Acneea hormonală vs. acneea bacteriană. Tu cu care te confrunți?

Acneea, fie ea hormonală sau bacteriană, este una dintre cele mai comune afecțiuni. Descoperă tipul tău de acnee și încearcă se recurgi la cea mai bună metodă de a o trata cât mai rapid!
  • Publicat:
Acneea hormonală vs. acneea bacteriană. Tu cu care te confrunți?
Acneea hormonală vs. acneea bacteriană. Tu cu care te confrunți? Sursa foto: Shutterstock

Un număr foarte mare de persoane se luptă, măcar o dată în viață, cu această afecțiune numită acnee. În general, acneea poate fi considerată acel lucru care apare inevitabil în viața fiecăruia. Cu toate că este o afecțiune comună, pentru unii dintre noi acneea poate fi un eveniment frustrant. Dacă te afli printre persoanele care încearcă din răsputeri să rezolve această problemă și pare că nimic nu funcționează, un lucru care ar putea să fie de ajutor pentru tine este să descoperi ce cauzează apariția acneei tale.

Tot felul de factori, cum ar fi modificări ale nivelurilor hormonale, acumularea de bacterii în porii faciali și chiar inflamația, pot provoca apariția acneei. Descoperă dacă te confrunți cu o acneea hormonală sau bacteriană, astfel încât să îți poți da seama la ce fel de tratament să recurgi.

Ce este acneea hormonală?

Acneea hormonală este declanșată de fluctuațiile hormonale care apar în diferite momente de-a lungul vieții, cum ar fi ovulația, menstruația, sarcina, menopauza sau dacă ai o afecțiune medicală cum ar fi sindromul ovarului polichistic.

Acneea hormonală apare adesea sub forma unor chisturi roșii intense și roșiatice. Este foarte frecventă în zonele inferioare ale feței, așa că s-ar putea să o observi de-a lungul maxilarului, bărbiei, gâtului sau obrajilor.

Acneea hormonală este cauzată de sensibilitatea pielii față de hormonii masculini dominanți numiți androgeni, testosteronul fiind un vinovat major. Androgenii stimulează glandele sebacee să producă în exces sebum, hrănind în acest fel bacteriile cauzatoare de acnee. În final, acestea se vor dezvolta excesiv și vor înfunda porii.

Ce este acneea bacteriană?

Acneea bacteriană nu este cu adevărat o formă de acnee, dar această afecțiune poate apărea din cauza dezvoltării excesive a  bacteriilor, a inflamației și a creșterii producției de sebum.

Acest tip de acnee este o reacție inflamatorie care înconjoară porii și foliculii de păr, cauzată de o combinație de bacterii și alți factori. Organismele fungice și bacteriene sunt locuitori normali ai pielii și alcătuiesc microbiomul nostru natural al pielii, similar cu microflora intestinală.

Cum să-ți dai seama de tipul de acnee de care suferi?

Dacă acneea ta tinde să fie mai pronunțată în anumite momente precum perioada ciclului menstrual sau în alte momente în care hormonii ar putea fi dezechilibrați, atunci există riscul să ai de-a face cu o acnee hormonală.

Majoritatea cazurilor de acnee sunt cauzate de dezechilibrele hormonale, dar uneori situația se înrăutățește atunci când apar și problemele legate de bacterii. Acneea bacteriană se poate manifesta prin puncte negre, coșuri care seamănă cu chisturi sau obstrucții în foliculii de păr.

În cele din urmă, cea mai bună modalitate de a determina cu ce tip de acnee te confrunți este să mergi la un medic dermatolog. Acesta va recomanda mai multe analize și îți va evalua în detaliu suprafața pielii, astfel încât să afli exact cu ce tip de acnee de confrunți și ce tratamentul să faci.

Posibile tratamente eficiente

Pentru tratarea acneei, există o mulțime de opțiuni. Câteva dintre acestea inclue medicamentația antiinflamatoare topică, pilulele contraceptive, retinoizii, antibioticele orale și topice, acidul glicolic, acidul salicilic și peroxidul de benzoil.

Tratarea acneei hormonale

Dacă descoperi că acneea ta este una de tip hormonală, câteva dintre cele mai comune opțiuni pe care ar trebui să le iei în calcul sunt pilulele contraceptive, spironolactona, o mai bună atenție acordată rutinei tale de îngrijire, o simplă rutină de îngrijire alături de o bună hidratare, produsele non-comedogene și tratamentele specifice.

Tratarea acneei bacteriene

În ceea ce privește acneea bacteriană, această necesită o metodă diferită de tratare. Printre acestea se numără includerea în rutina de îngrijire a următoarelor produse, în funcție de nevoile și tipul tău de ten: peroxid de benzoil, retinoizi și antibiotice.

Surse: byrdie.com, dermatlanta.com, pureskinpro.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult