Butilenul glicolic: rol, beneficii și contraindicații

Fiind un bun umectant, butilenul glicolic are rolul de a păstra pielea hidratată în permanență și de a o ajuta să arate cât mai bine posibil în fiecare moment al zilei.
  • Publicat:
Butilenul glicolic: rol, beneficii și contraindicații
Butilenul glicolic: rol, beneficii și contraindicații sursa foto: Pexels

Butilenul glicolic este un ingredient cu rol de umectant, emolient și de solubilizare a altor ingrediente cosmetice. Este totodată un ingredient ce se întâlnește în majoritatea produselor, de la produse de îngrijire, creme, loțiuni și până la șampoane, balsamuri, seruri hidratante sau produse destinate îmbătrânirii pielii. Ingredient versatil, pezent în majoritatea produselor de îngrijire, acesta acționează ca un solvent pentru alte ingrediente, ajutând la îmbunătățirea texturii, stabilității și absorbției acestora.

Ce este butilenul glicolic?

Este un alcool organic hidrosolubil, derivat din distilarea porumbului, petrolului și a trestiei de zahăr. Nu are culoare, este vâscos și solubil în apă. Unii producători folosesc butilenul glicolic ca pe un înlocuitor al propilenului glicolic.

Ce beneficii aduce?

Acest ingredient este deseori folosit în produsele cosmetice, de la cele de îngrijire ale tenului/părului și până la cele de makeup, datorită gamei largi de proprietăți de care dispune și de care pielea ta ar putea beneficia. Iată câteva dintre aceste beneficii:

∙ Hidratează intens pielea

Datorită proprietăților sale de bun umectant, butilenul glicolic atrage apa din straturile mai adânci ale pielii și o depozitează în stratul superior al acesteia, ajutând în acest fel la menținerea pielii constant hidratată.

∙ Catifelează

Pe lângă proprietățile sale de bun umectant, butilenul glicolic este și un bun emolient care învelește întreaga suprafață a pielii și creează o barieră care să prevină pierderea apei din piele.

∙ Acționează ca un conservant

Datorită proprietăților sale antibacteriene, butilenul glicolic ajută la creșterea eficacității conservării produselor. De asemenea, protejează produsele împotriva alterării, înpiedicând infectarea acestora cu microorganisme .

∙ Menține textura

Mai mult de atât, butilenul glicolic acționează ca un solvent și astfel, ajută ingredientele să rămână suspendate în propria lor formulă.

∙ Reduce vâscozitatea

Prin această reducere a vâscozității, butilenul glicolic oprește ingredientele din a se lipi una de cealaltă.

∙ Tratează simptomele acneei

Cu toate că nu este un ingredient specific pentru tratarea acneei, butilenul glicolic poate trata simptome asociate cu această afecțiune datorită proprietăților sale antibacteriene și de hidratare.

Efecte adverse care pot apărea în urma utilizării de butilen glicolic

Cu toate că este un tip de alcool și ne duce cu gândul că acesta ar putea să ne provoace anumite iritații pe piele, nu este așa. Acesta nu irită și nici nu usucă pielea în mod normal. Este considerat a fi un ingredient sigur în tratarea pielii și nu prezintă în general reacții adverse. Cu toate acestea, recomandat este ca produsul să fie testat înainte de utilizare sau să purtați o discuție cu medicul specialist. Acest lucru va reduce la minim riscurile ca să apară pe piele eventuale erupții.

Surse: Byrdie, Medical News Today

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult