Alopecia: cum o combatem cu succes cu tratamente profesioniste

Două lucruri sunt absolut sigure în legătură cu alopecia: este detestată de oricine, dar poate fi tratată cu soluțiile potrivite.
  • Publicat:
Alopecia: cum o combatem cu succes cu tratamente profesioniste
Foto: PR

Două lucruri sunt absolut sigure în legătură cu alopecia: este detestată de oricine, dar poate fi tratată cu soluțiile potrivite. Alexandra Crâșmaru, fondator al unei clinici de înfrumusețare din București, povestește despre abordarea corectă a acestei afecțiuni care nu pune deloc viața în pericol, dar liniștea sufletească – din plin.

Când descoperi în mod constant fire de păr pe pernă într-o cantitate mai mare decât de obicei, când observi că părul cade mai mult în timpul sesiunilor zilnice de periat, nu doar la spălat, când descoperi zone fără păr pe scalp, e clar: trebuie să te gândești la alopecie și la o strategie să îi încetinești progresul, cel puțin.

„Alopecia nu este vindecabilă, însă este tratabilă, iar căile prin care se poate face asta sunt diverse. La Illuma Clinique o abordăm prin proceduri personalizate, fie că discutăm despre Mezoterapia injectabilă, PRP (cunoscută sub numele de „Terapia Vampir”) sau Microneedling – însă, înainte de toate, trebuie să stabilim cauzele alopeciei pentru a decide ce protocol de tratament este cel mai potrivit pentru fiecare caz în parte”, spune Alexandra Crâșmaru.

Alopecia: cauze

Cauzele alopeciei sunt multiple, însă impactul asupra persoanei afectate este același: creează disconfort și o stare de stânjeneală la implicarea în activitățile de zi cu zi, mai ales în cele care presupun interacțiuni sociale. O mulțime de pacienți cu alopecie se simt descurajați în a evolua din punct de vedere personal și profesional din cauza complexelor legate de lipsa părului.

Concret, alopecia poate fi declanșată de următorii factori:

  • Genetic: ereditatea este cel mai frecvent întâlnită cauză a căderii patologice a părului și, în general, se manifestă odată cu înaintarea în vârstă. De obicei, se manifestă treptat, urmând un model previzibil: zone de chelie la bărbați sau păr subțire de-a lungul coroanei scalpului la femei.
  • Hormonal: modificările hormonale produse de sarcină, naștere, menopauză sau de probleme medicale, precum afecțiunile tiroidiene pot produce căderea temporară sau permanentă a părului.
  • Tratamentele medicamentoase folosite în unele boli grave precum cancer, depresie, artrită, gută, probleme cardiovasculare pot avea alopecia ca efect secundar.
  • Evenimentele stresante: majoritatea oamenilor experimentează o subțiere generală a părului la câteva luni după un șoc fizic sau emoțional. Acest tip de cădere a părului este de natură temporară.

Primul pas pentru a trata alopecia: evaluarea corectă a situației printr-un test

„Primul pas pe care trebuie să-l facă orice pacient care se prezintă la clinica noastră reclamând căderea părului este să efectueze Tricho Test™, o analiză genetică de evaluare a tipului de alopecie”, recomandă Alexandra Crâșmaru.

Pentru acest test, pacientul va trebui să completeze în clinică un chestionar, iar medicul specialist îi va preleva o mostră de ADN cu ajutorul tamponului oral. Rezultatele vor fi gata în 3-4 săptămâni, iar acestea vor dicta protocolul de tratament compus din proceduri efectuate în clinică, tratamente orale și îngrijirea scalpului la domiciliu cu produse speciale.

Protocoalele de tratament al acestei afecțiuni pot cuprinde ședințe de:

MEZOTERAPIE INJECTABILĂ: tratamentul RRS XL HAIR este destinat stimulării regenerării părului, conținând acid hialuronic nestabilizat și substanțe active biorevitalizante precum: vitaminele grupului B, Ginkgo Biloba, polypeptide, extract de frunze de Gingko Biloba, lecitină etc.

PLATHELET RICH PLASMA (PRP) sau TERAPIA VAMPIR este folosită, în general, pentru a accelera vindecarea în diverse zone ale corpului. De asemenea, poate ajuta la restabilirea creșterii părului, iar medicii o folosesc în cazul alopeciei androgenice. Proba de sânge prelevată de la pacient este introdusă într-o centrifugă pentru a separa plasma. Aceasta, bogată în trombocite, va fi injectată în zonele cu probleme.

MEZOTERAPIA CU ACE (MICRONEEDELING-UL): procedură ce utilizează un dispozitiv special cu micro ace pentru a crea microcanale la nivelul scalpului. Astfel, substanțele aplicate vor fi absobite in proporție de 80%, până la nivelul dermului, pentru a stimula regenerarea firelor de păr.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce faci dacă îți cade unghia?
Ce faci dacă îți cade unghia?