La nivel mondial buzele volumizate sunt printre cele mai mari dorinţe în materie de frumuseţe ale femeilor. Multe apelează la trucuri de machiaj şi desenează cu creionul de buze şi ruj un contur mărit, iar altele apelează la specialişti în estetică pentru a mări volumul buzelor. Doar că unele rezultate nu aduc neapărat un plus de imagine, buzele injectate devenind asimetrice. Cum se pot repara buzele a căror injectare nu a fost de succes? A răspuns dr. Andrei Gregorian, medic primar, specialist în chirurgie plastică şi reconstructivă.
CSÎD: Reţelele sociale pun multă presiune pe femei şi bărbaţi deopotrivă să fie mai frumoşi. Unii chiar apelează la mici corecţii chirurgicale sau proceduri minimum invazive. Vedem însă şi multe încercări nereuşite de a-şi corecta micile defecte. De exemplu, buzele. De ce eşuează unele proceduri?
Dr. Andrei Gregorian: Succesul în terapiile cu rol estetic este dat de modul în care medicul îmbină dorinţele pacientelor cu ceea ce se poate face în mod real din punct de vedere clinic. Manualitatea este numai o componentă, urmată de gestionarea aşteptărilor din partea pacientei.
CSÎD: Unele paciente roagă specialiştii să le injecteze mai mult acid hialuronic, de exemplu.
Dr. Andrei Gregorian: Există o cantitate limită de substanţe ce pot fi aplicate cu scopul îmbunătăţirii aspectului, iar medicul curant trebuie să identifice această limită şi să o comunice în mod sincer. Mai presus decât interesul comercial este dorinţa de a ajuta şi de a nu face rău în primul rând.
CSÎD: Cum se poate mări volumul buzelor?
Dr. Andrei Gregorian: Se poate efectua fie prin injectarea unor substanţe, fie prin implant permanent.
CSÎD: Ce substanţe sunt indicate?
Dr. Andrei Gregorian: Acidul hialuronic este substanţa pe care eu o prefer, datorită faptului că este uşor de aplicat, versatil şi permite corecţia rapidă a inconvenientelor.
CSÎD: Cât durează efectul de umplere a buzelor?
Dr. Andrei Gregorian: În primă instanţă durează puţin, deoarece organismul nu este obişnuit cu acea cantitate de acid hialuronic în locurile în care a fost aplicat. Ulterior, remanenţa este în medie de 4-6 luni, sau chiar până la un an. În aceste cazuri, depinde de gradul de vâscozitate al acidului şi de modul în care organismul pacientelor îl metabolizează.
CSÎD: Ce riscuri şi efecte secundare există?
Dr. Andrei Gregorian: Efecte secundare nu există, întrucât produsul este biocompatibil. Acidul hialuronic se găseşte în însăşi structura organismului uman şi este tolerat. Riscurile care survin în urma injectării sunt fie minore, cum ar fi apariţia unor vânătăi (se remit de la sine), fie majore ca necroza (datorată împiedicării circulaţiei sângelui). Din fericire, până ca necroza să se producă există o serie de semne care ne arată clar că urmează să se producă şi se iau măsurile necesare pentru a o preveni. În acest scop, echipa menţine un screening şi contact permanent cu pacientele imediat post procedură.
CSÎD: Cum se pot corecta injectările nereuşite?
Dr. Andrei Gregorian: Injectările nereuşite se corectează fie prin topirea acidului hialuronic cu hialuronidaza, fie prin completarea ulterioară cu scopul remedierii asimetriei existente. Procesul nu este complicat şi rezultatele sunt imediate.
dr. Andrei Gregorian, medic primar, specialist în chirurgie plastică şi reconstructivă