Abdominoplastia: în ce constă, ce riscuri prezintă, recomandări pre şi postoperatorii

Află totul despre abdominoplastie, operaţia care te scapă de grăsimea şi pielea în exces de pe abdomen.
  • Publicat:
Abdominoplastia: în ce constă, ce riscuri prezintă, recomandări pre şi postoperatorii

Abdominoplastia este o procedură chirurgicală care are scopul de a înlătura grăsimea şi pielea în exces din zona abdominală şi de a întări musculatura peretelui abdominal. Majoritatea pacienţilor sunt femei cu vârste cuprinse între 35 şi 50 de ani, care au avut sarcini multiple şi care rămân cu piele în exces în zona abdominală după naştere. Abdominoplastia nu trebuie să fie privită ca o metodă de slăbire. Din acest motiv, este recomandată doar ca ultimă soluţie, când exerciţiile fizice şi regimul alimentar sănătos nu oferă rezultatele dorite sau în cazul în care o persoană slăbeşte foarte mult şi doreşte să scape de pielea în exces.

Specialiştii recomandă abdominoplastia doar în astfel de situaţii şi numai dacă greutatea corporală depăşeşte cu maximum 15% limita normală. În schimb, pentru înlăturarea grăsimii abdominale în exces este mai indicată liposucţia, o procedură mai puţin invazivă, cu mai puţine riscuri decât abdominoplastia şi cu un timp de recuperare mai scurt.

Chiar dacă abdominoplastia oferă rezultate remarcabile, trebuie ţinut cont că este o operaţie majoră şi prezintă numeroase riscuri şi contraindicaţii. Aşadar, informaţi-vă temeinic înainte de a lua o decizie în acest sens.

Candidatul ideal pentru abdominoplastie

Abdominoplastia se adresează atât femeilor, cât şi bărbaţilor care au fost cândva obezi, au slăbit cu regim, mişcare sau cu ajutorul operaţiei de micşorare a stomacului, dar au rămas cu foarte multă piele în zona abdominală, au o greutate stabilă, sunt nefumători şi au o stare generală de sănătate bună. De asemenea, abdominoplastia este indicată femeilor care au avut naşteri multiple şi care prezintă exces de piele în zona abdominală, iar tonusul muscular în această regiune este afectat.

Contraindicaţii pentru abdominoplastie

Anumite categorii de persoane nu întrunesc condiţiile pentru a fi supuse abdominoplastiei, deoarece operaţia poate prezenta riscuri şi complicaţii care depăşesc potenţialele beneficii. Aceste persoane sunt:

  • Femei care plănuiesc să rămână gravide – abdominoplastia strânge musculatura abdominală şi asta poate provoca apariţia herniei ombilicale în cazul unei sarcini
  • Fumători înrăiţi
  • Persoane care au aşteptări nerealiste în ceea ce priveşte rezultatele operaţiei
  • Persoane care au fost recent operate în zona abdominală
  • Persoane care vor să slăbească doar cu ajutorul acestei operaţii, fără să ţină o dietă sau să facă sport
  • Persoane care se tem de cicatricile postchirurgicale – abdominoplastia lasă în urmă cicatrici mari pe abdomen, care se vindecă greu
  • Persoane care prezintă afecţiuni asociate severe, precum boli cardiovasculare, diabet, obezitate morbidă, infecţii, afecţiuni tromboembolitice, boli de colagen etc.

Cum te pregăteşti pentru abdominoplastie

Consultaţia preoperatorie presupune o discuţie cu chirurgul plastician, care te va întreba ce medicamente şi suplimente iei (aspirină, anticoncepţionale, antiinflamatoare), de ce boli suferi (diabet, hipertensiune, afecţiuni digestive), dacă ai mai avut în trecut intervenţii chirugicale în zona abdominală, care sunt aşteptările tale în ceea ce priveşte abdominoplastia, în ce constă procedura, care sunt riscurile şi cum va decurge recuperarea.

De obicei sunt necesare doar investigaţii de rutină, care să ateste statusul biologic al pacientei, care constau în analize de sânge. Dacă pacienta este diabetică şi are glicemia peste 180 mg/dL, operaţia va fi amânată până la restabilirea glicemiei în limitele normale.

Dacă medicul consideră că eşti un candidat ideal pentru această intervenţie, va trebui să respecţi anumite reguli înainte de ziua operaţiei:

  • Evită medicamente precum aspirina sau alte anticoagulante cu câteva săptămâni înainte de operaţie
  • Evită fumatul cu cel puţin 2 săptămâni înainte de operaţie, dar şi după aceasta, deoarece nicotina afectează circulaţia sângelui, poate îngreuna vindecarea pielii şi creşte riscul de complicaţii postoperatorii (nu doar ţigările clasice sunt contraindicate, ci şi plasturii sau guma de mestecat cu nicotină, precum şi ţigările electronice sau tutunul încălzit)
  • Mănâncă sănătos, fără să te înfometezi

Desfăşurarea procedurii de abdominoplastie

În funcţie de complexitatea intervenţiei şi de rezultatele dorite, operaţia poate dura între una şi 5 ore şi se realizează sub anestezie generală sau rahianestezie.

Abdominoplastia completă este cea mai solicitată procedură şi constă în efectuarea unei incizii verticale de aproximativ 15 centimetri, pornind de la osul şoldului până la celălalt, pe linia de deasupra pubisului. La femeile care au născut prin cezariană, intervenţia se va realiza pe o incizie ce urmează traiectoria vechii cicatrici.

Ulterior, medicul face o a doua incizie în jurul buricului, pentru a elibera ţesuturile din jur, apoi detaşează pielea şi ţesutul adipos de pe musculatură, înlătură excesul şi corectează peretele abdominal.

În cazul în care este necesar pot fi remodelate şi regiunile învecinate (flancuri, abdomenul superior, regiunea pubiană, coapse etc.) prin lipoaspiraţie.

La final, ombilicul este reataşat, inciziile sunt suturate şi pansate şi se plasează tuburi de dren pentru eliminarea excesului de fluide (acestea vor fi îndepărtate în câteva zile de la operaţie). 

În situaţia în care pacienta are nevoie de o abdominoplastie parţială, procedura decurge oarecum similar, dar incizia va fi mai mică, durata intervenţiei va fi mai scurtă, iar recuperarea mai rapidă.

Recuperarea după abdominoplastie

După operaţie, pacienta va fi internată o zi sau două în clinica respectivă şi i se oferă informaţii în ceea ce priveşte recuperarea, care poate dura între două săptămâni până la două luni, în funcţie de complexitatea operaţiei. Pentru ameliorarea simptomelor postoperatorii şi evitarea infecţiilor pot fi recomandate antibiotice, antiinflamatoare şi anticoagulante.

Cel mai probabil, pacienta va purta un corset special în primele săptămâni după operaţie. De asemenea, trebuie să respecte anumite recomandări:

  • Să evite câteva zile flexarea trunchiului pentru a preveni tensiunea asupra suturilor chirurgicale
  • Să se ridice din pat cât mai curând după operaţie şi să facă plimbări uşoare, pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge la nivelul picioarelor
  • Să facă exerciţii uşoare pentru a îmbunătăţi tonusul muscular şi pentru a ameliora umflăturile
  • Să evite să facă duş până la scoaterea tuburilor de dren (acestea se scot, de obicei, la cel mult o săptămână de la operaţie, iar firele sau capsele chirurgicale se scot la aproximativ 2 săptămâni de la intervenţie)
  • Să evite efortul fizic intens şi ridicarea obiectelor grele

Riscuri şi complicaţii ale abdominoplastiei

La fel ca oricare altă intervenţie chirurgicală de amploare, abdominoplastia prezintă şi anumite riscuri sau reacţii adverse. În primele zile şi săptămâni de la operaţie, pacienta va avea dureri în zona operată, senzaţie de amorţeală, înţepături, vânătăi sau iritaţii ale pielii.

Riscul de complicaţii postoperatorii este mai crescut la pacienţii cu circulaţie sangvină deficitară sau cu alte afecţiuni şi pot include:

  • Hematoame
  • Infecţii
  • Seroame (acumulare de lichide)
  • Cicatrizare lentă sau defectuoasă (apar cicatrici cheloide)
  • Cheaguri de sânge
  • Necroza ţesuturilor moi
  • Asimetria corporală
  • Embolism pulmonar

De asemenea, există riscuri postoperatorii asociate anesteziei care pot include: greaţă, vărsături, dureri în gât, oboseală, tensiune musculară, dureri de cap, dureri musculare, reacţii alergice sau, mai rar, infarct ori atac cerebral.

Surse: medicinenet.com, surgeryencyclopedia.com, clevelandclinic.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult