Transplantul de păr este o intervenţie chirurgicală din categoria chirurgiei plastice. Intervenţia presupune redistribuirea firelor rămase, astfel încât să se acopere zonele depletate. Dr. Felix Popescu, specialist chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, phd în chirurgia reconstructivă a părului explică ce presupune transplantul de păr.
Podoaba capilară este un simbol al frumuseţii, al sănătăţii, al tinereţii şi fertilităţii încă din cele mai vechi timpuri. Căderea părului reprezintă un stres, iar multe persoane ajung chiar în pragul depresiei. Transplantul de păr reprezintă o soluţie.
Transplantul de păr se adresează persoanelor care doresc să îmbunătăţească situaţia lor capilară. El poate fi efectuat pentru zona scalpului dar şi pentru alte zone ale corpului (sprâncene, barbă, păr corporal, sau chiar pubian). Da ştiu, o să vă vină în minte să mă întrebaţi cine îşi face implant de păr pubian, şi am să vă răspund că sunt femei care şi-au făcut epilare definitivă, actualul partener nu era confortabil cu situaţia… Situaţiile de cuplu, de viaţă influenţează mult decizia de a schimba ceva, e mult de vorbit aici.
Cura chirurgicală a alopeciei presupune două etape esenţiale. Extracţia firelor de păr din zonele în care acestea sunt sănătoase şi nu prezintă riscul să cadă în viitor şi reimplantarea lor în zonele afectate de alopecie.
Permanent… este un termen absolut. Putem spune, în termenul cel mai corect, că are o durată de viaţă similară cu părul din zona extrasă. De aceea se urmăresc zonele de extracţie ce conţin foliculi sănătoşi. Important este să înţelegeţi că alopecia este o afecţiune în continuă evoluţie. Dacă noi „reparăm”o anumită zonă şi alopecia evoluează, va trebui să reintervenim pentru „completare”. Este un lucru normal să ajustezi ulterior o intervenţie plastică de refacere capilară. Pentru a evita astfel de noi retuşuri se recomandă un tratament care în multe cazuri stopează evoluţia ulterioară a alopeciei. Acest lucru presupune o diagnosticare corectă şi un tratament pe măsură.
Contraindicaţiile se împart în două mari categorii. Prima categorie este reprezentată de cei care nu pot suferi intervenţii chirurgicale din diferite motive (afecţiuni adiacente, alergii etc). Din cea de a doua categorie fac parte diagnosticele ce nu au ca indicaţie transplantul de păr (alopecia totalis).
Riscul apare atunci când alegi o clinică fără experienţă sau care nu respectă normativele medicale pentru o astfel de operaţie. Atâta timp cât alegi o echipă medicală sau poate chiar nemedicală cu cunoştinţe chirurgicale îndoielnice, fără acreditări şi mai ales fără ca un medic specialist să se ocupe direct de pacient, riscurile cresc exponenţial.