Beneficiile untului de cacao asupra sănătăţii şi frumuseţii

Te-ai întrebat până acum de unde provine untul de cacao? Este obţinut din seminţele de cacao care sunt fermentate în frunze de banană, apoi uscate, prăjite şi presate, rezultând astfel o grăsime vegetală, denumită unt de cacao.
  • Publicat:
Beneficiile untului de cacao asupra sănătăţii şi frumuseţii

Te-ai întrebat până acum de unde provine untul de cacao? Este obţinut din seminţele de cacao care sunt fermentate în frunze de banană, apoi uscate, prăjite şi presate, rezultând astfel o grăsime vegetală, denumită unt de cacao. Are un conţinut bogat în grăsimi nesaturate, omega 3 şi omega 6 şi vitaminele A, E şi K, iar asta îl face să aibă o importanţă aparte, atât în alimentaţie, cât şi în cosmetică.

Îl poţi găsi în două forme: rafinat (este mai uşor de introdus în recipientele cosmetice, dar prin eliminarea culorii şi mirosului, dispar şi “lucrurile bune”) şi nerafinat (este varianta oraganică care miroase destul de tare a ciocolată, iar efectele benefice sunt maxime). Îl poţi găsi ca atare sau ca ingredient în diferite produse alimentare şi de îngrijire a corpului, feţei şi părului (sub formă de unt de corp, scrub, balsam de buze ), atât în magazinele bio, cât şi în farmacii, la preţuri rezonabile.
Untul de cacao reprezintă componenta de bază a oricărei ciocolate de calitate şi este excelent pentru prepararea bomboanelor, îngheţatei şi a altor delicii. Îl poţi combina cu miere, fructe şi chiar condimente.
Cercetătorii de la Pennsylvania State University au demonstrat că grăsimile prezente în untul de cacao au o influenţă benefică asupra colesterolului, crescând nivelul colesterolului bun. Conţine un nivel de antioxidanţi de trei ori mai ridicat decât vinul, iar conţinutul ridicat de fenoli are un efect esenţial în reducerea riscurilor asociate bolilor de inimă.

Proprietăţile untului de cacao asupra pielii şi părului:
– Untul de cacao este dedicat  tuturor tipurilor de piele, oferind o hidratare intensă datorită acizilor graşi pe care îi conţine. La contactul cu pielea, untul se topeşte şi este uşor absorbit în piele.

– Folosit regulat, untul de cacao face ca pielea să capete o textură catifelată şi o strălucire naturală. Este eficient pentru echilibrarea tonului pielii, menţinerea ph-ului, eliminarea roşeţei şi calmarea iritaţiilor (eczeme, dermatită).

– Ajută la estomparea cicatricilor datorită abilităţii sale de a păstra apa chiar şi în straturile cele mai adânci ale pielii.

Antioxidanţii pe care îi conţine luptă împotriva radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea pielii.

– Stimulează sinteza de colagen, întărind, dând viaţă şi tinereţe pielii.

– Pentru a preveni şi estompa vergeturile este de preferat să alegi un produs care, pe lângă unt de cacao, conţine colagen şi elastină. Toate acestea contribuie la sporirea elasticităţii pielii.

– Folosit la masaj, untul de cacao are un puternic efect relaxant, destresant, energizând întregul organism şi stimulând sistemul imunitar.

-Poate fi folosit ca şi cremă solară, având capacitatea de a intensifica bronzul, însă specialiştii spun că nu blochează suficient razele soarelui.

– Aplicat constant pe călcâie, coate şi genunchi, untul de cacao reface ţesuturile epidermei. Pentru a-i potenţa efectul de hidratare, foloseşte-l seara şi acoperă-ţi picioarele cu şosete. 

Hidratează, regenerează, revitalizează, fortifică şi oferă volum părului, prevenind despicarea vârfurilor. Dacă ai părul foarte uscat, aplică unt de cacao pe toată lungimea firelor de păr, acoperă-l cu un prosop încălzit timp de două ore şi, apoi, spală-l cu un şampon obişnuit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Cristea
Raluca Cristea este jurnalist şi redactor al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, având drept domenii de interes pe care le acoperă sănătatea, frumuseţea şi medicina naturistă. Raluca Cristea realizează materiale de interes pentru publicul larg având drept surse specialişti de top ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”