Bariera protectoare a pielii: cum știi că e compromisă?

Atunci când ne curățăm pielea, o exfoliem și o hidratăm, tratăm de fapt stratul de la suprafață, cunoscut și ca bariera protectoare a pielii.
  • Publicat:
Bariera protectoare a pielii: cum știi că e compromisă?
Bariera protectoare a pielii: cum știi că e compromisă?

Atunci când ne curățăm pielea, o exfoliem și o hidratăm, tratăm de fapt stratul de la suprafață, cunoscut și ca bariera protectoare a pielii. Așa cum numele sugerează, această barieră protejează pielea de toxinele din mediul înconjurător și patogenii dăunători și menține apa în interior. Odată compromisă, microbiomul sau ”flora” nu numai că vor fi susceptibile potențialei invazii de organisme dăunătoare, dar poate rezulta afecțiuni ale pielii precum erupții, rozacee sau psoriazis.

Pentru că în vreme de COVID-19 trebuie să ne spălăm frecvent pe mâini, probabil te întrebi dacă această barieră a pielii este compromisă, mai ales că poate avea efecte negative asupra sănătății pielii. Particulele de poluare odată ce penetrează pielea, aceasta nu se mai poate apăra, motiv pentru care trebuie să refacem bariera protectoare a pielii cu ajutorul unei rutini de îngrijire amănunțite.

Bariera protectoare a pielii: ce este?

De cele mai multe ori vorbim despre piele ca fiind cel mai mare organ semipermeabil al corpului. Pielea servește ca o barieră care protejează organismul de factorii externi. O componentă esențială a pielii este bariera protectoare, cunoscută și ca ”floră”, compusă din milioane de bacterii, fungi și virusuri care acționează ca un sistem de apărare. Este un sistem incredibil de eficient, deoarece transmite nutrienții vitali prin aplicarea lor direct pe piele și are capacitatea de a ne feri de agresorii din mediul înconjurător.

Cum știm că această barieră este compromisă?

Când bariera protectoare a pielii este compromisă, hidratarea este redusă, iar astfel apare pielea uscată. Mai mult, din cauza factorilor externi, pot apărea iritații și chiar inflamații, acnee, psoriazis și rozacee. Odată ce această barieră este compromisă, nici produsele antiaging nu mai acționează corespunzător, astfel încât să penetreze pielea și să ajute colagenul și elastina.

Cum vindecăm pielea?

Este nevoie de timp- poate chiar mai bine de o lună, în funcție și de nivelul de deteriorare al pielii. Pe lângă rutina de îngrijire și curățare, stilul de viață joacă un rol esențial în vindecarea barierei protectoare. Anumite practici pot agrava starea pielii, iar printre acestea se numără dușurile fierbinți, spălarea în exces, exfolierea în exces și folosirea substanțelor dure și a produselor care conțin parfum.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult