Expunerea necontrolată la soare pe termen lung duce la îmbătrânirea prematură a pielii. Dar și multe dintre cazurile de melanom, cancer de piele sunt asociate astăzi cu expunerea la razele ultraviolete. Protecția solară pe tot timpul anului, pălării, evitarea expunerii la soare la orele de vârf sunt soluții testate pentru a păstra sănătatea pielii. Însă, așa cum acoperiți pielea corpului cu textile și pentru protecție solară, puteți face și cu pielea feței. Iată cum fac chinezii pentru a păstra pielea feței neatinsă de soare.
Astăzi, când industria textilă dar și industria cosmetică sunt atât de dezvoltate, zi de zi suntem asltați de fel și fel de produse noi. Care mai de care mai inventive, care mai de care cu design mai deosebit. Multe dintre ele vin evident din China, o țară cu o producție enormă.
Și pentru că tot ne aflăm în plină vară și vorbim despre caniculă, dar și despre efectele nocive ale expunerii necontrolate la soare este timpul să știți despre facekini. Da, sună asemănător ca și bikini. Doar că este o țesătură pentru față. Dacă nu vreți să expuneți fața la soare sau chiar vă temeți de insecte facekini ar putea fi o soluție.
Facekini vine din China și a fost inventat din 2004 tocmai pentru că tenul alb este o caracteristică de frumusețe după care asiatici sunt înnebuniți. În special femeile. Pielea albă este asociată cu frumusețea, cu aristocrația. Iar rafturile magazinelor și farmaciilor sunt pline de produse cosmetice ce promit albirea pielii. Măștii facekini i se mai atribuie și sau Balaclava nume rus ce vine de la măștile soldaților ruși din Crimeea. Așadar, pentru a nu bronza fața exagerat dacă vreți să faceți băi de soare puteți încerca această metodă. Se găsește sub diverse forme, culori, materiale. Iar cele mai multe dintre produse promit și filtru UV înalt datoriată fibrelor textile folosite.
Acum câțiva ani, în China chiar devenise un trend pe plaje să porți acest tip de măști pentru față. Rămâne de văzut însă dacă va deveni o modă să porți facekini și în Europa, căci pielea bronzată încă reprezintă un simbol al frumuseții. Dar ar putea avea rolul lor pentru persoanele care chiar au indicații medicale să evite razele UV.
Surse: Lonely Planet