vergeturilor!
Pielea are trei straturi principale: epiderma (stratul exterior), derma (stratul de mijloc) şi stratul subcutanat sau hipodermic (cel mai adânc strat). Vergeturile se formează în dermă sau stratul mijlociu al pielii atunci când ţesutul conjunctiv este „întins” dincolo de puterea flexibilităţii sale datorită expansiunii rapide sau contracţiei pielii. Dacă pielea este extrem de întinsă, nivelul de colagen este slăbit şi ciclul normal de producţie al acestuia este întrerupt şi deteriorat. Acest lucru, în cele din urmă, duce la cicatrici fine sub stratul superior al pielii. Iniţial cicatricile sunt de culoare roz sau roşu, dar în timp culoarea devine argintie, deschisă. Vergeturile apar pe suprafaţa pielii atunci când cineva creşte rapid, sau ia rapid în greutate. Din fericire, există mai multe metode naturale de a reduce apariţia vergeturilor sau de a le ameliora.
Uleiul de ricin
Ulei de ricin este utilizat în tratamentul unui număr mare de probleme ale pielii: riduri, pete de vârstă, aluniţe, pete întunecate, linii fine sau coşuri. Acesta poate fi folosit şi pentru a ameliora aspectul vergeturilor.
Aloe vera
Având proprietăţi calmante şi de vindecare, sucul de aloe vera poate fi folosit pentru a scăpa de vergeturi. Există câteva modalităţi de a-l aplica pe piele:
• Poţi aplica direct gel de aloe vera pe zona afectată a pielii timp de 15 minute, urmând ca pielea să fie clătită cu apă călduţă.
• O altă opţiune este de a face un amestec cu o lingură de aloe vera, ulei de la 10 capsule de vitamina E şi ulei de la cinci capsule de vitamina A. Zilnic, acest amestec se va aplica pe pielea afectată şi se va masa până la absorbţie.
Albuş de ou
Ouăle sunt o sursă bogată de proteine. Pentru vergeturi va trebui să utilizaţi numai albuşul de ou,pentru că acesta conţine aminoacizi şi proteine. Bateţi albuşul a două ouă uşor cu o furculiţă. Curăţaţi zona afectată a pielii cu apă şi apoi aplicaţi un strat gros de albuşuri de ou cu o perie de machiaj. Compoziţia se lasă pe piele să se usuce, urmând ca zona respectivă să fie ulterior clătită cu apă rece. În cele din urmă se aplică ulei de măsline pe piele pentru a o păstra hidratată.
Suc de lămâie
O altă modalitate simplă de a reduce vergeturile este de a folosi suc de lămâie. Acesta este acid, ceea ce ajută la vindecarea şi reducerea vergeturilor, acneei şi altor cicatrici. Vergeturilor se vor masa cu suc de lămâie în mod circular timp de 5-10 minute. Se lasă sucul de lămâie pentru a fi absorbit în piele timp de cel puţin 10 minute înainte de clătirea cu apă caldă. O altă opţiune este de a amesteca 2 cantităţi egale de suc de castravete şi suc de lămâie, urmând ca amestecul să fie aplicat pe piele, lăsat timp de minim 10 minute şi clătit tot cu apă caldă.