Acneea şi factorii care o pot AGRAVA

Cauzele şi mecanismul formării acneei depind de acţiunea mai multor factori. În primul rând, trebuie să aveţi o sensibilitate, iar aceasta variază în funcţie de anumiţi factori, printre care vârsta şi starea generală de sănătate.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cauzele şi mecanismul formării acneei depind de acţiunea mai multor factori. În primul rând, trebuie să aveţi o sensibilitate, iar sensibilitatea dumneavoastră va varia în funcţie de anumiţi factori, printre care vârsta şi starea generală de sănătate. Răspunsul corpului la acnee nu va fi întotdeauna acelaşi, de aceea nu veţi avea mereu de-a face cu acelaşi grad al acneeiE foarte posibil ca unii dintre factorii pe care îi vom enumera mai jos să nu afecteaze pe toată lumea în aceeaşi măsură, însă există dovezi că pot contribui la agravarea acneei.


Vezi în GALERIE FOTO de mai jos care sunt principalele cauze ce pot agrava acneea existentă.

7. Stresul şi emoţiile puternice 

Efectele stresului excesiv sau ale unor emoţii puternice, precum suferinţa şi furia, asupra corpului nostru nu sunt înţelese în totalitate. Există în prezent dovezi conform cărora pierderea recentă a unei persoane apropiate poate fi cauza dezvoltării anumitor cancere, şi astfel nu este imposibil ca nişte emoţii foarte mari să afecteze pielea unei persoane predispuse la boli de piele.

De fapt, mulţi dintre cei care au acnee ştiu foarte bine că supărările pot avea repercusiuni asupra pielii – o dovadă a puternicei legături dintre minte şi corp.

6. Ciclul menstrual

Multe femei se plâng de o  înrăutăţire a aspectului pielii înainte de menstruaţie. Aceasta se explică prin faptul că schimbările hormonale asociate cu menstruaţia măresc sensibilitatea pielii la testosteron. În cazul acestor femei, acneea se înrăutăţeşte de obicei cu 2-7 zile înaintea menstruaţiei, această stare putând persista mai multe zile.

În mod inexplicabil, pentru unele femei sarcina reprezintă un tratament al acneei, în timp ce pentru altele constituie o cauză a ei.

5. Anumite alimente favorizează acneea

Deşi se spune adeseori că mâncarea nu are absolut nici un impact asupra pielii, mii de oameni care suferă de această boală sunt de altă părere.

Există anumite alimente care în mod sigur agravează acneea existentă sau chiar pot cauza o erupţie. Un studiu a descoperit că următoarele alimente cauzează agravarea acneei: migdalele, brânza, muştarul, ardeii iuţi, făina de grâu, laptele.

În unele cazuri de acnee o dietă alimentară atent supravegheată poate aduce beneficii majore.

4. Stoarcerea coşurilor

Deşi există situaţii în care se pot stoarce coşurile (când sunt "coapte", doar cu un şerveţel şi cu mâinile spălate cu apă şi săpun), în general această acţiune nu este recomandată, pentru că presiunea exercitată asupra coşului în timpul stoarcerii poate împinge sebumul şi bacteriile mai adânc în piele, făcând mai probabilă apariţia chisturilor şi a cicatricelor.

3. Uleiurile industriale

Unele uleiuri industriale pot agrava acneea, în special dacă vin în contact direct cu pielea predispusă la acnee. De asemenea, munca în bucătăriile unde se foloseşte mult ulei pentru prăjit poate agrava acneea. Aceasta se datorează grăsimii din aer care este de obicei prezentă în asemenea locuri.

2. Produsele cosmetice 

Anumite produse cosmetice au tendinţa de a agrava acneea şi există multe produse pentru îngrijirea părului (pomezi, geluri, produse pentru întinderea părului ondulat) care pot încuraja dezvoltarea acneei în zonele atinse de părul tratat.

Loţiunile de protecţie împotriva soarelui, cu textură foarte grasă, pot avea de asemenea un efect negativ asupra pielii. Cel mai bine este ca, înainte de a aplica crema pe faţă, braţe, umeri şi spate să faceţi un test pe o suprafaţă mică unde pielea este predispusă la acnee.

Pentru a reduce posibilitatea ca un anumit produs să vă agraveze acneea, citiţi întotdeauna cu atenţie etichetele şi alegeţi produsele cosmetice şi de toaletă non-comedogenice. Cu alte cuvinte, alegeţi-le pe acelea care nu încurajează formarea comedoanelor. Din fericire, acneea cauzată de cosmetice dispare de obicei atunci când nu se mai folosesc produsele respective.

1. Transpiraţia şi hainele sintetice

Mulţi oameni cred că transpiraţia are efecte negative asupra acneei. Şi au mare dreptate. Se pare că acneea este agravată de hidratarea şi umflarea foliculilor. În acelaşi timp, este posibil ca apăsarea sau frecarea continuă a unei anumtie porţiuni a pielii să favorizeze dezvoltartea acneei.

De exemplu, bretelele de la sutien, betelia, gulerul şi bentiţa de păr pot avea un efect negativ asupra pielii. Iar materialele care nu permit pielii să respire sunt de evitat deoarece favorizeatză acumularea transpiraţiei  pe suprafaţa pielii, creând astfel condiţiile perfecte pentru dezvoltarea acneei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult