Produsele de styling sunt extrem de necesare si utile pentru a reusi sa realizam o coafura simpla, sa putem obtine volum sau netezire, protectie, luciu, si nu in ultimul rand durabilitatea formei, coafurii pe care am realizat-o.
Exista o varietate mare de produse pe piata si poate fi destul de dificil sa te poti decide ce anume ti se potriveste – ideal ar fi sa te poti consulta cu stilistul tau, care este cel mai in masura sa-ti recomande exact ce ai nevoie, pentru ca are informatiile necesare si de asemenea iti cunoaste bine parul si nevoile tale.
Produsele sunt impartite, in general, dupa beneficiul pe care il ofera, si anume fixare, volum, luciu, netezire si hidratare, calmarea firelor rebele, etc. Important este deci sa stim de la bun inceput de ce anume avem nevoie ca finalitate, pentru a sti ce produs sa alegem.
Despre cele mai utile produse de styling, de la cum le alegem si cum se aplica corect, ne explica in acest articol Arabella Zadic, senior trainer The Studio si Ambasador System Professional si GHD Romania.
Iata 10 din cele mai utilizate/utile produse de styling
Este cel mai popular produs si indispensabil intr-un salon de coafura, mai ales, el se gaseste de regula in 3 forme de fixare (slab, mediu, puternic). Acest produs este creat ca sa mentina forma finala a coafurii, conform puterii sale de fixare.
Cum se aplica corect fixativul:
Fixativul se aplica la FINAL, pe parul uscat, dupa ce s-a realiat coafura (indiferent ca este un coafat simplu, o coada de al, un coc, etc), de la o distanta de 10-15 cm, astfel incat substanta de fixare sa se poate distribui uniform pe o zona cat mai mare. daca insa se aplica de la o distanta foarte mica, aproape de scalp si de par, parul se va umezi iar firele de par se vor lipi puternic, avand ca rezultat un aspect neplacut ar parul va avea de suferit.
Cum alegi fixativul:
Atentie de asemenea cand alegeti puterea de fixare, in timp ce se lucreaza o coafura se alege intotdeauna un fixativ slab, de lucru cum spun stilistii, astfel incat el sa poata fi indepartat cu usurinta daca o suvita nu a fost asezata corect (ca exemplu Zero Gravity de la Sebastian).
In schimb, la final se poate folosi un fixativ cu putere medie de fixare, stiind ca nu vom mai face nici o modificare coafurii.
Fixativele cu putere mare de fixare se folosesc de regula de catre stilisti atunci cand creeaza lookuri mai extravagante, poate chiar de concurs, sau dorinta clientei este de a avea maxima durabilitate a coafurii.
De asemenea se recomanda ca un fixativ mai slab sa fie aplicat pe un fir mai subtire, pe cand un par mai puternic, cu firul mai gros poate sustine un fixativ cu putere mai mare de fixare.
Un produs destul de utilizat mai ales de catre doamnele/domnisoarele care au un par mai subtire, lipsit de volum.
Intr-adevar spuma, in general ofera volum, insa se recomanda sa fie folosit mai degraba la un fir mediu spre gros (Natural Volume de la EIMI).
Pentru un fir subtire se recomanda o spuma-tratament, mai usoara hidratanta, care sa nu incarce parul.
Cum se aplica spuma de coafat:
Si acest produs contine grade diferite de fixare, analog cu fixativul, insa de data aceasta se aplica pe parul proaspat spalat si zvantat usor cu prosopul.
Se aplica o cantitate medie (cat o minge de tenis) pt un par pana la umeri, cu grosime medie, pe lungimi si pe varfuri, se piaptana bine, apoi parul se coafeaza.
Ofera o baza foarte buna pentru orice coafura (cocuri, texturi). Trebuiesc evitate cantitatile mari si aplicarea pe parul uscat – parul se va lipi si nu se va mai lasa modelat.
Acest tip de produs a castigat foarte mult teren in ultima perioada, poate si datorita trendului dat de multe branduri de produse ce au la baza diferite uleiuri. Este extrem de util pentru refacerea temporara a varfurilor uscate, mai ales daca parul este lung, a trecut prin mai multe vopsiri, decolorari, mai ales daca vorbim de tehnica ombre (decolorarea varfurilor).
Parul lung este foarte frumos atata timp cat arata sanatos si ingrijit de la radacina pana la varfuri iar in acest caz uleiul ne poate ajuta.
Arabella Zadic, senior trainer The Studio si Ambasador System Professional si GHD Romania. |
Cum se aplica uleiuri pentru varfuri:
Ce nu trebuie sa uitam este faptul ca se aplica numai pe varfuri, iar excesul de ulei din palme il putem aplica usor pe lungimi, dar in nici un caz nu ne apropiem de radacina, pentru ca altfel vom incarca inutil parul.
Deasemenea se pun in palme 1-2 picaturi, in functie de lungime si de desimea parului, se maseaza mainile ca si cum ne-am dat cu o crema de maini, iar apoi aplicam pe varfuri, trecand mainile prin par – astfel ne asiguram ca am distribuit corect produsul.
Uleiul se aplica de regula pe parul uscat, la finalul coafurii, ofera si un extra beneficiu de netezire si luciu – daca se doreste o usoare diluare a uleiului, se poate distribui si pe parul zvantat.
Exista foarte multe uleiuri pe piata, incercati sa gasiti uleiul cel mai fin – ideea este sa poate fi absorbit complet de par, nelasand firele lipite intre ele (precum LuxeOil Reconstrucitve Elixir de la SP).
Este un produs indispensabil pentru toate persoanele care folosesc placa de indreptat parul sau ondulatorul!
Daca nu se aplica aceasta protectie inainte pe par, acesta va suferi un grad mare de degradare ce va fi ireversibil – sunt multe persoane cu parul ondulat sau cret care folosesc placa si constata la un moment dat ca parul nu isi mai capata forma sa naturala…. din acest motiv.
Cum se aplica corect sprayul de protectie termica pentru par
Parul trebuie protejat de caldura mare (poate fi si de 220 grade) si hidratat. Se aplica pe parul uscat, pe suvite, pe lungimi si varfuri, iar apoi se intinde parul cu placa.
Nu aplicati produsul si placa pe parul ud! Este extrem de nociv pentru par – apa din par se evapora puternic si parul se poate rupe, si sa nu uitam de faptul ca parul atunci cand este ud, imbibat cu apa, este extrem de vulnerabil.
De regula, aceste produse de protectie termica se aplica atat atunci cand folosim placa, cat si ondulatorul – este vorba tot de un transfer de caldura (Trilliant de la Sebastian).
Un nou venit in lumea stylingului, adus de trendurile look-uilor de vara mai ales, cu acele beach waves (valuri curgatoare) ce se poarta din ce in ce mai mult.
Cum se aplica sprayul pentru textura
Este un produs ce se pulverizeaza pe parul spalat inainte si zvantat cu prosopul, pe lungimi si varfuri, se maseaza in par apoi fie se fac cateva rasucituri mari din loc in loc si se lasa sa se usuce natural (de vara), fie se pot crea cateva impletituri de marimi diferite, se lasa sa se usuce, iar apoi cand se desfac se realizeaza o miscare in par.
De regula, acest tip de produs contine o substanta ce fixeaza si poate avea aport de zahar, ceea ce va aduce si luciu (Sugar Lift) sau sare, pentru un aspect de textura mata, bruta, asa cum este si parul stropit de valurile marii (ca sprayul Ocean Spritz EIMI).
Se recomanda aplicarea pe parul umed, usor zvantat pentru ca altfel, daca este aplicat pe parul uscat, el poate fi usor mai dur, in sensul ca parul se poate apreta prea tare iar firele se vor lipi puternic.
Este extrem de util, mai ales daca luam in considerare criza de timp de care ne plangem cu totii, dar atentie, nu trebuie sa abuzam de acest produs.
Cum se aplica samponul uscat:
Este gandit sa fie aplicat prin pulverizare, pe scalp pentru a absorbi sebumul si impuritatile (Dry Me EIMI), si astfel mai putem prelungi cu O ZI ritmul de spalare a parului, dar nu mai mult.
Folosindu-l prea des, sau prea mult, excesiv, el poate avea efecte adverse (se aglomereaza la radacina firului de par care va cadea). Cu alte cuvinte, il folosim doar daca suntem plecati undeva, nu avem sampon si putem prelungi cu o zi data cand ne spalam pe cap – il pulverizam mai ales pe top, pe carare, de la distanta.
Daca vedem un praf alb, este amidonul care are rolul de a absorbi sebumul, acesta poate fi indepartat prin pieptanare.
Un gen de produs ce are istoric mai mult in zona ingrijirii parului pentru barbati, pentru ca ei perfera un look mat, a capatat teren insa si in zona e coafura feminina, mai ales daca vorbim de o tunsoare texturata, de lungime medie pana la scurt (pixie).
Cum se aplica:
Extrem de usor de folosit, se aplica intotdeauna pe parul uscat, la final, prin masarea unei cantitati foarte mici de produs (cat un bob de fasole) in causul palmelor, apoi se distribuie pe toata palma (inclusiv degetele), urmand sa masam in directia dorita parul, pentru a obtine textura dorita.
Se evita cantitatile mari, mai bine incepem cu putin produs si apoi mai adaugam, decat sa punem din prima mult si sa constatam ca trebuie sa ne spalam din nou pe cap. Ofera modelare, textura si un aspect mat.
Este un produs destul de cunoscut, ce ofera un grad mediu de fixare si luciu, netezeste zona pe care este aplicat acest produs. De regula se foloseste pe anumite zone-focus, pentru a obtine o suprafata extrem de neteda si de lucioasa, sau cand se prinde o coada de cal si se doreste netezirea parului lipit de cap, tunsori scurte, medii.
Este recomandat in special daca parul este des si firul gros, pentru ca firele de par se vor lipi puternic una de cealalta si atunci parul va parea jumatate mai putin des decat este – un rezultat ce nu este dorit de catre persoanele cu firul subtire.
Cum se aplica gelul de par:
Se aplica la fel ca si pasta mata, pe parul uscat, o cantitate mica si se maseaza pe zona dorita. Ideal ar fi ca acest gel sa nu aibe o putere prea mare de fixare si sa poate lasa parul sa se remodeleze, ca o pasta (Gel Forte de la Sebastian).
De asemenea un produs mai nou, inspirat din gama de BB-uri din make up. Este o baza perfecta pentru orice tip de par si de coafura, ofera hidratare, vitamine si protectie termica.
Cum se aplica crema baza BB:
Este o crema usoara ce se aplica pe lungimi si varfuri dupa ce parul a fost spalat si zvantat cu prosopul (Perfect Me de la EIMI). Putem adauga orice alt produs peste aceasta crema, in functie de rezultatul final dorit, iar acest beauty balm va uniformiza structura firului de par, pregatindu-l pentru lookul final.
Ideal pentru persoanele care nu utilizeaza foarte des produse de styling, poate chiar nu agreeaza foarte tare ideea de apretare, pentru ca acest produs nu fixeaza deloc parul, ii ofera doar hidratare si reparare, si o usoara tinuta – parul se simte usor, natural, fara apret.
Cu toti ne dorim un par frumos si stralucitor, iar acest tip de produs poate oferi instant acest aspect.
Cum se aplica serul sau sprayul pentru luciu:
Este un produs de finishing, care ne ajuta sa calmam firele rebele si se aplica la finalul coafurii, pe toata suprafata firului de par. Se pulverizeaza de la o distanta de 10cm, pentru o distribuire uniforma si corecta.
Nu trebuie exagerat cu pulverizarea acestui produs pentru ca poate inmuia puterea de fixare a fixativului aplicat deja. Una-doua pulverizari de la distanta sunt suficiente iar irizarea va fi stralucitoare.
Exista deasemenea produse de acest gen ce ofera si protectie UV si impotriva umiditatii, astfel incat durabilitatea coafurii creste.
Foto: Wella Professionals