Pielea trebuie sa fie si sa ramana in centrul atentiei toata viata. Primele riduri, o mica alergie sau o alunita care se modifica, pentru toate exista remedii daca nu lasam anii sa treaca fara sa dam atentie tuturor acestor probleme. Ne ofera argumente pro ingrijire unul dintre dermatologii celebri din Romania, dr. Mihaela Leventer.
Preventia este, in cazul cancerului de piele, cel mai intelept gest. Fotoprotectia consecventa a pielii, evitarea traumatismelor pielii si controlul medical periodic sunt aspectele care trebuie urmarite pentru preventia eficienta.
Orice persoana trebuie sa observe daca o alunita creste in suprafata si volum, daca isi schimba culoarea si daca are un aspect deosebit de al celorlalte. Medicul observa dispunerea granulelor de pigment in cardul alunitei, aspectul vaselor de sange, simetria, structura, omogenitatea culorii din alunita si calculeaza un scor de risc. In functie de acesta, se recomanda eliminarea alunitei.
Operatia nu constituie un risc pentru alunita, ci dimpotriva se face pentru a salva pacientul. Melanomul operat in faze incipiente (in situ) se vindeca, interventia chirurgicala fiind salvatoare.
Pe piele se pot dezvolta si alte tumori, dar cu agresivitate mai redusa. Cea mai frecventa tumora de piele este carcinomul bazocelular. Se manifesta ca o mica ridicatura translucida, asemanatoare la debut cu un cos care insa nu se vindeca.
Desi nu metastazeaza, tumora evolueaza local. Carcinomul spinocelular arata ca o ulceratie cronica sau ca o suprafata fisurata care nu se vindeca spontan. In ambele situatii, microchirurgia Mohs controleaza extinderea tumorii in tesut si astfel se reconstruieste zona fara risc de recidiva.
Vezi si video: Petele care apar pe piele dupa expunerea la soare favorizeaza aparitia carcinomului spinocelular agresiv!