Moroccan Oil, denumit în mod uzual ulei de argan, este un ulei vegetal obţinut din seminţe de arbust de argan, care conţine o cantitate impresionantă de acizi graşi esenţiali şi are valoare nutritivă deosebită, beneficiile acestuia acoperind domeniul frumuseţii, cât şi al sănătăţii deopotrivă.
Uleiul de argan are efect antiinflamator, hidratează în profunzime pielea şi părul şi are efect energizant. De asemenea, contribuie la buna circulaţie sangvină, protejează sistemul imunitar şi are efecte pozitive asupra performanţelor sexuale. Acestea sunt doar câteva dintre proprietăţile acestui lichid de aur, cum este supranumit acest elixir al tinereţii veşnice – uleiul de argan.
Uleiul de argan conţine în principal acizi graşi, dintre care în proporţie mai mare enumerăm: acidul oleic, acidul alfa-linoleic, acidul palmitic, acidul stearidonic, acidul linoleic şi acidul miristic. Se spune că uleiul de argan are printre cele mai mari concentraţii de vitamina E dintre toate alimentele existente.
De tip oleo-linoleic, uleiul de argan conţine acizi graşi nesaturaţi (Omega 3, Omega 6 şi Omega 9), asemenea uleiului de măsline. Însă, faţă de acesta din urmă, uleiul de argan este mai bogat în acid linoleic şi în tocoferoli (varietăţi de vitamina E), substanţe cu efect antioxidant puternic, care elimină radicalii liberi şi neutralizează procesul de oxidare celulară. Uleiul de argan conţine de până la 10 ori mai multă vitamina E decât uleiul de măsline.
Uleiul de argan este folosit îndeosebi în industria cosmetică, dar are beneficii preţioase şi asupra stării de sănătate. Acesta are o mare cantitate de vitamina E, antioxidanţi puternici care pot preveni apariţia diferitelor tipuri de cancer şi proprietăţi antiinflamatoare, ameliorând simptomele dureroase asociate cu artrita şi reumatismul.
De asemenea, efectul antiinflamator este tocmai cel care grăbeşte procesul de vindecare al ţesuturilor, cum ar fi în cazurile de vărsat de vânt, zgârieturi sau arsuri ale pielii.
Un alt plus al uleiului de argan constă în faptul că poate creşte concentraţia de sucuri gastrice şi pepsină din stomac, îmbunătăţind astfel digestia şi grăbind procesul de ardere al grăsimilor.
Uleiul de argan contribuie la un flux sangvin în limite normale, reducând astfel nivelul de colesterol din organism şi întărind sistemul imunitar. Un beneficiu care nu trebuie uitat este cel privind creşterea nivelului de energie din corp, care se traduce în mărirea libidoului şi prelungirea actului sexual.
Uleiul de argan regenerează, hrăneşte şi hidratează pielea, reface bariera hidrolipidică, combate îmbătrânirea cutanată şi contribuie la reducerea celulitei.
Numeroase studii ştiinţifice au demonstrat, de asemenea, acţiunea antirid puternică a uleiului de argan. Uleiul de argan este remarcabil şi pentru că ne ajută să ne prelungim bronzul, şi, în acelaşi timp, calmează eventualele iritaţii după expunerea la soare.
Tocoferolul, un antioxidant puternic din fructul de argan este cel care diminuează vizibil semnele îmbătrânirii pielii, ajutând la prevenirea şi reducerea ridurilor şi a liniilor fine prin efectul de creştere a umidităţii de la nivelul pielii.
Eczemele, psorizisul, varicela, acneea şi alte afecţiuni ale pielii pot fi vindicate cu ajutorul acestui lichid preţios. De asemenea, uleiul de argan conţine saponine, substanţe numite popular “balsam natural al pielii”, care hrănesc în profunzime pielea uscată.
Celebrităţi de la Hollywood care adoră uleiul de argan
Secretul frumuseţii multor vedete de pe covorul roşu este nimeni altul decât…uleiul de argan. Printre celebrităţile care au ales să folosească în ritualul de îngrijire ulei de argan se numără: Eva Mendes, Gwyneth Paltrow, Marisa Tomei, Emily Blunt, dar şi personaje de sex masculin, cum sunt: Ryan Gosling, Tim Robbins, Ed Norton, Michael Keaton sau Hugh Laurie, actorul care l-a interpretat magistral pe cinicul şi morocănosul Dr. House.
Uleiul de argan poate fi folosit ca dressing în salate de crudităţi proaspete de primăvară, oferind un uşor miros de nucă legumelor, însă poate fi adăugat şi la diverse mâncăruri gătite, cum sunt: peştele, cartofii dulci, supele şi chiar deserturile.
Pentru că sărbătorile pascale se apropie cu paşi repezi, am găsit şi o reţetă delicioasă pe bază de ulei de argan şi tradiţionalul miel de Paşte – tajine marocan de miel cu ulei de argan.