Foarte multe femei se confruntă cu coşuri sau chiar furuncule pe zona interioară a coapsei, care pot fi extrem de dureroase, pe lângă aspectul inestestic. Hainele strâmte care nu lasă pielea să respire, anumite infecţii bacteriene, precum infecţia cu stafilococul auriu, epilarea cu lama de ras sau cu ceară şi infecţiile cu transmitere sexuală pot sta la baza dezvoltării furunculelor în zona interioară a coapselor.
Furunculul se manifestă prin apariţia unei umflături de culoare roşie, este sensibil la atingere şi poate supura. De cele mai multe ori, acesta trece de la sine în maximum 10 zile, dar sunt şi situaţii când simptomele persistă, iar pielea se cicatrizează în locul afectat.
Află mai jos ce remedii te ajută să scapi de aceste coşuri inflamate, dar şi care sunt cauzele pentru care te confrunţi cu această problemă!
Principala cauză a apariţiei furunculelor pe coapse este infecţia cu bacteria Staphylococcus aureus. Aproape 20% din populaţia lumii este purtătoare a acestei bacterii, însă aceasta poate duce la infecţii doar în anumite condiţii, în special când există o leziune la nivelul pielii. E bine de ştiut că persoanele pot transmite mai departe bacteria, prin contactul piele-pe-piele, dar şi prin intermediul obiectelor contaminate, cum ar fi cearşafurile sau prosoapele.
Furunculele apar cu precădere pe zona dorsală, dar şi pe interiorul coapselor, ca urmare a fricţiunii pielii cu hainele din materiale dure, sintetice, foarte strâmte.
Există însă şi alte cauze care pot duce la apariţia acestora, cum ar fi:
Factori care cresc riscul de apariţie a furunculelor pe interiorul coapselor:
Pentru a grăbi vindecarea pielii şi a elimina coşurile din această zonă sensibilă, poţi apela la câteva remedii naturale foarte eficiente.
Compresele calde cu sare Epsom – acestea ajută la drenarea puroiului. Căldura este o metodă eficientă de a grăbi „coacerea” coşului şi de cicatrizare a pielii. Ţine compresa pe zona afectată timp de 30 de minute. Repetă procedeul dacă este nevoie, de 2-3 ori pe zi.
Uleiul din arbore de ceai – se aplică direct pe furuncul, de 2-3 ori pe zi. Acest ulei esenţial are proprietăţi antimicrobiene şi antiinflamatoare, fiind ideal pentru tratarea iritaţiilor şi a infecţiilor.
Oţet din cidru de mere – este eficient împotriva furunculelor datorită acidului acetic din compoziţie, care are efecte antiseptice. Acesta se aplică direct pe zona afectată, distruge microbii, reduce durerea şi mâncărimea.
Aloe vera – este ideală în caz de foliculită sau iritaţii cauzate de căldură. Gelul de aloe vera are proprietăţi emoliente, antibacteriene şi antiinflamatoare, eliminând astfel iritaţiile şi coşurile. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Maryland a arătat că gelul de aloe vera este la fel de eficient precum cremele cu hidrocortizon în tratarea furunculelor.
Extract de hamamelis – este recomandat în tratarea coşurilor şi furunculelor de pe zona interioară a coapselor, datorită taninilor pe care îi conţine, care au efecte astringente şi antiseptic. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Inflammation, aplicarea acestui extract pe piele ajută la vindecarea rănilor şi la cicatrizarea acestora, promovând totodată regenerarea celulelor.
Usturoiul – este considerat cel mai puternic antibiotic natural şi poate distruge numeroase bacterii. Un compus numit alicină din usturoi are efecte antimicrobiene şi ajută la ameliorarea durerii, dar şi la tratarea infecţiilor fungice ori bacteriene. Se face o pastă din câţiva căţei de usturoi, se adaugă puţin ulei de cocos şi gel de aloe vera, se amestecă bine şi se aplică pe furuncul. Se lasă să acţioneze 20 de minute, apoi se îndepărtează cu apă caldă. Se repetă procesul de 2 ori pe zi.
Pastă de turmeric – este un alt remediu eficient împotriva coşurilor sau furunculelor din zona coapselor, care are excelente proprietăţi antimicrobiene şi antiinflamatoare. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine, curcuminul din turmeric este un compus care ajută la reducerea inflamaţiei.
Mierea – ameliorează durerea cauzată de furuncul şi are efecte antibacteriene, ajutând la distrugerea microbilor. De asemenea,mierea reduce pH-ul pielii infectate, ceea ce favorizează vindecarea iritaţiilor şi eliminarea mâcărimilor.
Bicarbonatul de sodiu – este pe bună dreptate numit panaceu, datorită numeroaselor sale efecte benefice asupra organismului, dar şi asupra pielii. Acesta reduce roşeaţa şi inflamaţia, previne dezvoltarea infecţiei şi grăbeşte vindecarea pielii. Se face o pastă din bicarbonat de sodiu amestecat cu puţină apă şi se aplică pe zona afectată. Se lasă să ecţioneze 15 minute şi se îndepărtează cu apă rece.
Ţine cont că furunculul nu trebuie, sub nicio formă, să fie stors sau agresat, deoarece rişti ca infecţia să se răspândească, iar durerea va fi şi mai puternică. Dacă prezinţi frecvent furuncule sau coşuri pe zona interioară a coapselor, care recidivează, este indicat să iei legătura cu un medic dermatolog pentru analize amănunţite.
Surse: medicalnewstoday.com, healthyandnaturalworld.com