Dacă ești băutor de cafea, cel mai probabil arunci zațul, pentru că, în afară de celebrul citit în cafea, nu îți poți imagina la ce îl poți folosi. Ei bine, trebuie să știi că zațul de cafea are o mulțime de beneficii. Poate fi transformat în produse de îngrijire imbatabile, ajută la combaterea mirosurilor neplăcute, poate fi folosit ca produs pentru curățenia din casă și ca îngrășământ pentru flori.
Zațul de cafea este un excelent scrub natural. Adaugă în el puțin ulei de măsline, pentru a hrăni și hidrata pielea și răsfață-te măcar o dată pe săptămână. Exfoliantul pe bază de zaț de cafea este, de asemenea, recomandat înainte de a merge la plajă sau la solar. Face ca bronzul să fie mai fin.
O mască pe bază de cafea ar putea înlocui un lifting făcut într-un salon de înfrumusețare. Amestecă un sfert de cană de zaț de cafea cu un albuș de ou și aplică amestecul pe față. După ce masca s-a uscat, o poți clăti.
Aceasta întărește rădăcinile părului și stimulează creșterea acestuia. Procedura trebuie efectuată înainte de a te spăla pe cap. Ia puțină cafea măcinată și freac-o ușor pe pielea umezită cu apă. După 10-15 minute, masca poate fi spălată. În timp, părul va avea rădăcini mai puternice și nu va mai cădea. Ține cont de faptul că aplicarea cafelei pe păr este contraindicată pentru persoanele blonde, deoarece cafeaua este un colorant natural și poate da părului tău o nuanță mai închisă.
Cafeaua infuzată poate fi folosită ca vopsea pentru părul închis la culoare, atât natural, cât și colorat. În primul caz, culoarea devine mai bogată și mai profundă, iar în al doilea caz, se păstrează nuanța de pigment care a fost folosită în timpul colorării. Zațul de cafea este, de asemenea, recomandat pentru a fi adăugat la henna. Acest lucru conferă părului tău o nuanță mai închisă, de culoarea cuprului, care arată mai impresionant decât roșul clasic.
Toarnă zațul într-un borcan de sticlă și pune-l pe unul dintre rafturi. Cafeaua va elimina toate mirosurile neplăcute din interiorul frigiderului și poate înlocui bicarbonatul de sodiu care este folosit în mod normal în acest scop.
Mai mult decât atât, aroma bogată a cafelei poate elimina mirosurile neplăcute. Zațul de cafea umed poate fi folosit pentru a-ți curăța mâinile după ce ai decojit și tăiat ceapă sau usturoi.
Dacă ai mobilă închisă la culoare, poți masca zgârieturile cu ajutorul proprietăților de colorant natural ale cafelei. Prepară o cafea tare, înmoaie o cârpă de bumbac în ea și aplică vopseaua naturală în zgârieturi până când nu se mai văd pe suprafața mobilei.
Zațul de cafea este un bun fertilizator pentru plante. Este potrivit pentru trandafiri, azalee, rododendroni, hortensii și camelii. Cafeaua adaugă aciditate solului și îndepărtează dăunătorii.
Amestecarea zațului cu semințele de morcov înainte de a le semăna le face să germineze mai repede și face ca fructele să fie mai dulci și mai hrănitoare.
Foto: Shutterstock