Începem cu o ghicitoare: ce arată ca acneea, dar nu este acnee? Corect, foliculita, cunoscută și ca acneea fungică. De foarte multe ori cele două afecțiuni ale pielii stârnesc confuzie pentru că…seamănă. Personal am picat în această capcană și mi-aș fi dorit să știu dinainte tot ce știu acum despre diferențele dintre ele.
În primul rând, acneea fungică este produsă de o ciupercă numită Malassezia, care este un „localnic” normal al pielii. Acneea obișnuită apare de cele mai multe ori în zona T, dar și în obraji și pe linia maxilarului. Tot ce ține de partea fungică întâlnim în special pe partea superioară a pieptului, a spatelui, pe fese chiar sau pe linia părului. Un alt indiciu? Dacă bubițele sunt destul de uniforme ca mărime și culoare și prezintă mâncărime, cel mai probabil este vorba de o infecție fungică.
Pentru că acest tip de acnee rezultă dintr-o creștere excesivă a ciupercii Malassezia pe piele, cele mai comune cauze sunt factorii de stil de viață, cum ar fi supraîncălzirea, transpirația și/sau menținerea pielii în condiții slab ventilate pentru prea mult timp (adică, dacă râmâi într-un sutien sport transpirat mult timp după antrenament). De asemenea, merită menționat că unele persoane sunt genetic predispuse la supracreșteri ale ciupercii Malassezia și pot experimenta acneea fungică mai frecvent.
Tratamentul pentru acneea obișnuită implică de obicei eliminarea bacteriilor de pe piele (de exemplu, aplicarea unui peroxid de benzoil topic) sau exfolierea regulată a celulelor moarte și reducerea uleiurilor de pe suprafață, care pot duce la erupții (de exemplu, utilizând acid glicolic, salicilic sau lactic). Deoarece cauzele de bază pentru erupțiile obișnuite și acneea fungică sunt diferite, tratamentul ar trebui să fie diferit și el. Utilizarea acelorași produse pe acneea fungică poate face lucrurile și mai rele, eliminând și bacteriile normale care trăiesc pe piele și permițând ciupercii să crească și mai mult.
În schimb, dacă acneea fungică este într-o formă mai ușoară, poți încerca să folosești o cremă antifungică fără prescripție sau un șampon pentru mătreață care conține zinc pirition, sulfură de seleniu sau ketoconazol. Dacă starea ei nu se îmbunătățește în câteva săptămâni, consultă un dermatolog care poate prescrie un medicament antifungic oral sau topic.
Câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a preveni viitoarele erupții fungice includ:
Foto: envato