Acidul salicilic: beneficii și mod de utilizare în tratarea acneei

Cu o structură asemănătoare cu cea a aspirinei, acidul salicilic pătrunde în piele și conferă numeroase beneficii atunci când este folosit corespunzător.
  • Publicat:
Acidul salicilic: beneficii și mod de utilizare în tratarea acneei
Foto: shutterstock / Acidul salicilic: beneficii și mod de utilizare în tratarea acneei

Acidul salicilic este o substanță exfoliantă, folosit deseori în tratarea rănilor de pe suprafața tenului. Cu o structură asemănătoare cu cea a aspirinei, acidul salicilic pătrunde în piele și conferă numeroase beneficii atunci când este folosit corespunzător.

Ce este acidul salicilic?

Cunoscut și sub denumirea de beta-hidroxi-acid (BHA), acidul salicilic este utilizat de secole întregi în scopuri medicale, dar și în tratementele de îngrijire faciale. Substanța este bine cunoscută pentru beneficiile pe care le aduce în tratarea acneei prin exfolierea pielii și prin puterea de a păstra porii de la nivelul pielii mereu curați. Substanța de acid salicilic se găsește ca prim ingredient în diverse produse de îngrijire și sub diferite forme precum creme, seruri sau geluri de curățare.

Beneficii pentru ten

Produsele cu acid salicilic pătrund în piele și acționează rapid prin dizolvarea celulelor moarte din interiorul porilor. Cu toate că produsul este extras rapid de piele, rezultatele se pot vedea ceva mai lent, poate chiar după câteva săptămâni de utilizare. Iată câteva beneficii pe care acidul salicilic le are asupra tenului nostru:

  • Are efect antiacneic
  • Are efect antiinflamator și antibacterian
  • Luptă împotriva microorganismelor dăunătoare pielii
  • Regenerează celulele menținând astfel un aspect întinerit al pielii
  • Reduce apariția ridurilor
  • Stimulează producția de colagen
  • Elimină excesul de sebum, celulele moarte ale pielii și alte impurități
  • Desfundă porii și reduce riscul de apariție a punctelor negre sau a coșurilor

Un bun exfoliant

Acidul salicilic este considerat a fi un medicament keratolitic și este perfect pentru a exfolia pielea de pe suprafața tenului. Medicamentele keratolitice provoacă înmuierea și desprinderea stratului superior al celulelor pielii, lăsând porii în totalitate curați.

De ajutor în tratarea acneei

Acidul salicilic se poate găsi în foarte multe produse cosmetice destinate tenului acneic. Este de luat în calcul faptul că acest tip de produse de îngrijire facială ar trebui analizate ceva mai amplu pentru a observa concentrația de acid salicilic prezentă. Trebuie să știm ce concentrație de acid salicilic ne este recomandată în funcție de tipul nostru de ten. Pentru un ten ceva mai sensibil, concentrația de acid salicilic nu ar trebui să depășească 1%, în timp ce tenul normal poate recurge chiar la o concentrație de până la 2%.

Cum se folosește acidul salicilic?

Acidul salicilic poate fi folosit pe tenul tenul mixt sau gras, pentru tenul cu aspect de îmbătrânire, cu riduri, acnee sau cu puncte negre. Dacă recurgem la un ser ce conține acid salicilic, acesta trebuie aplicat pe pielea curată și uscată, pe întreaga suprafață a tenului sau strict pe zonele afectate. Dacă produsul cu acid salicilic este folosit cu scopuri de exfoliere, atunci nu este recomandată folosirea unui alt produs cu rol de exfoliere. Pentru produsele ce conțin acid salicilic sub formă de cremă sau gel de curățare, se recomandă utilizarea acestora de cateva ori pe zi, nicidecum zilnic.

Efecte adverse ale utilizării acidului salicilic

Pe lângă numeroasele beneficii aduse, acidul salicilic poate genera și efecte adverse care ar trebui cunoscute înainte de introducerea acestuia într-o rutină de îngrijire. Iritații la nivelul pielii, senzație de arsură, usturime sau, în cel mai rău caz, cojirea straturilor superioare ale epidermei sunt câteva efecte secundare care pot apărea din cauza utilizării produselor cu acid salicilic. Acestea pot apărea în cazul unor alergii sau atunci când produsul nu este utilizat corespunzător.

De asemenea, în cazul unei concentrații mult prea mari de acid salicilic recomandată pielii noastre, putem suferi de aceleași efecte puțin dorite și extrem de inconfortabile. Mai mult de atât, produsele cu acid salicilic nu trebuie introduse în rutina de skincare în cazul femeilor însărcinate sau a persoanelor care suferă de deficiență de zinc în organism.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult