Călcâiele crăpate sunt o adevărată provocare pentru orice femeie. Din punct de vedere estetic nu sunt deloc plăcute, mai ales că pe timpul verii le expunem constant. În plus, odată ce se formează pare destul de greu să revenim la un rezultat sănătos, mai ales dacă nu am îngrijit din timp pielea pentru a preveni acest aspect.
Pielea crapă atunci când este sub presiune, mai ales că picioarele au responsabilitatea de a susține întreaga greutate a corpului. Dacă pielea devine uscată, își pierde elasticitatea, devine rigidă și este predispusă la fisuri.
Dacă vrei să știi cum poți trata călcâiele crăpate, înainte de toate trebuie să știi cum se formează. Există câțiva factori care stau în spatele acestui aspect. Afecțiuni precum obezitatea, diabetul, eczema, hipotiroidismul, sindromul Sjögren (o boală autoimună), dermatoza plantară juvenilă (JPD), cunoscută și sub denumirea de „sindromul piciorului umed și uscat” pot fi cauze ale apariției călcâielor crăpate.
De asemenea, fisurile pot fi un rezultat al infecțiilor fungice. Multe persoane care suferă de călcâie uscate sau crăpate sunt tentate să aplice o loțiune pentru a hidrata zona când, de fapt, motivul ar putea fi prezența unei infecții. Printre simptome, pe lângă pielea uscată, pot apărea și mâncărimile între degete, inflamațiile, descuamarea și bășicile, iar dacă nu se îmbunătățesc în două săptămâni, este cazul să faci o vizită la cabinetul medicului.
Prima recomandare din top-ul listei este aceea de a folosi o cremă cu uree, deoarece aceasta are un efect keratolitic, adică poate penetra pielea în profunzime și acționează ca un humectant.