Dacă arunci din reflex hainele în coșul de rufe după fiecare purtare, ar putea fi timpul să schimbi din obiceiurile de spălare. Nu există reguli stricte când vine vorba de cât de des să îți speli hainele sau să porți din nou o piesă de îmbrăcăminte – este pur și simplu o alegere personală, a declarat Carolyn Forte, director executiv al Home Care and Cleaning Lab de la Good Housekeeping Institute. „Dar bănuiesc că majoritatea oamenilor își spală hainele mai des decât este necesar”, a declarat aceasta.
Nu numai că spălarea hainelor prea frecvent poate reduce rezistența acestora, dar are și un impact semnificativ asupra mediului.
În același timp, este important să nu aștepți prea mult între spălări, deoarece acest lucru poate duce la probleme potențiale ale pielii, infecții fungice și probleme de miros.
„Transpirația, uleiurile, celulele moarte ale pielii și microorganismele precum bacteriile sau ciupercile pot fi transferate pe haine”, a declarat dermatologul dr. Joshua Zeichner, profesor asociat de dermatologie la spitalul Mount Sinai din New York City. „Pe măsură ce haina murdară stă nespălată pentru perioade lungi de timp, oferă microorganismelor timp să crească și să se înmulțească. Aceste microorganisme pot crește pe haină și pot fi transferate înapoi pe corpul tău dacă o porți din nou.”
Spre exemplu, purtarea șosetelor transpirate poate cauza așa-numita afecțiune „piciorul atletului„.
Dr. Aanand Geria, un dermatolog la Geria Dermatology din Verona, New Jersey, a spus că spălarea rară a hainelor poate duce, de asemenea, la foliculită și exacerbarea acneei.
„Hainele murdare pot captura uleiurile, celulele moarte ale pielii, ducând la pori înfundați și erupții de acnee”, susține specialistul. „Bacteriile și transpirația care se acumulează pe hainele nespălate pot provoca, de asemenea, un miros urât care poate fi greu de îndepărtat, chiar și după spălare.”
„Lenjeria intimă care este expusă la transpirație abundentă sau la murdărie corporală potențială ar trebui să fie spălată zilnic”, susțin specialiștii în igienă. Pe lângă lenjeria intimă, este la fel de important să-ți speli hainele de sport după fiecare antrenament. Cu toate acestea, dacă nu ai transpirat în hainele tale de antrenament, cel mai probabil le poți purta din nou. Încearcă totuși să le aerisești între timp.
Hainele care intră în contact cu pielea, dar nu sunt transpirate sau murdare, pot fi purtate și a doua oară fără probleme, a declarat Zeichner. Pantalonii, puloverele, bluzele, sutienele și pijamalele pot fi acele piese vestimentare ce pot fi purtate, de cele mai multe ori, de câteva ori înainte de spălare”, a spus Forte.
În cazul în care petreci mult timp în casă și nu transpiri mult, poți purta hainele de trei sau patru ori înainte de a le spăla, confrom dermatologului Annie Gonzalez.
Blugii ar putea fi purtați, de asemenea, de cel puțin câteva ori înainte de a fi spălați. Există totuși o excepție în ceea ce privește spălarea blugilor și a altor tipuri de pantaloni. Dacă nu obișnuiești să porți lenjerie intimă, ar trebui să-ți speli pantalonii înainte de a-i purta din nou ca urmare a contactului direct cu organele genitale.
Hainele care nu intră în contact strâns și susținut cu corpul nu trebuie spălate atât de des.
„Îmbrăcămintea exterioară, cum ar fi paltoanele, jachetele și obiectele purtate peste alte haine, cum ar fi halatele și puloverele, pot fi spălate mult mai rar, deoarece sunt purtate pentru perioade mai scurte de timp”, este de părere Forte.
Același lucru este valabil și pentru piesele mai elegante din dulapul tău pe care le porți doar ocazional.
Lucruri precum „costumele și rochii de seară sunt fabricate în mod obișnuit din materiale delicate care necesită îngrijire specială”, a spus Geria. „De multe ori le putem purta de mai multe ori înainte de a le curăța, mai ales dacă nu sunt foarte murdare sau pătate.” Dar dacă ai transpirat foarte tare, atunci poți alege să-ți speli manual rochia/costumul purtat la acea ocazie sau să recurgi la o curățare chimică înainte de a purta acea piesă vestimentară din nou.
Surse: huffpost.com,