Acneea rămâne o problemă frecventă în rândul tinerilor şi adulţilor deopotrivă. La fel cum rămân şi greşelile pe care le fac pacienţii, înainte de a ajunge la dermatolog.
Acesta este singurul care poate indica cea mai bună terapie. Am trecut în revistă alături de medicul Oana Spânu cele mai bune recomandări pentru pacienţii cu acnee. Şi am aflat cum a reuşit Andreea Marin să treacă peste un episod de acnee cu care s-a confruntat după ce a născut!
Acum 8 ani, Andreea Marin dădea naştere fiicei sale Violeta. Şi tot atunci, la scurt timp după ce a devenit mamă, vedeta se confrunta cu o erupţie neplăcută de acnee cauzată de un gest banal pe care-l fac multe persoane, fără a lua în calcul posibilele consecinţe grave. ”După ce am născut, la vârsta de 33 de ani, am cumpărat suplimente din plante pentru a avea o digestie mai bună, pentru detoxifierea aşa zisă a organismului. Nu m-am consultat cu niciun medic şi am ajuns să mă confrunt astfel cu o dereglare dermatologică, o acnee foarte urâtă. Eu care nu avusesem niciodată coşuri, nici măcar în adolescenţă. Au devenit din ce în ce mai numeroase, la început în zona mandibulei, apoi pe frunte.
Ulterior s-au mărit, au devenit pline de puroi şi ancorate puternic subcutanat. Iată ce înseamnă să nu te sfătuieşti cu un specialist, cu un medic atunci c`nd vrei să scapi de o problemă de sănătate şi care să îţi recomande exact tratamentul personalizat de care ai nevoie. Am ajuns ulterior la medic şi mi s-a prescris un tratament medicamentos dur, cu efecte secundare, şi care a durat un an şi jumătate”, a declarat Andreea Marin într-o discuţie cu medicul dermatolog Oana Spânu, în cadrul unui interviu filmat pentru Şcoala Mamelor.
Specialistul a explicat situaţia prin efectul neplăcut al respectivelor suplimente din plante.”La un moment dat, în viaţa unei femei, în special după ce aduce pe lume un copil, intervin modificări hormonale. Acel tip de produse pe care le-a cumpărat cumpărat Andreea intensifică arderile, scade greutatea, însă, pe lângă faptul că nu prezintă garanţia că sunt 100% naturale, pot conţine fitoestrogeni, hormoni din plante. Aceştia pot determina dezechilibre la nivelul organismului si genera leziuni de tip acnee. Greşeala cea mare este de a nu consulta medicul dermatolog” a completat medicul dermatolog Oana Spânu, dezvăluindu-ne în continuare cea mai bună abordare terapeutică în cazul acneei.
CSÎD: Ce greşeli grave fac pacienţii cu acnee?
dr. Oana Spânu: Cele mai frecvente şi majore greşeli atunci când apare acneea sunt reprezentate de stoarcerea leziunilor (a coşurilor), lipsa demachierii în fiecare seară, folosirea unui fond de ten cu putere mare de acoperire şi eventual a pudrei pentru a masca acneea, expunerea la soare în speranţa vindecării cosurilor, vizitele frecvente la cosmeticiană pentru a curăţa faţa prin stoarcere şi aburi.
CSÎD: Cum se tratează corect acneea?
dr. Oana Spânu: Acneea afectează adolescenţii şi adulţii, bărbaţi şi femei, îmbracă diferite forme şi grade de severitate şi tratamentul trebuie recomandat individualizat de către medic şi adaptat în funcţie de evoluţia bolii. Tratamentul poate fi local, cu loţiuni, creme antibacteriene, exfoliante, inhibitoare ale secreţiei de sebum şi sistemice (antibiotice, derivaţi de vitamina A, contraceptive orale), însă şi îngrijirea corectă, zilnică a pielii este esenţială în vindecarea acneei. Terapiile laser, radiofrecvenţa fracţionată, peelingul chimic sunt eficiente, necesită repetarea la numite interval de timp şi ameliorează până la vindecare formele de acnee activă, dar pot trata şi cicatricile şi petele maronii rezultate în urma acneei.
CSÎD: Cum procedăm dacă recidivează?
dr. Oana Spânu: În cazul recidivelor, medicul este cel care va identifica factorii cauzali şi va adapta schema de tratament. Acneea este o afecţiune cu evoluţie ondulatorie, tratamentul poate fi de lungă durată, rezultatele încep să apară după minimum o lună de la iniţierea acestuia.
CSÎD: Cât de grave sunt manevrele agresive de la cosmetică?
dr. Oana Spânu: Expunerea la aburi, gomajul intens pentru exfoliere şi stoarcerea coşurilor, a punctelor negre şi albe determină suprainfecţie bacteriană cu agravarea formei de acnee, generarea de pete pigmentare postinflamaţie şi a unor cicatrici inestetice, ulterior dificil de tratat.
CSÎD: Ce efecte nedorite poate avea amânarea vizitei la medic?dr. Oana Spânu: Amânarea vizitei la dermatolog pentru a trata acneea poate conduce la agravarea acesteia, apariţia de pete pigmentare şi cicatrici pe faţă, gât, spate, decolteu, braţe. Acneea se poate însoţi de modificări hormonale (sindromul ovarelor polichistice), fiind necesară uneori şi evaluare endocrinologică şi un tratament corespunzător.
Medicul dermatolog recomandă evaluarea endocrinologică, ecografia ovariană, pentru că pot exista ovare polichistice, apoi abordarea sistemică prin tratamente cu pastile cu derivat de vitamina C. Există multe forme de acnee ce necesită şi analizarea nivelului lipidic, a funcţiei renale, hepatice, o homeoleocogramă completă pentru că există o serie de parametri care se pot modifica în timpul tratamentului. Trebuie ştiut exact profilul pacientului pentru a stabili doza corectă. În timp, pacientul trebuie monitorizat de medic pentru a adapta doza corectă a tratamentului.