Bakuchiol: alternativa naturală a retinolului

Iată câteva motive pentru care retinolul poate fi înlocuit cu succes de bakuchiol în rutina ta de skincare, indiferent de tipul de piele.
  • Publicat:
Bakuchiol: alternativa naturală a retinolului
Bakuchiol: alternativa naturală a retinolului sursa foto: Pexels

Bakuchiol este un ingredient natural, extras din frunzele și semințele plantei Psoralea corylifolia, cunoscută și sub numele de babchi. Această plantă este cunoscută pentru efectele sale de vindecare și calmare a pielii, dar și pentru efectele sale benefice de prevenire a erupțiilor acneice. Bakuchiol are un efect hidratant și prezintă proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antibacteriene. Mai mult de atât, contribuie cu success la tratarea ridurilor, îmbunătățirea fermității pielii și vindecarea acneei.

Diferența dintre bakuchiol și retinol

Retinoizii sunt acele substanțe active disponibile pe bază de rețetă, care sunt recunoscute pentru ajutorul pe care îl oferă în tratarea ridurilor și liniilor fine. În același timp, retinolii sunt o variant mai blândă a compusului retinoid, fiind disponibili fără rețetă.

În ceea ce privește bakuchiolul, acesta este alternativa mult mai naturală a retinoidului, conform Everyday Health. Bakuchiolul ar putea activa producția de colagen la nivelul pielii, însă este nevoie de studii suplimentare.

Efectele secundare în cazul retinoizilor sunt mult mai puternice, pentru că pot apărea arsuri, roșeață, decojiri sau uscăciune la nivelul pielii. Bakuchiolul nu produce în general efecte adverse, dar cu toate acestea există persoane care pot prezenta alergii la planta din care este extras acest ingredient.

Bakuchiolul poate ajuta la reînnoirea colagenului și la îmbunătățirea tonului și texturii pielii, fiind considerat unul dintre cele mai sigure ingrediente ce prezintă efectele unui retinoid. Fiind un produs mult mai sigur decât retinolul, bekuchiolul este destinat în special persoanelor cu ten sensibil sau problematic.

Beneficii aduse de bakuchiol

Bakuchiolul este benefic în tratarea liniilor fine, ridurilor sau la uniformizarea tonului pielii. Conform Byrdie, bakuchiolul contribuie și la stimularea colagenului din celulele pielii. Un alt aspect important este faptul că bakuchiolul, în comparație cu retinolul, nu cauzează sensibilitate la expunerile solare. Din contra, acesta oferă o mai bună protecție pielii atunci când este expusă razelor solare. Printre alte beneficii aduse de bakuchiol întâlnim:

∙ Uniformizarea nuanței pielii

Bakuchiolul penetrează rapid stratul de piele, fiind de mare ajutor în împiedicarea apariției de pete întunecate sau a hiperpigmentării.

∙ Nu cauzează uscăciune sau iritații

În timp ce efectele retinolului sunt binecunoscute (uscăciune sau iritații), bakuchiolul este mult mai blând, iar riscurile să provoace astfel de neplăceri pielii sunt mult mai reduse.

∙ Ajută la regenerarea celulelor pielii

Celulele pielii sunt regenerate prin contribuția pe care bakuchiolul o are în ceea ce privește stimularea colagenului din celulele pielii.

∙ Recomandat pentru toate tipurile de piele

Fiind un ingredient foarte blând și grijuliu cu pielea, acesta poate fi utilizat de către toate persoanele, indiferet de tipul de piele.

∙ Reduce apariția liniilor fine și a ridurilor

Ca si retinolul, bakuchiolul ajută la stimularea colagenului, lucru ce contribuie la reducerea liniilor fine si a ridurilor.

Cum poate fi utilizat?

Singura modalitate prin care bakuchiolul poate fi utilizat este sub formă de ser sau loțiune. Bakuchiolul poate fi aplicat de regulă înainte de utilizarea produsele hidratante. Fiind un produs blând, bakuchiolul poate fi folosit atât dimineața, cât și seara, astfel încât efectele acestuia să fie cât mai vizibile. Cu toate că este un bun protector împotriva expunerilor solare, crema cu protecție UV nu ar trebui să lipsească din nicio rutină de skincare.

Posibile efecte adverse în utilizarea de bakuchiol

Acest ingredient nu prezintă în mod normal reacții adverse. Cu toate acestea se recomandă, înainte de utilizarea propriu-zisă, o testare a produsului pe o suprafață mică de piele, astfel încât riscurile de apariție a unor posibile reacții adverse să fie reduse la minimum. În cazul în care prezentați reacții adverse la planta din care este extras bakuchiolul, este de preferat să nu-l introduceți în rutina de skincare.

Surse: Everyday Health, Byrdie, Healthline

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian