Acidul glicolic: beneficii, mod de utilizare și posibile reacții adverse

Acidul glicolic este recunoscut drept antidotul împotriva acneei. Iată ce beneficii are pentru piele.
  • Publicat:
Acidul glicolic: beneficii, mod de utilizare și posibile reacții adverse
Foto: shutterstock / Acidul glicolic: beneficii, mod de utilizare și posibile reacții adverse

Acidul glicolic este recunoscut drept antidotul împotriva acneei. Acest acid alfa hidroxi (AHA) este derivat din trestia de zahăr și este considerat de mare ajutor pentru cei cu erupții frecvente la nivelul tenului sau alte probleme ale pielii.

În ceea ce privește utilizarea acestui acid, ar trebui să fim mai precauți în achiziționarea și introducerea într-o rutină de skincare. Sunt multe de luat în considerare, inclusiv timpul de utilizare a produsului pe ten sau dacă este potrivit pentru pielea noastră. Este important să aflăm beneficiile pe care le are asupra tenului și felul în care acesta acționează pentru a lua o decizie finală.

Beneficiile aduse asupra pielii noastre

La contact cu pielea, acidul glicolic funcționează pentru a rupe legăturile dintre stratul exterior al celulelor pielii (inclusiv celulele moarte ale pielii) și următorul strat de celule ionice. Prin acest proces se creează un efect de peeling facial care contribuie ca pielea să devină mai netedă și ceva mai uniformă.

Potrivit în special pentru tenul acneic

Pentru persoanele care suferă de acnee, beneficiul acidului glicolic este acela de peeling, care are ca rezultat alungarea murdăriei din porii pielii. Cu mai puțină murdărie care să inunde porii, piele va avea din ce în ce mai puține erupții.

Acidul glicolic poate afecta, de asemenea, bariera exterioară a pielii, fiiind de mare ajutor în menținerea umidității pielii. Acest lucru este benefic pentru pielea acneică, mai ales că alte ingrediente destinate acneei nu prezintă această proprietate.

Are proprietăți antibacteriene și antioxidante

Acidul glicolic prezintă activitate antibacteriană și antioxidantă, ceea ce poate ajuta fără dar și poate, la îmbunătățirea aspectului pielii atunci când suferiți de acnee. De asemenea, acest ingredient are efect de a îngroșa pielea prin stimularea creșterii colagenului.

Cum se folosește?

Acest acid este disponibil în mai multe forme precum

  • gel pentru spălarea feței
  • loțiuni
  • soluții de peeling
  • seruri
  • dischete de îngrijire a tenului

Există câteva lucruri esențiale de precizat și de știut înainte de orice utilizare a acestui acid. Acidul glicolic este un exfoliant chimic și deși nu este la fel de rapid ca un scrub, acesta are o putere de acționare mai adâncă asupra pielii, iar în timp produce o exfoliere mai mare. Astfel, nu este recomandată sub nicio formă utilizarea scrubului înainte de utilizarea acidului glicolic pentru a nu risca ca tenul să sufere în urma acestui proces agresiv.

Posibile efecte secundare

Nu este de mirare că acidul glicolic nu este pentru toată lumea. Printre reacțiile adverse care pot apărea în urma utilizării acestui acid sunt:

  • Umflare
  • Mâncărime
  • Senzație de arsură

Nu se recomandă utlizarea de către persoanele cu piele uscată sau sensibilă, iar crema cu protecție solară trebuie categoric să fie un “must have” în rutina noastră nouă de îngrijire.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”