9 greşeli pe care le faci la duş

Pun pariu că ai un ritual întreg destinat “momentului de duş”. Am şi eu unul, la fel ca şi aproape orice femeie din lume.
  • Publicat:
9 greşeli pe care le faci la duş

Pun pariu că ai un ritual întreg destinat “momentului de duş”. Am şi eu unul, la fel ca şi aproape orice femeie din lume.

Dar mai ştiu că oricât de simple ar părea lucrurile, există câteva greşeli pe care sunt sigură că oricine le-a făcut măcar o dată la duş. Chiar şi tu!

Iată, deci, lucrurile pe care ar trebui să le eviţi atunci când faci duş, asta dacă vrei să arăţi şi să te simţi bine în fiecare zi!
 

Folosirea aceluiaşi burete de duş

Oricât de moale şi pufos ar fi, buretele de duş este un obiect plin de bacterii. Medicii dermatologi recomandă folosirea unui burete de maxim 4 ori, înainte să îl arunci sau să îl bagi în maşina de spălat. Din păcate, mediul umed din baie este un ambient perfect pentru bacteriile care abia aşteaptă să îţi atace pielea!

Exfolierea zilnică

Probabil consideri că exfolierea zilnică este cea mai bună metodă de a îndepărta murdăria şi uleiurile naturale adunate peste zi la nivelul pielii tale. Dar nu este. “Excesul” de exfoliere poate să îţi facă pielea mai grasă, astfel construind un mediu perfect bacteriilor.

Spălarea părului fără o pieptănare în prealabil

Pentru a evita ruperea firelor de băr şi încâlcirea acestora după uscare, este indicat să îţi piepteni podoaba capilară înainte de a intra la duş. Părul ud se rupe mai uşor, iar descâlcirea lui înainte de duş te va ajuta să îl usuci mai uşor şi să îi păstrezi fermitatea şi strălucirea şi după uscare. Dacă se întâmplă ca părul tău să fie foarte încâlcit iar tu să nu reuşeşti să îl piepteni înainte de duş, aplică un balsam sau o mască pe toată lungimea lui şi piaptănă-l uşor, în timpul duşului, având grijă să nu îl rupi.

Spălarea dinţilor la duş

Având în vedere că vei face mai multe lucruri deodată, este foarte probabil să nu acorzi suficientă atenţie spălării dinţilor. Timothy Chase, medic stomatolog, recomandă spălarea dinţilor timp de cel puţin două minute şi, de preferinţă, cu ajutorul unei periuţe electrice. Aşadar, duşul şi igiena dinţilor nu trebuie realizate împreună. Atât corpul tău, cât şi dinţii tăi, au nevoie şi merită un tratament “preferenţial”!

Epilarea picioarelor nu este primul pas!

Da, ştiu cum funcţionează: te grăbeşti şi te descurci foarte bine la multi-tasking (epilare picior drept? Da. Şamponare păr? Da. Ah, cum rămâne cu piciorul stâng?), dar trebuie să ştii că pentru a obţine picioare fine, catifelate, ar trebui să aştepţi cel puţin 15 minute înainte să le “ataci” cu o lamă de ras. În felul acesta, aburii din cabina de duş vor avea timp să îţi înmoaie pielea şi să îţi deschidă foliculii firelor de păr, iar tu vei obţine o piele mai fină ca niciodată!

Spălarea părului în fiecare zi

Probabil ştii deja asta, sau ai testat-o pe propria… podoabă capilară, dar spălarea zilnică a părului duce la murdărirea acestuia la fel de repede. Atunci când îţi speli părul foarte des, organismul tău secretă o cantitate mult mai mare de sebum, în timp, făcându-ţi părul să se îngraşe şi să se murdărească chiar şi la două ore după spălare.

Duşul cu apă foarte fierbinte

Da, ştiu, afară este frig iar un duş fierbinte pare o idee perfectă pentru a te încălzi şi a te simţi relaxată. Dar trebuie să ştii că apa prea fierbinte poate să cauzeze boli ale pielii cum ar fi uscarea pielii, eczema, mâncărimi sau roşeaţă.

Clătirea ineficientă a pielii

Dâra de săpun pe care o ştergi cu prosopul după duş semnifică faptul că nu te-ai clătit suficient de bine, lucru care poate să fie destul de nociv pentru piele. Dermatologii avertizează că o clătire insuficientă a săpunului sau a gelului de duş poate provoca iritarea şi uscarea pielii.

Cu toate acestea, potrivit dermatologului Woolery-Lloyd, tipul de săpun pe care îl foloseşti joacă şi el un rol important: „parfumul şi ingredientele chimice, pe care anumite tipuri de săpun şi geluri de duş le conţin, pot să afecteze pielea, mai ales dacă urmele acestora nu sunt clătite corect. În schimb, există numeroase produse care conţin substanţe hidratante, special concepute pentru a ajuta la restabilirea barierei protectoare a pielii după duş.”

Ştergerea agresivă a pielii

După duş, tamponarea pielii cu prosopul ar trebui să fie uşoară, relaxantă şi “prietenoasă” atât cu pielea cât şi cu părul tău, şi nicidecum agresivă, rapidă şi aspră. Ştergerea prea intensă a părului poate să distrugă foliculii firelor de păr, ducând la ruperea şi pierderea acestora.

De asemenea, o ştergere agresivă cu prosopul poate să cauzeze boli ale pielii, cum ar fi mâncărimea sau uscarea. Atunci când este posibil, după duş, înfăşoară-te într-un halat şi lasă-ţi pielea şi părul să se usuce natural. Dacă eşti într-o grabă şi nu ai această posibilitate, încearcă să foloseşti un prosop moale şi catifelat, care să nu îţi agreseze pielea şi părul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult