Sarcina și perioada imediat după naștere sunt două etape provocatoare pentru corpul femeii, deoarece schimbările hormonale sunt semnificative, iar factorii de stres sunt nenumărați, elemente pentru care corpul nu este încă pregătit. Urmarea? Creșterea părului, dar și densitatea acestuia sunt afectate.
Foliculii de păr pot răspunde la stres prin faza telogenă din ciclul de creștere, unde firul de păr este mai subțire și mai predispus căderii. În această fază, părul cade în cantități foarte mari. Fluctuațiile hormonale atât în timpul sarcinii, cât și după naștere pot produce schimbări și la nivelul părului. Vestea bună este că acest proces de cădere a părului este temporar. După nouă luni de schimbări hormonale, corpul începe să se stabilizeze ritmului său natural.
”Căderea părului sau subțierea firului de păr în timpul sarcinii este mai puțin predominantă față de căderea părului după sarcină, dar în continuare este un răspuns normal al corpului și nu reprezintă un motiv de îngrijorare”, afirmă Alina Rău de la Nioxin România.
Echilibrul hormonal este afectat și poate declanșa un răspuns la nivelul foliculilor de păr. Motivul pentru care părul cade în prima perioadă a sarcinii ține de hormonii estrogen și progesteron, dar sarcina poate produce și probleme precum deficitul de fier.
O creștere hormonală în timpul sarcinii face ca multe femei să rețină mai multe fire de păr decât de obicei atunci când ciclul de creștere este întrerupt. Atunci apare și acea imagine a femeii care în timpul sarcinii are un păr mai bogat și mai strălucitor. Căderea părului după sarcină nu este o problemă alarmantă, exceptând în situația în care acesta nu începe din nou să crească. După sarcină, corpul revine la normal, iar acest proces poate dura între 2 și 4 luni de la naștere.
”Atât scalpul, cât și părul au nevoie de extra îngrijire în timpul sarcinii și după. În aceste etape, în special în perioada postnatală, părul poate rămâne sănătos și poate crește din nou normal dacă îi acorzi atenția cuvenită”, ne explică hairstylistul Alina Rău.
Tot în timpul sarcinii este posibil să te confrunți cu un păr mult mai gras, motiv pentru care trebuie să înlocuiești anumite produse de îngrijire pentru a avea un scalp curat.
Nu uita că în continuare părul are nevoie de nutrienții necesari, așadar consumă alimente bogate în minerale și care să conțnă în special fier și zinc pentru o creștere optimă a părului, dar și pentru sănătatea fătului. Suplimentele sunt și ele de ajutor, atât în sarcină, cât și după.
În această perioadă, protejează scalpul de expunerea la soare pentru că acesta este mai predispus arsurilor, în timpul sarcinii pielea devenind mai sensibilă. Evită tratamentele chimice și vopsitul și folosește uscătoarele de păr la temperaturi scăzute. În privința pieptănării, procesul trebuie să fie delicat și să începi descurcarea părului de la vârfuri către rădăcină.