Acidul tranexamic, cea mai nouă inovație în tratarea petelor pigmentare nedorite

  • Publicat:
Acidul tranexamic, cea mai nouă inovație în tratarea petelor pigmentare nedorite
Sursa foto: shutterstock

Azi venim cu o veste bună către tine! S-ar putea să avem ingredientul minune care te va ajuta să scapi de petele pigmentare pe care vitamina C nu le poate îndepărta. Află totul despre acidul tranexamic!

Acidul tranexamic: ce este, ce beneficii aduce cu sine

Acidul tranexamic este un ingredient folosit în stoparea sângerării abunente apărute în urma accidentelor/procedurilor medicale.

În ultima vreme, acidul tranexamic a ajuns să fie des introdus în produsele de îngrijire, fiind un bun aliat în reducerea petelor pigmentare.

De la serumuri și până la creme, acest ingredient acționează direct la sursă, mai exact reușește să reducă producția de melanină din piele. De fapt, se spune că acest ingredient concurează cu Hidrochinona, prezentă în majoritatea cremelor de depigmentare, dar a cărei folosire fără rețetă medicală a fost interzisă.

Citește și: Acidul azelaic, ingredientul care combate acneea și rozaceea

Cum funcționează acidul tranexamic?

Acidul tranexamic oferă o acțiune puternic antiinflamatoare, inhibând în același timp sinteză tirozinazei (procesul de producere a pigmentului) în melanocite. Mai mult, acesta blochează și transferul pigmentului de la melanocite (celulele ce produc pigmenți) la keratinocite (celule care sintetizează keratină și se află în epiderma).

Acidul tranexamic calmează pielea și ajută la refacerea barierei de protecție.

Citește și: Acidul malic pentru un ten cu aspect cât mai tânăr

Cum se introduce acidul tranexamic în rutină de îngrijire zilnică?

La fel ca orice alt produs cosmetic nou, și acidul tranexamic trebuie introdus treptat pentru a vedea cum se comportă tenul. Pot exista și situații excepționale în care tenul să nu îl tolereze, recomandarea medicilor fiind renunțarea imediată.

Însă, dacă acidul tranexamic este prietenos cu tenul tău, poți să îl folosești chiar și de două ori pe zi. Indicat este că el să fie aplicat după vitamina C și după crema cu factor de protecție.

Citește și: Acidul glicolic: beneficii, mod de utilizare și posibile reacții adverse

Cu ce să nu amesteci acidul tranexamic?

Fiind un acid concentrat, este posibil ca folosit împreună cu alte substanțe (acid glicolic, acid lactic) să producă o deshidratare vizibilă.

Retinolul de asemenea, poate avea un efect exfoliant, însă folosit împreună cu acidul tranexamic poate provoca uscăciune și iritatie. Atenție, așadar, la acest aspect.

Surse: Iconic Elements, Byrdie, MDPI

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult