Acidul mandelic: rol, beneficii și contraindicații

  • Publicat:
Acidul mandelic: rol, beneficii și contraindicații
Acidul mandelic: rol, beneficii și contraindicații sursa foto: Shutterstock

Acidul mandelic este un alfa-hidroxi acid (AHA) derivat din alune. Funcția principală a acizilor alfa-hidroxi este de a exfolia piele. Se găsește de obicei în combinație cu alte ingrediente, iar împreună contribuie la îmbunătățirea texturii pielii prin procesul de exfoliere. Diferența dintre acidul mandelic și ceilalți AHA constă în structura moleculei. Acidul mandelic este reprezentat de o moleculă mai mare care nu poate pătrunde în totalitate în stratul de piele, făcând astfel ca exfolierea pielii să fie mult mai blândă.

Ce beneficii are acidul mandelic asupra pielii?

Acidul mandelic ne poate schimba radical tenul dacă îl folosim corespunzător și ținem cont de anumite indicații de bază. Iată câteva dintre beneficiile pe care le are pentru piele:

∙ Blând cu orice tip de ten

Acidul mandalic este mult mai blând comparativ cu alți acizi alfa-hidroxi și de aceea poate fi utilizat de către toate tipurile de ten, în special de către persoanele cu un ten sensibil și predispus la acnee.

∙ Bun exfoliant

Comparativ cu ceilalți AHA, acidul mandelic exfoliază pielea blând, iar celulele moarte și uscate fac astfel loc unui nou strat de piele, catifelat și lipsit de impurități.

∙ Estompează petele pigmentate și cicatricile

Petele pigmentate pot fi cauzate fie de melasmă, fie de expunerile excesive la soare. Acestea oferă un aspect neplăcut tenului și sunt destul de greu de tratat. Exfolierea chimică s-a dovedit una dintre cele mai bune metode de combatere a petelor pigmentate și a cicatricilor, iar acidul mandelic poate fi de mare ajutor în această situație. Conform Healthline, folosit timp de 4 săptămâni, acidul mandelic reușește să reducă vizibil, în proporție de 50%, aceste apariții pe piele, oferind în final tenului nuanța uniformă mult visată.

∙ Reduce ridurile

Acidul mandelic are proprietăți anti-îmbătrânire excelente. Prin reducerea celulelor moarte de pe suprafața pielii și implicit, prin reducerea acelui aspect îmbătrânit și încărcat, acidul mandelic funcționează prin accelerarea reînnorii celulare și prin netezirea pielii.

∙ Tratează acneea

Datorită proprietățiilor sale antibacteriene, acidul mandelic poate trata pielea acneică. Combate cu succes producția în exces a sebumului și previne astfel apariția coșurilor. Eliberează porii blocați și elimină toate impuritățile, reducând riscurile ca bacteriile de pe piele să poată provoca coșuri nedorite.

Cum se folosește acidul mandelic în rutina de skincare?

Mai multe produse de îngrijire facială au în componența lor acid mandelic. Acesta este disponibil în diferite concentrații, în funcție de produsul achiziționat. În general, acidul mandelic poate fi utilizat în rutina de skincare în fiecare zi. Cel mai bine este ca acesta să fie folosit și introdus în rutina de seară, pentru că poate sensibiliza pielea, ceea ce o face vulnerabilă la expunerea la soare.

Produsul trebuie aplicat în cantități mici, bineînțeles după ce tenul a fost spălat corespunzător. Apoi se va folosi o cremă hidratantă. Aplicarea cremei hidratante se va face abia atunci când serul de acid madelic a pătruns în totalitate în piele. Ca în cazul utilizării oricărui tip de produs ce exfoliază chimic pielea, este necesară utilizarea protecției solare în fiecare zi, pe tot parcursul tratamentului și îndiferent de vremea de afară.

Mai mult de atât, nu este recomandată utilizarea acidului mandelic în combinație cu alți acizi sau alte produse cu efect de exfoliere. Pot apărea reacții mai puțin plăcute precum iritațiile, roșeața, arsurile sau usturimile.

Posibile reacții adverse

Ca și în cazul oricărui alt produs destinat îngrijirii tenului, acidul mandelic poate provoca reacții adverse nedorite. În general, acizii sunt considerați a fi mai duri cu pielea noastră din cauza rolului de exfoliere pe care îl au. Pentru a diminua riscurile de apariție a acestor efecte adverse, efecte precum roșeața, umflăturile, mâncărimile sau sensibilități la nivelul tenului, sunt recomandate testarea produsului pe o suprafață mică de piele și de ce nu, o discuție cu medicului specialist dermatolog.

Surse: Byrdie, Medical News Today, Healthline  

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult