Adevărul despre cum influențează soarele acneea. Detaliul care poate duce la inflamații

Pentru persoanele care se luptă cu acneea, soarele poate fi prieten şi duşman, în acelaşi timp. Dacă în acneea blândă, la o mare parte din pacienţi, expunerea la soare usucă leziunile, la alţii, acneea este exacerbată, însoţită de apariţia unor leziuni profunde, închistate, dureroase.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Adevărul despre cum influențează soarele acneea. Detaliul care poate duce la inflamații
Foto: Shutterstock

Pentru persoanele care se luptă cu acneea, soarele poate fi prieten şi duşman, în acelaşi timp. Dacă în acneea blândă, la o mare parte din pacienţi, expunerea la soare usucă leziunile, la alţii, acneea este exacerbată, însoţită de apariţia unor leziuni profunde, închistate, dureroase.

Astfel, în fiecare sezon estival, adolescenţii şi persoanele mature cu acnee trebuie să se expună treptat şi să îşi autosupravegheze leziunile şi starea tenului în general, aceasta mai ales în primele zile de vacanţă la mare. Ceea ce specialiştii au remarcat este că evoluţia leziunilor poate fi chiar diferită la aceeaşi persoană, de la un sezon la altul.

Dacă în anii precedenţi, o expunere blândă ar fi putut ameliora leziunile şi le-a estompat prin uniformizarea culorii pielii, tratamentele de peste an, uneori agresive în cazul acneei, afectează calitatea tenului în ansamblu, sensibilizându-l şi dereglând şi mai mult secreţia de sebum.

În Europa, la ora actuală, aproape 25% dintre persoanele cu acnee moderată şi severă se prezintă la dermatolog după un sezon estival, cu accentuarea obstrucţiei intrafoliculare şi leziuni numeroase şi dureroase.

Nu doar razele ultraviolete sunt responsabile pentru acest fenomen neplăcut, ci şi transpiraţia din sezonul cald ce agravează erupţia de acnee. Hipersecreţia sudoripară dilată porii şi determină apariţia leziunilor inflamatorii.

Soarele influenţează acneea?

De-a lungul vremii, terapeuţii au considerat că soarele în ansamblul sau razele ultraviolete plus încălzirea de la razele infraroşii ar fi responsabile pentru exacerbarea acneei. Multe persoane cu acnee au recurs, în acest context, la expunerea la solar, însă se pare că nici ultravioletele artificiale nu fac prea bine.

Din contră, expunerea îndelungată ori bruscă declanşează erupţii acneiforme noi, fără să le calmeze pe cele preexistente. Deşi evident, acneea nu e o boală infecţioasă, există o serie de elemente de ordin infecţios pe fondul inflamator.

Analizarea pe medii de cultură a unor leziuni „productive” este importantă pentru medicul curant şi pacient, pentru a şti în ce măsură le-ar putea evita şi pentru a continua sau relua  investigaţiile medicale atunci când acneea persistă.

Nu este indicată stoarcerea coșurilor

O cauză certă a agravării leziunilor de acnee este stoarcerea coşurilor, care duce la revărsarea de sebum iritant în pielea înconjurătoare leziunii.

Leziunea se suprainfectează, iar inflamaţia activează şi alţi foliculi din jur, grupând astfel leziunile. În plus stoarcerea coşurilor determină o discontinuitate de ţesut, o rană ce expusă la soare determină hipercromie şi dă un semn colorat, cu aspect persistent.

Dieta benefică pentru acnee

În vacanţa de vară, ne schimbăm şi stilul alimentar şi chiar obiceiurile de consum, şi mă refer aici la consumul de alcool. Deşi dietele restrictive nu au adus beneficii celor cu acnee, mă refer mai ales la miturile ciocolatei şi salamului despre care se spunea că ar agrava probleme, specialiştii au observat o reducere a seboreei când sunt eliminate alcoolul şi condimentele iuţi.

Unele afecțiuni ale tenului sunt genetice

Cert este că acneea şi rozaceea sunt afecţiuni cronice, cu perioade de stagnare sau exacerbare a leziunilor, cu o dominantă predispoziţie genetică.

Chiar dacă leziunile sunt estompate, afecţiunea există şi obiceiurile de viaţă le pot agrava. Însă vara poate fi un aliat pentru persoanele cu acnee, prin oferta bogată în fructe, legume proaspete şi peşte.

S-a constatat că dieta persoanelor care suferă de acnee trebuie să conţină alimente care să  menţină constant nivelul de insulină. Legumele proaspete, mai ales rădăcinoasele, au un efect minunat, dar şi leguminoasele (năut, soia, linte) precum şi cerealele integrale şi nucile, bogate în zinc, un antiinflamator eficient în această problemă dermatologică.

Cosmeticele cântăresc greu

Femeile folosesc farduri, iar vara, creme cu protecţie solară, unele cu efect comedogen sau de obstrucţionare a porilor. De aceea, rolul cosmeticelor în producerea leziunilor de acnee ar putea cântări mult, mai ales la femeile cu acnee ce intră într-un cerc vicios.

Îşi acoperă leziunile cu fard, iar acesta la rândul lui, poate agrava leziunea. De aceea este important să vă sfătuiţi cu dermatologul chiar asupra acestui aspect banal, de alegere a produselor dermatocosmetice de îngrijire şi înfrumuseţare.

Este esenţial ca o femeie cu acnee să folosească produse testate în laborator pentru a nu avea efect comedogenic. Cosmeticele noncomedogenice nu determină apariţia de coşuri.

Atenţie la medicamente!

Nu trebuie uitat că anumite medicamente antiacneice cresc semnificativ sensibilitatea pielii la soare. De aceea, persoanele al căror ten se pătează uşor trebuie să evite expunerea la soare cel puţin a feţei, pielii gatului şi decolteului, pe durata tratamentului.

Cel mai mult se expun riscului de hiperpigmentare persoanele care se tratează cu creme pe bază de isotretinoin. Acest tratament dar şi anumite peelinguri profunde sau procedee abrazive produc descuamare intensă şi cresc fotosensibilitatea cutanată.

Pielea care se regenerează şi nu întotdeauna uniform este mai sensibilă la ultraviolete, iar dacă nu este corect protejată cu creme-ecran, există riscul să se păteze.

Aşa că ori întrerupeţi tratamentul exfoliant în perioadele de expunere, mai ales dacă aveţi antecedente de hiperpigmentare, ori nu vă expuneţi la soare!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult