6 sfaturi de îngrijire a pielii în sezonul rece

În lipsa unei îngrijiri adecvate, această tranziţie cauzează, de cele mai multe ori, apariţia senzaţiei de piele strânsă, uscăciune, descuamare, mâncărime şi, în unele cazuri, accentuarea unor afecţiuni dermatologice cum ar fi acnee şi eczemă.
  • Publicat:
6 sfaturi de îngrijire a pielii în sezonul rece

Venirea sezonului rece presupune nu doar schimbarea de garderobă, ci şi acordarea unei atenţii deosebite îngrijirii pielii, care este confruntată acum cu noi provocări: frigul, umiditatea scăzută a aerului, vântul, diferenţe de temperatura de la interior la exterior.

Domnul doctor Laurenţiu Vladau, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie oferă câte sfaturi utile pentru a preveni uscarea, iritarea, crăparea, descuamarea şi aspectul tern al pielii în sezonul rece.

Schimbarea anotimpurilor poate fi o adevărată provocare pentru piele, mai ales atunci când se face trecerea de la lunile calde de vară la lunile reci şi uscate de toamna şi mai ales iarnă. În lipsa unei îngrijiri adecvate, această tranziţie cauzează, de cele mai multe ori, apariţia senzaţiei de piele strânsă, uscăciune, descuamare, mâncărime şi, în unele cazuri, accentuarea unor afecţiuni dermatologice cum ar fi acnee şi eczemă. Din fericire, există câteva schimbări simple care pot fi făcute pentru a împiedica trecerea la vremea rece să afecteze sănătatea pielii noastre.

1.     Hidratarea pielii

Daca vara sunt recomandate produsele mai bogate în apă, iarna cele mai potrivite pentru ten sunt cele intens hidratante, eficiente în a proteja bariera de protecţie a pielii. O cremă puternic hidratantă este recomandată şi pentru corp, fiind indicat să fie aplicată imediat după duş.

Dupa duş, excesul de apă trebuie curăţat prin tamponare, urmat apoi de aplicarea unui hidratant corporal în timp ce pielea este încă umedă. Sunt indicate cremele în locul loţiunilor de corp, fiind de preferat ca acestea să conţină pe lista ingredientelor substanţe precum ceramidele, ureea, glicerolul, acidul lactic, care ajută la păstrarea apei în stratul exterior al pielii, epidermul, şi întărirea funcţiei de barieră a pielii.

Hidratarea intensă previne şi puseele dermatozelor precum dermatita atopica, diverse alte eczeme, în special cele cauzate de pielea uscată sau psoriazis, care au tendinţa să se agraveze în anotimpul rece.

2.     Efectuarea de tratamente dermatocosmetice

Toamna şi iarna reprezintă anotimpurile cele mai potrivite din an pentru a efectua tratamente dermatocosmetice, deoarece – ca urmare a nivelului scăzut de raze UV – pielea este mai puţin expusă riscului de pigmentare post inflamatorie. Astfel, în sezonul rece este momentul potrivit ca probleme cum ar fi hiperpigmentare, cicatrici post acnee, vergeturi, aspect obosit al pielii să fie ameliorate sau chiar tratate prin intermediul unor proceduri cum ar fi microdermabraziune, peeling, microneedling tratamente cu lumină intens pulsată IPL sau LASER.

3.     Evitarea apei fierbinti

Desi iarna poate fi extrem de tentant să stăm sub duş cât  mai mult timp, este recomandat să evităm apa fierbinte şi să limităm baia la nu mai mult de zece-cinspreceze minute.

“De asemenea, este de evitat să ne spălăm cu apă prea caldă pe faţă, tenul fiind deosebit de sensibil. Pentru spălarea pe mâini, apa călduţă este de preferat celei fierbinţi din acelaşi motiv. Ba mai mult, deşi poate părea un lucru natural să menţinem în casă o temperatură cât mai ridicată, încălzirea în exces a locuinţei va usca aerul, rezultatul fiind este o piele uscată, sensibilă, uneori apariţia unei senzaţii neplăcute de mâncărime. Pe timp de iarnă, temperatura ideală în casă este situată între 19 şi 22 de grade Celsius”, recomandă domnul doctor Laurenţiu Vladau.

4.     Exfolierea

Contrar aşteptărilor, exfolierea este un pas care nu trebuie trecut cu vederea în timpul iernii, când celule moarte ale pielii trebuie îndepărtate, pentru a nu bloca ingredientele hidratante să între în piele atunci când folosim tratamente de întreţinere sau întinerire şi pentru a asigura o regenerare uniformă şi naturală a epidermului.

Sunt de evitat, însă, exfoliantele dure şi peelingul excesiv deoarece poate apărea uscarea pielii. Pot fi folosite peelinguri blânde care pot fi utilizate în siguranţă şi acasă, urmand strict indicaţiile producătorilor. Un sfat: este de preferat ca exfolierea să aibă loc seară, deoarece pielea nu trebuie să se confrunte imediat după cu raze ultraviolete, şi ca procesul să fie urmat de aplicarea unui produs hidratant.

5.     Folositi îmbrăcăminte adecvată anotimpului

Nu doar fată şi pielea corpului au nevoie de protecţie suplimentară iarnă, ci şi extremităţile corpului, în special degetele de la mâini şi picioare. Sunt recomandate mănuşi şi şosete groase, dar nu strânse, şi încălţăminte bine căptuşită.
Protecţia este importantă mai ales atunci când plănuim să petrecem timp îndelungat în vreme rece şi atunci când practicăm sporturi de iarnă. În aceste situaţii suntem predispuşi să dezvoltăm degeraturi care pot să nu fie percepute imediat, ci chiar la câteva ore după expunere, prin apariţia de vânătăi şi ulceraţii dureroase în cazuri extreme, la nivelul degetelor de la mâini şi picioare şi rar la nivelul urechilor şi nasului.

6.     Evitarea materialelor iritante

Este recomandat ca pe timp de iarnă să fie evitată purtarea de ţesături abrazive sau iritante, cum ar fi lâna sau poliesterul, direct pe piele. Sunt de preferat ţesăturile moi, cum ar fi bumbacul, mai ales în cazul obiectelor vestimentare care intră în contact direct cu pielea.

Urmărește CSID.ro pe Google News