Bucură-te de soare fără să îți pui în pericol pielea!

  • Publicat:
Bucură-te de soare fără să îți pui în pericol pielea!

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Acoperă o suprafață de aproximativ 2 metri pătrați și cântărește 16% din greutatea noastră corporală. În același timp, pielea are funcții extrem de importante – reglează temperatura internă a corpului, asigură protecție împotriva bacteriilor și virusurilor, sintetizează vitamine esențiale, așa cum este vitamina D.

Însă, pe cât de importantă este pielea, pe atât de sensibilă este la factorii externi, dar și interni. Totalitatea acestor elemente care afectează aspectul sănătos al pielii poartă numele de expozom, concept menționat pentru prima dată în cercetările asupra cancerului.

10 factori care afectează sănătatea pielii

Expozomul a fost definit, în 2005, de către profesorul Christopher Wild, fost Director al Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IRAC), ca fiind „măsura cumulativă a influențelor mediului și a răspunsurilor biologice asociate acestora, inclusiv expunerea la factori de mediu, dietă, stil de viață și procese endogene.

Așadar, putem spune că expozomul cuprinde:

1) Radiațiile ultraviolete (UVA, UVB, IR, lumina albastră) – distrug colagenul și fibrele elastice, ducând la apariția semnelor de îmbătrânire: riduri, lipsa fermității, aspectul aspru al pielii și dereglări de pigmentare.

2) Poluarea – cauzează stresul oxidativ, care duce la apariția semnelor de îmbătrânire, în special pete hiperpigmentare și riduri.

3) Schimbările climatice (temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică) –  pot afecta funcția de barieră a pielii. Frigul usucă pielea, în timp ce căldura crește hidratarea ei și producția de sebum/transpirația, rezultând în pusee, în special pentru tenul gras.

4) Nutriția – afectează direct aspectul pielii și abilitatea sa de a rezista factorilor de agresiune externi, cum ar fi poluarea, razele ultraviolete și stresul. O dietă deficitară poate cauza îmbătrânirea prematură a pielii, dar are și un potențial impact asupra acneei și asupra diverselor afecțiuni ale pielii (rozaceea, dermatita atopică și psoriazis).

5) Stresul psihologic – afectează funcția de barieră a pielii, ceea ce poate duce la uscăciunea și lipsa de vitalitate a tenului.

6) Lipsa somnului – accelerează procesul de îmbătrânire a pielii. Astfel, pielea poate părea mai palidă, liniile fine și ridurile devin accentuate, zona din jurul ochilor fiind cu precădere afectată.

7) Variațiile hormonilor feminini (estrogen și progesteron) – pot afecta structura și compoziția pielii pe tot parcursul vieții, dar mai ales în timpul ciclului menstrual (imperfecțiuni, pusee, producție crescută de sebum), sarcină (imperfecțiuni, pusee, melasmă) și menopauză.

8) Fumatul – diminuează semnificativ producția de colagen și elastină, accelerând apariția semnelor de îmbătrânire: piele ternă, gălbuie, uscată fără strălucire, riduri premature, adânci.

9) Alcoolul – deshidratează organismul și determină îmbătrânirea prematură a pielii. În plus, diminuează absorbția multor nutrienți și încetinește vindecarea acneei și a iritațiilor, potențează rozaceea, petele și colorația neuniformă a tenului.

10) Sedentarismul – este una dintre cauzele principale ale obezității, un factor de risc important în apariția dezechilibrelor hormonale ce pot cauza pete hiperpigmentare, rozacee, acnee chistică, hipersecreție de sebum, vindecare lentă a leziunilor și cicatrizare defectuoasă ca urmare a circulației sanguine deficitare.

Cum se manifestă îmbătrânirea pielii cauzată de soare?

Efectul cumulat al tuturor acestor factori – de mediu, comportamentali, hormonali – afectează funcțiile biologice ale pielii și accelerează îmbătrânirea acesteia.

De departe însă, cel mai agresiv factor pentru piele este soarele. Expunerea neprotejată la soare este responsabilă de 80% din semnele de îmbătrânire vizibile:

  • Riduri și linii fine în jurul ochilor, gurii, frunții
  • Piele gălbuie, aspră, solzoasă, uscată
  • Învinețirea cu ușurință a pielii
  • Pete maronii plate pe față, mâini și alte zone expuse la soare (pete solare sau hiperpigmentare), care nu se estompează odată cu schimbarea anotimpurilor
  • Piele lipsită de fermitate, strălucire, ternă, lăsată

Noi cercetări în domeniu sugerează faptul că razele UVA contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea cancerului de piele, ca urmare a modificărilor genetice pe care le au la nivelul celulelor.

Cum putem preveni semnele de îmbătrânire ale pielii?

Ridurile și petele pigmentare sunt consecințe ale stilului de viață pe care l-am avut în trecut și nu pot fi „șterse cu buretele”. Însă le putem atenua sau opri evoluția luând anumite măsuri:

  • Limitarea expunerii intenționate la razele soarelui în intervalul 11:00-16:00
  • Purtarea de ochelari, pălării cu boruri largi, pantaloni lungi și bluze cu mâneci care acoperă mâinile
  • Hidratarea cu minimum 2 litri de apă zilnic, chiar mai mult în sezonul cald
  • Renunțarea la fumat
  • Evitarea excesului de alcool
  • Mișcarea zilnică pentru menținerea greutății și prevenirea complicațiilor asociate obezității
  • Dieta echilibrată, compusă din fructe și legume proaspete, cereale integrale, pește, carne slabă, lactate cu conținut redus de grăsime, nuci, semințe
  • Folosirea corectă a produselor dermatocosmetice cu factor de protecție solară (SPF) – trebuie aplicate pe zonele fotoexpuse cu 30 de minute înainte de expunere și apoi la fiecare 2 ore petrecute în aer liber, în special dacă transpiri abundent sau dacă faci baie în piscină, mare, atât pe perioada verii, cât și pe perioada iernii și în zilele înnorate

Cum alegem crema de protecție solară?

Să alegi o cremă de protecție solară din multitudinea de oferte poate fi o misiune dificilă.

În primul rând, ține cont de sintagma broad-spectrum protection de pe etichetă. Produsele de protecție solară trebuie să aibă spectru larg de protecție, deoarece protejează pielea atât împotriva razelor UVB, cât și împotriva UVA.

Razele UVA reprezintă aproximativ 95% din radiațiile UV care ajung pe suprafața Pământului și pătrund chiar și în cele mai adânci straturi ale pielii, contribuind la îmbătrânirea și ridarea tenului.

Apoi, este important să alegi o cremă cu factor de protecție care să conțină ingredientele potrivite pentru tine.

Poți include în rutina ta zilnică de îngrijire una dintre cele două creme cu SPF de la Vichy – Liftactiv Collagen Specialist sau Liftactiv Supreme –, alături de alte produse, în funcție de nevoile tale, de vârstă etc.

Crema de zi antirid Liftactiv Supreme de la Vichy oferă protecție UVA/UVB cu spectru larg (SPF 30), acționează asupra ridurilor deja existente și previne formarea de noi riduri cauzate de razele UVA.

Datorită acidului hialuronic cu efect gradual de reumplere, ridurile sunt netezite, iar fermitatea este recăpătată. Apa vulcanică Vichy este bogată în 15 minerale esențiale și fortifică bariera naturală a pielii.

Pe de altă parte, Crema de zi Liftactiv Collagen Specialist de la Vichy cu spectru larg (SPF 25) protejează pielea și corectează semnele îmbătrânirii cauzate de scăderea nivelului de colagen din piele.

Datorită acidului glicolic și a biopeptidelor de origine naturală din compoziție – proteine extrase din mazăre verde și vitamina Cg,  un antioxidant cunoscut pentru proprietățile sale de a oferi strălucire pielii –, ridurile sunt vizibil reduse, pielea capătă un aspect mai neted, ferm, luminos, iar petele pigmentare sunt reduse cu până la 30%*.

Ambele produse au o textură lejeră, proaspătă și hidratantă, fiind rapid absorbite în piele după aplicare, dimineața.

Așadar, stilul de viață și folosirea unor produse de protecție solară eficiente sunt măsuri care îți protejează pielea de semnele de îmbătrânire prematură și îți permit totodată să te bucuri de razele soarelui fără grija efectelor sale nocive.

* Test instrumental 57 de femei, după 2 luni de folosire a cremei

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult