Aspectul şi culoarea pielii sunt influenţate de starea de sănătate, gradul de nutriţie şi hidratare, dar şi de fenomenul de îmbătrânire, expunerea la soare, funcţionarea corectă a sistemului imunitar şi starea psiho-emoţională.
Alimentaţia joacă un rol major în menţinerea sănătăţii pielii – anumite alimente determină protecţia împotriva razelor ultraviolete, carenţele de vitamine şi minerale duc la deshidratare şi afectează capacitatea de cicatrizare, în timp ce alte produse pot declanşa eczeme şi alergii.
Există diferite tipuri de probleme ale pielii, iar acestea sunt printre cele mai frecvente – învaţă să le combaţi!
Pielea cu riduri premature şi semne de îmbătrânire precoce
-
Consumă zilnic o cantitate minimă de grăsimi, de preferat nesaturate: ulei vegetal, seminţe, fructe oleaginoase (alune, nuci), peşte gras (somon, ton, macrou, sardine), măsline sau avocado.
-
Apelează frecvent la alimentele bogate în antioxidanţi, care previn îmbătrânirea şi ajută la păstrarea integrităţii colagenului: fructe de pădure, citrice, morcovi, legume şi fructe de culoarea galbenă, portocalie, roşie sau verde.
Vezi care sunt „ingredientele” pentru o piele fără defecte
Pielea cenuşie şi ternă
-
Găteşte alimentele dietetic, fără prăjeală, grăsime sau tocături; evită fast-food-ul, semipreparatele, mezelurile, afumăturile, brânzeturile grase (caşcaval, brânză topită). Uleiul trebuie consumat „crud” (neprelucrat termic) şi în cantităţi mici.
-
Mănâncă încet şi mestecă bine, pentru că fragmentarea alimentelor în gură face nutrienţii mai accesibili la acţiunea enzimelor digestive şi le uşurează absorbţia.
Pielea deshidratată şi uscată
-
Asigură-ţi un aport optim de lichide (1,5 – 2l/zi), reprezentat în principal de apă.
-
Consumă regulat legume şi fructe, sunt bogate în minerale (în special potasiu) cu rol în menţinerea echilibrului hidric al organismului.
Pielea seboreică (grasă)
-
Consumă alimente bogate în vitamina B6; ficat, peşte, cereale integrale, ouă, spanac, banane. Drojdia de bere este o sursă majoră de vitamine B şi poate fi consumată sub formă de suplimente nutritive.
-
Asigură funcţionarea optimă a sistemului digestiv şi în special a colonului – atunci când intestinele îşi fac treaba regulat, şi pielea arată mai bine.
Pielea cu dificultăţi de cicatrizare
-
Alege proteinele de calitate înaltă din carne, ouă, lapte şi peşte, care conţin toţi aminoacizii esenţiali implicaţi în producţia de anticorpi.
-
Asigură aportul de vitamina A (ficat, ouă) pentru că stimulează sistemul imunitar şi ajută la întărirea ţesuturilor.
Sursa: „Eşti ceea ce mănânci”, Dr. Mihaela Bilic