Gândeşte-te la aceste recomandări ca la o listă de activităţi obligatorii dacă vrei să ai o piele mai sănătoasă şi mai frumoasă. Vestea rea – nu sunt negociabile! Vestea bună – sunt uşor de urmat, iar rezultatele sunt uimitoare!
O dietă bogată în fructe şi legume îţi poate reda strălucirea tenului. Un studiu efectuat în 2012 şi publicat în jurnalulul medical PLoS One a arătat că persoanele care consumă cât mai multe alimente colorate erau percepute ca fiind mai sănătoase şi mai atragătoare. Unul dintre motive este faptul că legumele şi fructele cu un conţinut ridicat de carotenoide (cum ar fi morcovii, ardeii roşii, dovleacul sau pepenele galben) accentuează pigmenţii galbeni, roşii şi portocalii ai tenului. În plus, carotenoizi ajută la prevenirea ridurilor şi creşte circulaţia sângelui în piele ta, făcând-o să arate mai tânără.
Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition arată că persoanele care consumă multe alimente bogate în vitamina C aveau o mai puţine şanse de a face riduri şi a se confrunta cu un ten uscat – datorită unui nutrient care ajută producţia de collagen. Un consum zilnic de 4.5 porţii de fructe şi legume poate face pielea sănătoasă şi frumoasă fără un efort financiar inutil.
Cele mai multe femei se spală pe faţă de trei sau chiar patru ori pe zi, atrage atenţia Emmy Garber, dermatologie şi profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii din Boston. Nenumărate studii confirmă că numărul optime este de două ori pe zi. Cu cât te speli mai des, cu atât sunt afectate uleiurile naturale produse de ten care protejează pielea. Mai mult, unele particule abrazive din scruburi (cum ar fi sâmburii de fructe macinaţi) pot distruge bariera naturală a pielii şi pot cauza mai multe probleme decât beneficii. Agresarea pielii prin frecare insistentă poate duce şi la iritaţii ale tenului. Mai grav este faptul că şi scruburile mai blânde pentru ten sunt dăunătoare (s-a descoperit recent că poluează oceanul şi cresc nivelul toxinelor din peşti). În loc de un scrub, poţi folosi un prosop cu un produs de curăţare pentru a îndepărta celulele moarte şi machiajul.
…în zona din jurul ochilor. S-a putea să fie o idee mai bună să apelezi la o pereche de ochelari de soare decât la crema cu protecţie solară! Pielea din jurul ochilor este prima care dă semne de îmbătrânire, tocmai de aceea o rutină de îngrijire completă joacă un rol esenţial. Cu toate acestea, pielea de sub ochi ete foarte subţire şi sensibilă, aşa că există şanse mari ca produsele cu protecţie solară să cauzeze iritaţii sau sensibilitate. Este recomandat să foloseşte numai protecţie solară cu filtre minerale -zinc oxide şi/ sau titanium dioxide – în zona din jurul ochilor. Nu este vorba că filtrele sintetice nu funcţionează, dar pot sensibiliza pielea din jurul ochilor. Trebuie să ai grijă să fie o formulă fără parfum bogată în ingredientele precum antioxidanţi, ingrediente cell-communicating şi ingrediente reparatoare pentru a acţiona asupra ridurilor, a stimula producţia de colagen – fără a irita pielea.
…chiar dacă crezi că eşti protejată de haine. O cămaşă subţire are un factor de protecţie împotriva acţiunii razelor ultraviolete (SPF) de 5 sau 7, atrage atenţia Isaac Neuhaus, dermatolog şi profesor la Universitatea California din San Francisco. Dacă materialul este mai gros suntem mai în siguranţă.
Toţi dermatologii atrag atenţia asupra faptului că decolteul este cea mai expusă zonă în ceea ce priveşte efectele negative ale soarelui. De fiecare dată când porţi un tricou sau o bluză care îţi expune aria decolteului, crema cu protecţie solară este obligatorie. Zona decolteului prezintă de multe ori cele mai multe semne ale razeleor ultraviolete. Şi nu uita de hidratarea corespunzătoare a decolteului şi gâtului, zone la fel de importante ca şi tenul!
Foarte puţine persoane dorm pe spate – chiar dacă este cel mai bun mod de a preveni ridurile. Dormind pe spate îţi menţii coloana vertebrală sănătoasă, în timp ce dormitul pe o parte ar putea accelera apariţa ridurilor. Dormitul pe spate previne durerile de spate şi de gât, menţine fermitatea sânilor şi previne ridurile. Dormitul pe spate previne apariţia ridurilor, pentru că nu există niciun element care să acţioneze asupra feţei. Dacă nu poţi dormi pe spate pentru că ai probleme cu sfărăitului, apnee sau dureri de genunchi şi de spate, ai putea folosi o faţă de pernă de mătase!
Probabil ştii deja cât de important este să mergi la dermatolog măcar o dată pe an pentru un control. Ştim că eşti ocupată, dar o vizită la dermatolog este obligatorie ţinând cont de faptul că medicul poate observa orice modificare a aspectului pileii sau al unei aluniţe. Cancerul de piele este cea mai frecventă formă de cancer, dar este şi cea mai uşor de tratat, dacă este descoperită din timp. Şi cu cât este mai repede depistată, cu atât mai uşor este de tratat!