”Acneea este o afecțiune a pielii care apare atunci când foliculii de păr sunt obturați cu sebum și celule moarte ale pielii. Provoacă puncte albe, puncte negre sau coșuri” explică dr. Anna Crăciun Douglas, chirurg generalist, cu o specializare în chirurgie estetică.
CSÎD: Cine este predispus la acnee?
Dr. Anna Crăciun Douglas: Acneea este cea mai frecventă în rândul adolescenților, deși afectează oameni de toate vârstele.
CSÎD: Pentru acnee, afecțiune des întâlnită în rândul tinerilor, ce recomandați?
Dr. Anna Crăciun Douglas: Sunt disponibile tratamente eficiente pentru acnee, dar acneea poate fi persistentă. Coșurile și umflăturile se vindecă încet, iar când unul începe să dispară, altele par să apară.
În funcție de severitatea ei, acneea poate provoca suferință emoțională și cicatrici la nivelul pielii. Cu cât începeți mai devreme tratamentul, cu atât este mai mic riscul de astfel de probleme. Este mai ușor să prevenim decât să tratăm.
CSÎD: Ce semne la nivelul pielii lasă acneea?
Dr. Anna Crăciun Douglas: Semnele de acnee variază în funcție de severitatea stării:
Puncte albe (pori închiși obturați)
Puncte negre (pori deschiși înfundați)
Umflături mici roșii, sensibile (papule)
Coșuri (pustule), care sunt papule cu puroi în vârf
Noduli dureroși, plini de puroi sub piele (leziuni chistice)
Acneea apare de obicei pe față, frunte, piept, partea superioară a spatelui și umeri.
În cazul multor femei, acneea poate persista foarte mulți ani, cu erupții frecvente cu o săptămână înainte de menstruație. Acest tip de acnee tinde să dispară fără tratament la femeile care folosesc contraceptive.
CSÎD: Din ce cauze apare acneea?
Dr. Anna Crăciun Douglas: Anumite lucruri pot declanșa sau agrava acneea:
Modificările hormonale, androgenii sunt hormoni care cresc la băieți și fete în timpul pubertății și fac glandele sebacee să se mărească și să producă mai mult sebum.
Anumite medicamente. Exemplele includ medicamente care conțin corticosteroizi, testosteron sau litiu.