Avem un capital de soare încă de la naştere; el este mai mult sau mai puţin semnificativ în funcţie de tipul nostru de piele: cu cât este mai luminoasă, cu atât pigmenţii din ochi, piele şi păr sunt mai puţini şi cu atât mai slab este capitalul. Trebuie să te fereşti, aşadar, toată viaţa de soare.
Odată ce ţi-ai aflat tipul de piele, află-ţi şi fototipul, pentru a şti ce produse şi grade de protecţie solară îţi trebuie. După naştere, este obligatoriu să îţi protejezi faţa dacă te expuneţi la soare, atât iarna, cât şi vara, pentru a evita surprizele neplăcute, subliniază Jean-Pierre Clemenceau, consilierul multor vedete în materie de fitness şi nutriţie
Fototipul 1
Fototipul 2
Fototipul 3
Fototipul 4
Pielea blondelor şi a roşcatelor este adesea albă, foarte fină, cu mici vase de sânge vizibile care trebuie în mod deosebit protejate. Întrucât este uscată, are tendinţa de a se zbârci şi de a se rida. Fototipurile 1 şi 2 sunt mult prea fragile şi necesită o fotoprotecţie riguroasă împotriva îmbătrânirii cutanate accentuate, chiar şi la lumina zilei.
Evită bronzul la solar pentru a obţine un ten strălucitor, deoarece efectele acestuia sunt la fel de nefaste precum cele ale soarelui: dilatarea vaselor mici şi riscul de cuperoză. De asemenea, dacă optezi pentru o cură postnatală în baie de mare, recomandată pentru redobândirea siluetei după naştere, nu prelungi băile turceşti şi sauna, deoarece pielea ta nu reacţionează bine la temperaturi prea ridicate.
Reţine:
• Poartă pălărie dacă ai născut vara, chiar şi la cumpărături sau când plimbi bebeluşul.
• Poartă ochelari de soare, indiferent de anotimp.
• Protejează-ţi întotdeauna faţa.
• Renunţă la solar.
Pielea brunetelor este mai densă, cu tendinţă de îngrăşare şi seboreică, lăsând să se vadă mai puţine riduri. Ele trebuie să-şi păstreze mai ales strălucirea feţei. Ca brunete, aveţi tendinţa de a considera soarele drept cel mai bun prieten, datorită luminozităţii pe care v-o conferă bronzul auriu. Când te bronzezi, ai un ten superb, eliberat în câteva zile de toate impurităţile. Nu te lăsa înşelată, deoarece soarele nu face decât să usuce la suprafaţă, fără să trateze în profunzime. Leziunile îmbătrânirii provocate de soare duc inevitabil la îngroşarea pielii, care se încreţeşte, capătă un pigment neomogen şi urme albe şi maronii.
Reţine: