Imperfecţiunile trupului nu mai reprezintă demult o problemă iremediabilă. Printre multe alte opţiuni de remodelare a formelor corpului, rinoplastia se face remarcată ca fiind una dintre cele mai comune proceduri estetice din ziua de azi. Aspectul nasului influenţează întreaga fizionomie a feţei, motiv pentru care disproporţionalitatea, defectele nazale sau problemele respiratorii cornice uneori trebuie corectate, iar cel mai rapid şi eficient mod de a salva situaţia este rinoplastia.
„Această intervenţie se face doar după vârsta de 16 ani, întrucât până atunci nasul trebuie să işi fi încheiat procesul de dezvoltare. Cu două săptămâni înainte de operaţie, administrarea aspirinei sau a medicamentelor ce o conţin este interzisă, iar apariţia unei răceli sau a unei infecţii poate duce la amânarea intervenţiei ”, spune chirurgul estecian Călin Doboş.
Pacientul trebuie să fie complet şi corect informat înainte de a face o rinoplastie!
Temerile, problemele sau curiozităţile sunt fireşti şi cel mai adesea îşi găsesc soluţii în discuţiile avute în prealabil cu medicul chirurg.
1. În România există condţii la fel de bune ca în alte ţări?
Rata de success a operaţiilor de rinoplastie în România este la fel de mare sau chiar mai mare decât cea din alte ţări. În ceea ce priveşte chirurgii români, pregătirea şi abilităţile lor nu pot fi puse la îndoială. Pacienţii pot alege clinici private, dotate cu aparatură de ultimă oră şi condiţii de spitalizare excelente, asemănătoare cu cele din străinătate, pentru preţuri mai mici însă.
Avantajele de care beneficiază pacienţii care se operează în România sunt scutirea cheltuielilor de transport într-o ţară străină (de cele mai multe ori considerabile) şi mâncarea. Mai mult, în România vor exista fără îndoială apropiaţi care să te ajute cu recuperarea în primele zile după operaţie. Nu mai spunem că în cazul unor complicaţii e imposibil să mergi iar afară din ţară! În fapt, România e cea care atrage paciente din alte ţări. Personal, am paciente din toate ţările Europei de vest (Austria, Germania, Franţa, Spania, Italia, Anglia, Belgia etc.), dar şi din Turcia, Iran, Maroc, Emiratele Arabe etc.
2. Pot purta ochelari după operaţia de rinoplastie?
Este de preferat să se aştepte în jur de 30 de zile după operaţie să se utilizeze lentile de contact în locul ochelari cu sprijin pe nas.
3. Care este diferenţa dintre rinoplastia deschisă şi cea închisă?
Rinoplastia deschisă constă în crearea unor mici incizii în interiorul fiecărei nări, care vor fi unite la nivelul columelei. Prin acestea medicul chirurg poate ridica pielea de pe oasele şi cartilajele nasului pentru a examina clar structura acestuia şi pentru a corecta imperfecţiunile formei sau structurii nazale. În funcţie de complexitatea operaţiei, aceasta poate dura între 1 şi 3 ore în care pacientul va fi sub anestezie generală. Este recomandată când vârful nasului trebuie remodelat, în corectarea devierilor laterale, în micşorarea nasului sau în rinocorectii secundare. Majoritatea autorilor si chirurgilor care-i învaţă pe alţii, recomandă în cele mai multe cazuri rinoplastia deschisă.
Rinoplastia închisă diferă făţă de cea deschisă prin gradul de complexitate şi presupune o incizie în interiorul nărilor, fără ca acestea să fie unite, prin care se accesează restul nasului. Rinoplastia închisă este recomandată celor care doresc corecţia septului sau corecţii minore. Daca prin rinoplastie închisă se face reducerea“cocoaşei”, pielea nu se scoate şi atunci devine prea lungă, şi asta duce la un aspect de nas cu vârf rotund şi prea mare.
4. Care sunt complicaţiile ce pot apărea în timpul operaţiei?
Spre deosebire de alte intervenţii chirurgicale, în cazul rinoplastiei riscurile sunt minime. Nu am întâlnit hemoragie, infecţie, necroză, desfacerea operaţiei.
Tumefacţiile şi echimozele fac parte din recuperarea firească şi nu trebuie considerate a fi complicaţii.
5. Pot apărea riscuri postoperatorii?
Cicatricile, neregularităţile de la nivelul dorsului nazal, coborârea vârfului nasului, periosta şi pericondrita (apar în urma unei traumatizări şi inflamări la nivelul periostului şi pericondrului),
sinechiile (lipiri ale mucoasei respiratorii) sau paresteziile şi hipoestezia (tulburări de sensibilitate care dispar după câteva luni) sunt temporare, dispar în cateva săptămâni. Sigur că zona va fi menajată un timp şi se respectă nişte reguli postoperatorii indicate de medicul chirurg.
În urma unei rinoplastii executate corect, nasul trebuie să aibă o formă perfect stabilă care se va încadra în restul organismului şi care va evolua de-a lungul anilor odată cu întregul corp.
Citeşte şi: Rinoplastia te scapa de complexe?
Deviatia de sept – elibereaza-ti nasul!
Vedete din Romania care s-au ales cu un nas mai urat dupa rinoplastie